Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Săbăoani: Zi de formare pentru lectori și animatorii cântului liturgic

Prima zi de formare la nivel zonal pentru lectori și animatorii cântului liturgic, dintr-o serie de nouă întâlniri propuse de către Oficiul pentru Liturgie și Pastorația Sacramentelor, Oficiul pentru Pastorația Biblică și Oficiul pentru Muzica Sacră, a avut loc sâmbătă, 10 martie 2018 la Săbăoani.

Ziua a început cu salutul părintelui paroh, Irinel-Iosif Iosub, urmat de cuvântul de salut al Preasfințitului Petru Gherghel, episcop de Iași, care a subliniat faptul ca pentru a cunoaște persoana lui Cristos avem nevoie să înțelegem ceea ce el săvârșește în acțiunile liturgice.

Atelierul pentru lectori a fost coordonat de către părintele Daniel Iacobuț împreună cu părintele Eduard Patrașcu, iar cel pentru cântul liturgic a fost coordonat de către părintele Ciprian Antălucă alături de părintele Eduard Soare.

Părintele Daniel Iacobuț a ținut să sublinieze care este scopul slujirilor liturgice ale lectorului și animatorului cântului sacru, și anume: de a face posibilă și cât mai eficientă întâlnirea dintre Cristos și Biserică și că slujitorul liturgic "trebuie să slujească lui Dumnezeu și poporului cu demnitate și umilință, iar prin modul de a se comporta și de a pronunța cuvintele, trebuie să arate prezența vie a lui Cristos".

În acest sens a dat ca exemplu faptul că, după ce a spălat picioarele ucenicilor săi, Mântuitorul Isus Cristos le-a adresat o întrebare menită să le deschidă mintea și inima la misterul mântuitor al Paștelui: "Înțelegeți ce am făcut pentru voi?".

Părintele Eduard Patrașcu ne-a amintit de modul cum profetul Isaia a răspuns chemării adresate de Dumnezeu: "Pe cine voi trimite și cine va merge pentru noi?", după ce un înger cu un cărbune îi atinge buzele pentru purificare, deoarece se credea nevrednic. Totodată, părintele ne-a prezentat câteva elemente practice vizavi de modul de a asculta bine și a înțelege lecturile biblice.

Pauza de prânz a fost un prilej de a ne întâlni cu membrii parohiilor din Decanatul de Roman, prezenți de altfel într-un număr foarte mare. Membrii parohiilor din Bălușești și Satu Nou ne-au mărturisit cu emoție ca sunt prezenți pentru prima data la astfel de evenimente.

Ziua a continuat cu aspecte privind pregătirea proclamării lecturilor biblice, această pregătire trebuie să fie, mai ales, spirituală; dar este necesară și cea propriu-zis tehnică.

S-a subliniat importanța slujirii liturgice a lectorului: mijlocitorul trecerii de la Cuvântul scris la Cuvântul viu.

Au avut loc ateliere de discuție pe marginea unor lecturi biblice și punerea în comun a concluziilor. Majoritatea participanților și-au manifestat dorința de a participa la cat mai multe astfel de întâlniri pentru a aprofunda rodnicia cuvântului lui Dumnezeu.

Iar în final părintele decan Iosub Irinel Iosif a mulțumit pentru participarea și implicarea celor prezenți, felicitându-i pe părinții profesori și pe toți credincioșii veniți din parohiile Decanatului de Roman, care poate au făcut sacrificii pentru a participa la această zi de formare.

Ziua de formare s-a încheiat cu o rugăciune în biserica "Sfântul Mihail Arhanghelul" și cu un cânt în cinstea Preacuratei Fecioare Maria ca mulțumire pentru această zi minunată.

Alături de ceilalți participanți, aducem un gând de mulțumire bunului Dumnezeu, care ne-a binecuvântat cu această zi, Preasfințitului Petru Gherghel, care a binevoit să ne însoțească cu prezența Excelenței Sale, părinților profesori, părintelui paroh Irinel și părinților vicari, pr. Marius și pr. Tiberiu, pentru organizare.

Gândul care ne-a însoțit la plecare a fost: "Noi suntem unica Biblie pe care oamenii o mai citesc. Noi suntem Biblia pe care Dumnezeu continuă să o mai scrie și azi".

Camelia Fechetă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 martie: Săbăoani: Zi de formare pentru lectori și animatorii cântului liturgic


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat