Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Tirana: Jubileul de 20 de ani al documentului In verbo tuo și pregătirea sinodului din 2018 la congresul european dedicat vocațiilor

În perioada 28 februarie - 3 martie 2018, a avut loc la Tirana (Albania) congresul internațional pentru pastorația vocațională organizat de Serviciul european pentru vocații. Dumnezeu are un proiect de viață pentru toți! Dumnezeu cheamă pe toți oamenii, bărbați și femei, pentru a da un răspuns chemării sale și pentru a lucra în ogorul său! În capitala Albaniei au răspuns invitației Excelenței Sale Mons. Ottavio Vitale, episcop de Lehzë, peste 50 de reprezentanți ai Conferințelor Episcopilor din 17 țări europene pentru a vorbi despre frumusețea vocației creștine într-o lume aflată mereu în schimbare.

În centrul discuțiilor s-a aflat documentul In verbo tuo; despre acesta au conferențiat: dr. Paul Metzlaff, părintele Amadeo Cencini, părintele Fabio Attard, arhiepiscopul Jorge Carlos Patrón Wong și sora Nathalie Becquart.

Paul Metzlaff lucrează pentru tineri în cadrul Conferinței Episcopilor din Germania unde este responsabil pentru pregătirea zilelor mondiale ale tineretului și al Sinodului pentru tineri. Este căsătorit și a făcut doctoratul în filozofia religiei. El a vorbit despre importanța apropierii de tineri cunoscându-le limbajul propriu timpului lor.

Amadeo Cencini este preot canosian, profesor la Universitatea Salesiană și la Institutul de psihologie al Universității Gregoriana din Roma. Din 1995 este asistent la Congregația pentru viața consacrată și societatea de viață apostolică. Părintele Cencini a făcut o analiză a numărului vocațiilor în Europa insistând asupra faptului că pastorația vocațională se adresează tuturor oamenilor, întrucât toți sunt chemați de Dumnezeu Căutătorul etern.

Fabio Attard este consilier general pentru pastorația tinerilor salezieni. El a prezentat un document pregătitor pentru sinodul din 2018. Părintele Fabio a insistat asupra importanței ascultării tinerilor în lumea digitală în care trăiesc pentru a-i putea ajuta să dea un răspuns la chemarea divină, căci numai așa Biserica va fi autentică, aproape și primitoare, gata să le asculte tinerilor inima care vorbește mereu și este însetată de adevăr și iubire necondiționată.

Arhiepiscopul Jorge Carlos Patrón Wong este secretarul responsabil pentru seminariile din lume lucrând în cadrul Congregației pentru Cler. El a scos în evidență importanța culturii întâlnirii dintre civilizațiile lumii seminariștilor pentru a se hrăni reciproc din bogăția culturală și spirituală specifică fiecărui chemat; pentru aceasta cei în formare trebuie să-și dezvolte sensibilitatea comunitară, atentă la fratele aflat în necesitate sporind astfel învățarea gramaticii de bază a existenței umane care este iubirea.

Nathalie Becquart este directorul național pentru evanghelizarea tinerilor și a vocațiilor în Franța. Ea a îndemnat auditoriul să meargă la periferiile existențiale ale lumii promovând vocațiile la viața consacrată.

La sfârșitul dezbaterilor participanții la congres au făcut un pelerinaj la sanctuarul național de la Scutari închinat Mariei, Maica bunului sfat (Patroana Albaniei), unde au vizitat muzeul-închisoare al poliției secrete albaneze din timpul regimului comunist. Viața a 38 martiri albanezi declarați fericiți, uciși pentru credința lor, este imaginea unei vocații trăite din plin și care dă mărturie astăzi despre bogăția spirituală a unei biserici pe care regimul totalitarist îl voia pe complet ateu.

Ultimul cuvânt a aparținut monseniorului Oscar Cantoni, episcop de Como și responsabilul Serviciului european pentru vocații din cadrul Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa, care a concluzionat că vocația este un mister de care trebuie să ne apropiem cu umilință și mirare oferind lumii cuvântul Evangheliei.

Următoarea întâlnire se va desfășura în prima săptămână din luna iulie 2019.

Pr. Ioan Balan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 februarie - 3 martie: Tirana: Jubileul de 20 de ani al documentului In verbo tuo și pregătirea sinodului din 2018 la congresul european dedicat vocațiilor


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat