Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Duminica Bibliei

Preluând inițiativa Sfântului Părinte papa Francisc, de a se celebra o Duminică dedicată în întregime cuvântului lui Dumnezeu, PS Petru Gherghel a prezidat Liturghia din Duminica Bibliei, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, duminică, 11 martie 2018, la ora 11.00, în Duminica a IV-a a Postului Mare, Duminica "Laetare". La celebrare au fost prezenți pr. Iosif Antili, unul dintre cei care au contribuit la traducerea Bibliei în limba română, pr. Paul Budău, pr. Mihai Budău, pr. Iosif Enășoae și pr. Adrian Blăjuță.

Celebrarea liturgică a început cu procesiunea din sacristie spre altar. În față erau seminariștii cu crucea procesională, urmată de un diacon care purta Evangheliarul. Acesta a fost pus în stânga altarului, adică între altarul de jertfă lui Cristos (altarul central) și locul de unde se proclamă cuvântul sacru la fiecare sfântă Liturghie (amvonul).

La începutul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel i-a salutat pe cei prezenți și i-a introdus în celebrarea liturgică, cu antifonul care ne îndeamnă să ne bucurăm, pentru că Duminica a IV-a din Postul Mare se numește și Duminica "Laetare" (Duminica Bucuriei).

Cuvântul de învățătură a fost ținut de pr. Iosif Antili, care a amintit faptul că această duminică a Bibliei a fost instituită în urmă cu mai bine de un an de papa Francisc, prin scrisoarea apostolică, Misericordia et misera. Aceasta este o duminică dedicată în întregime cuvântului lui Dumnezeu. "Nu este vorba despre o simplă formalitate sau despre faptul de a ne liniști conștiința că am făcut o procesiune cu Biblia spre altar. Întrebarea este: Are Biblia vreun rol în viața mea? Simțim noi că Biblia ne provoacă sau poate nu ne spune mai nimic? Avem conștiința că Dumnezeu ne vorbește prin Scriptură, că întâlnirea cu paginile ei este întâlnirea cu o Persoană? Care este locul Bibliei în viața mea personală?" Acestea sunt întrebările la care suntem invitați să răspundem în modul cel mai sincer.

Conciliul al II-lea din Vatican, prin documentul Dei Verbum, ne spune că "Biserica a venerat de la început Sfintele Scripturi, după cum a venerat însuși Trupul Domnului", a subliniat părintele predicator. Liturgia Cuvântului nu este un simplu decor care ne introduce în misterul trupului și sângelui lui Cristos, ci în ea este prezent, în chip deosebit, cuvântul plin de iubire al lui Dumnezeu față de om. "Lectio divina" este o practică extraordinară de a ne apropia de Cuvântul lui Dumnezeu. De asemenea, lectura personală a Bibliei nu trebuie să lipsească din viața noastră zilnică.

La finalul celebrării, Preasfințitul Petru Gherghel i-a îndemnat pe toți să se apropie cu încredere de Sfânta Scriptură întrucât acest cuvânt este "viu și plin de putere". Cristos este mereu prezent în Biserica sa, este prezent în cuvântul său, căci el este cel care vorbește în timp ce se citește în biserică sfânta Scriptură.

Duminica Bibliei nu înseamnă că doar în această zi trebuie să punem Biblia în centrul vieții noastre, ci este momentul când o sărbătorim într-un mod deosebit. Fiecare creștin este invitat să citească Sfânta Scriptură zilnic, în mod personal sau în familie, pentru că astfel vom fi mereu în dialog cu Dumnezeu.

Alin-Corneliu Sabău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 martie: Iași: Duminica Bibliei

* * *

Înregistrarea video a predicii rostite de pr. Iosif Antili

* * *

A apărut Biblia fără note

Departamentul de Cercetare Biblică și Editura "Sapientia" anunță apariția Bibliei

Editura "Sapientia": Lansarea și distribuirea primei traduceri romano-catolice a Bibliei în limba română


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat