Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Padova: O familie de familii

În perioada 2-4 martie 2018, comunitatea catolică română din Padova a avut bucuria să experimenteze la propriu frumusețea a ceea ce înseamnă familia. Pr. Felician Tiba, coordonatorul pastorației familiei din Dieceza de Iași, a ținut în comunitatea noastră "Zilele familiei", o inițiativă pe care cei de acasă o știu deja din multele parohii unde s-a desfășurat deja.

Totul a pornit de la invitația făcută de păstorul nostru, pr. Marius Catrințașu. Auzind despre entuziasmul multor credincioși în a înțelege și a trăi aceste zile, s-a gândit să ne facă și pe noi părtași la o astfel de surpriză, mai ales că perioada Postului Mare în care ne aflăm se pretează la astfel de trăiri. Și nu ne-a dezamăgit!

Vineri seara, 2 martie, pr. Felician ne-a introdus în ceea ce numea el: "Nu eu am ales să fiu așa! Omul creat de Dumnezeu", voind să sublinieze că tot ceea ce suntem, suntem darul lui Dumnezeu. "Nu ni ne cuvine nimic, spunea părintele, chiar dacă noi lăsăm de multe ori să se înțeleagă asta. Suntem un dar unul pentru celălalt și trebuie să rămânem așa, trebuie să ne tratăm unul pe celălalt ca pe un dar. În mod special soții să nu uite că unul în celălalt este tot ceea ce Dumnezeu a putut să le ofere".

Imediat după Liturghie a urmat o a doua temă: "Dumnezeu a vrut familia", în care am înțeles că familia nu este invenția omului și ca atare nu are niciun drept să o modifice, ci doar datoria de a împlini planul pe care Creatorul l-a avut cu ea încă de la întemeierea lumii, acela de a fi un reflex al iubirii sale, imagine a Sfintei Treimi.

Sâmbătă, 3 martie, în carul Liturghiei, ni s-a prezentat legătura dintre Cristos și familie, legătură care nu este altceva decât bucuria pe care soții o experimentează și la bine, și la greu. Este vorba de acea pace pe care soții trebuie să o experimenteze unul în prezența celuilalt, părinții în prezența copiilor, copiii în prezența părinților.

O a doua temă, prezentată după Liturghie, a vizat familia în toată concretețea ei, cu luminile și umbrele ei, cu provocările, dar și cu avantajele ei. "În ziua căsătoriei, spunea părintele, Dumnezeu a făcut totul pentru cei doi miri, de atunci e misiunea lor de a continua să facă să crească darul lui Dumnezeu. Soții nu trebuie să se plafoneze în a-și dovedi unul altuia iubirea, nu trebuie să se rușineze, ci în orice împrejurare trebuie să fie ceea ce i-a chemat Dumnezeu, să fie școală a iubirii".

În sfârșit, duminică, 4 martie, la Liturghia de încheiere, după o prezentare succintă a fiecărei stațiuni din calea crucii, am înțeles că acolo e viața noastră, că Isus, cu fiecare stațiune a intrat în profunzimea vieții noastre, a binecuvântat-o, i-a dat sens și asemenea lui, după parcurgerea fiecărei stațiuni în parte, ne invită către cea de-a cincisprezecea, care este învierea. "Viața de familie, spunea părintele Felician, are un singur scop, mântuirea tuturor membrilor ei, învierea lor împreună cu Isus".

În carul acestei Liturghii a fost binecuvântată și crucea oferită comunității de către familia Gheorghe și Ana Solomon, cruce folosită apoi și pentru binecuvântarea finală. Ea va rămâne în comunitate ca semn al zilelor dedicate familiei.

La final credincioșii care au participat la sfânta Liturghie au fost invitați la o agapă frățească, pregătită cu multă dăruire și iubire de către "femeile sfinte" ale comunității.

După cele trei zile de har, comunitatea de la Padova a înțeles că familia este prețuită și iubită de către Biserică, a înțeles că nu este abandonată și că în planul lui Dumnezeu contează, contează pentru Biserică, pentru societate, pentru fiecare om în parte. Fără familii nu există nici vocații la preoție, nici la viața consacrată, așa cum fără familii nu ar mai exista nici familia.

Mulțumiri sincere părintelui Marius Catrințașu pentru ideea de a-l invita pe pr. Felician. Mulțumiri și părintelui Felician pentru efortul făcut de a fi în comunitatea noastră, păstorilor noștri episcopi din România pentru că prin preoți se îngrijesc de familii. Iar sfântul Anton, atât de îndrăgit de familiile din România, dar și de noi aici, să mijlocească mereu plinătate de haruri pentru familiile noastre, pentru familiile aflate în dificultate, pentru înțelegere între soți, pentru mântuirea noastră a tuturor.

Comunitatea catolică română de la Padova

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2-4 martie: Padova: O familie de familii


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat