Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Via Crucis la Colosseum, meditațiile liceenilor romani. Monda: "Texte pline de durere și speranță"

De Salvatore Cernuzio

"Dar chiar e adevărat, profesore?". "Wow!". "Și de ce tocmai noi?". Variau de la uimire la incredulitate, la curiozitate precum și frică reacțiile elevilor de la liceul clasic "Pilo Albertelli", unul dintre cele mai vechi din Roma, când profesorul de religie, Andrea Monda, le-a comunicat decizia papei de a le încredința textele pentru Via Crucis din Vinerea Sfântă la Colosseum.

O decizie inedită - publicată astăzi de purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Greg Burke - pentru o slujire încredințată în mod tradițional teologilor, preoților, episcopilor și cardinalilor, dar care apare complet naturală în anul dedicat tinerilor care va culmina la Sinodul din octombrie dedicat lor. Andrea Monda, scriitor și eseist, protagonist al docu-reality despre predarea religiei la școală "Buongiorne professore", transmis pe Tv2000, a ales și a coordonat grupul care cuprinde nu numai elevi de la "Albertelli" ci și foști elevi acum studenți universitari, așa cum explică el la Vatican Insider.

"Am avut hârtie albă și am ales dintre elevii de liceu și studenți din universități printre cei care mi se păreau mai sensibili. La sfârșit am selecționat o listă de circa douăzeci de nume cu vârste între 15 și 26 de ani. Cea mai mare parte sunt tinere. Le-am făcut propunerea, am întrebat cine se simțea în stare etc., cincisprezece au acceptat. Fiecare și-a ales stațiunea sa, două le vor împărtăși".

Acești tineri sunt toți catolici?

Frumoasă întrebare. Nu sunt un paroh, nici un profesor de catehism, ci un profesor într-o școală publică și într-o școală publică ne aflăm în fața celei mai variate umanități. Deci n-aș ști să indic nivelul credinței lor sau al practicii lor creștine. Așa cum spunea, am raționat cu privire la sensibilitatea morală, spirituală, creativă a acestor tineri și le-am cerut să spună ceva despre semnificația Via Crucis fără a se preocupa că trebuie să scrie texte teologice. Răspunsurile au fost cu adevărat foarte frumoase.

De exemplu? Povestiți-ne vreunul.

Între timp explic ce metodă am folosit: i-am convocat pe toți la școală, s-au așezat toți în jurul meu și am citit textele Pătimirii lui Cristos, mai ales textele mai strâns legate de Via Crucis. Le-am cerut tinerilor să se imagineze acolo, la Ierusalim, în timpul Calvarului, să se pună în fața acestor scene ale lui Isus condamnat, Isus împovărat de Cruce, căzut la pământ și așa mai departe. Deci o experiență de imaginație și de întruchipare: n-am cerut să vorbească, ci să observe aceste momente și să lase inima să vorbească. Fiecare a răspuns cu prospețimea sa, bagajul său de viață... Erau unii care s-au înduioșat sau care au rămas loviți de o figură în mod deosebit, ca de exemplu aceea a lui Simon din Cirene. Și pe baza acestor "reacții la cald" a fost ușor să se încredințeze cele 14 stațiuni. Mai mult, le-au ales singuri!

Deci un nou parcurs, pentru studenți dar și pentru dumneavoastră...

Da. Tinerii au făcut într-adevăr aproape totul singuri, dar au avut încredere și în mine. Eu am fost "intermediarul" lor: am ales grupul, am coordonat și am făcut un editing al textelor care mi-au fost predate în puțin timp. Editing minim, chiar numai câteva corecturi la formă pentru că substanța era într-adevăr bună.

Care sunt temele-cheie care reies în aceste texte ale elevilor dumneavoastră?

Multe. De exemplu se vorbește despre migranți, despre faptul de a fi despuiați de toate chiar și de propria demnitate, sau despre raportul cu noile tehnologii în care tinerii sunt complet cufundați. În general am văzut multă speranță, de exemplu o tânără reflectă asupra faptului că tocmai această cădere și ridicare a lui Isus reprezintă o injecție de încredere, de speranță, pentru mulți tineri, pentru viitor. Se vorbește mult și despre durere, despre suferință... Mulți tineri citind scenele din Evanghelie au spus că sunt "urâte". Dar urâte pentru că astăzi noi, și tinerii în mod deosebit, nu suntem obișnuiți să trăim suferința, nu vrem s-o vedem. Tocmai pentru aceasta lecția lui Isus este puternică. Așa cum sunt puternice scrierile acestor studenți, puternice pentru că sunt autentice, puternice în simplitatea lor.

(După Vatican Insider, 8 martie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat