Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Horlești: Comemorarea a 50 de ani de la moartea părintelui Anton Trifaș

Ca semn de prețuire și mulțumire pentru roadele aduse de munca părintelui Anton Trifaș în Dieceza de Iași, Preasfințitul Petru Gherghel, Monseniorul Benone Farcaș, rector al Seminarului Diecezan din Iași, însoțit de corpul profesoral al Seminarului, și întregul colectiv al seminariștilor din institut, au răspuns invitației părintelui paroh Daniel Bișoc, din Parohia Horlești, de a petrece acest moment de pioasă aducere aminte a evenimentelor majore din viața părintelui Trifaș, în biserica din satul natal, Horlești, în ziua de miercuri, 28 februarie 2018.

Evenimentul a fost deschis prin oferirea rugăciunii Calea Crucii, pentru odihna veșnică a preotului răposat Anton Trifaș, condusă de pr. Daniel Iacobuț, continuând cu celebrarea sfintei Liturghii și a cântării recviem oficiate de episcopul Petru Gherghel. Celebrarea s-a încheiat cu vizitarea mormântului și binecuvântarea acestuia.

În cadrul predicii de la sfânta Liturghie, pr. Ieronim Budulai, unul dintre foștii studenți ai părintelui Trifaș, a evocat din amintirile studenției sale:

"După cum am învățat din istorie, figurile ilustre care au marcat timpurile existenței lor nu vor fi uitate niciodată. Or, o astfel de personalitate s-a dovedit a fi preotul Anton Trifaș.

Părintele Anton Trifaș s-a născut la 21 octombrie 1906, la Horlești, Iași. A studiat în seminariile din Iași, București și Genova, unde a fost sfințit preot la 21 mai 1932. Întors în țară, a activat în parohiile Iași, Grozești, Dărmănești și Rădăuți.

La 20 august 1946 a fost numit rector al Seminarului din Iași, pe care l-a condus până în anul 1967.

Sub conducerea părintelui Trifaș «seminarul era plin până la refuz». Era numit de către seminariști doctor practicus, deoarece s-a remarcat prin spiritul său de muncă și organizare, restaurând aproape întreg edificiul institutului

Părintele Trifaș a fost arestat la 24 august 1948, condamnat în mai multe rânduri și închis la Galata și Aiud. După eliberare a activat la Iași și Oituz.

Obosit de muncă și epuizat de suferințe, preotul Anton Trifaș moare la 29 februarie 1968, fiind înmormântat în cimitirul din Horlești".

Ne rugăm ca Dumnezeu să-l facă părtaș pe părintele Anton Trifaș de bucuria vieții veșnice!

Pr. Petru Clementin Stoica

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 februarie: Horlești: Comemorarea a 50 de ani de la moartea părintelui Anton Trifaș

* * *

Scurtă biografie (preluare www.facebook.com/pg/itrciasi)

Părintele Anton Trifaș s-a născut în ziua de 21 octombrie 1906 la Horlești. A studiat în seminariile din Iași și București, iar apoi la Colegiul "Bringole-Salle" din Genova, unde a fost sfințit preot la 21 mai 1932. Întors în țară, a activat în Parohiile Iași, Grozești, Dărmănești și Rădăuți. La 20 august 1946 a fost numit rector al Seminarului din Iași. Evenimentul major din această perioadă l-a constituit legea pentru reforma generală a învățământului, din august 1948, când Seminarul diecezan a fost nevoit să-și înceteze activitatea: toți seminariștii au plecat acasă, iar clădirea de pe Copou a fost naționalizată. Nu putem ignora faptul că, în perioada "vacanței Seminarului de la Iași", părintele Trifaș a fost arestat la 24 august 1948, condamnat în mai multe rânduri și închis la Galata și Aiud. După eliberare a activat la Iași și Oituz. La 3 octombrie 1956, în baza adresei Ministerului Cultelor nr. 15.519, ca răspuns la adresa Arhiepiscopiei de București nr. 1.668/28 iunie 1956, s-a deschis la Iași Secția Română a Institutului Teologic Romano-Catolic de Grad Universitar Alba-Iulia și s-a retrocedat clădirea de pe Copou. Sub conducerea părintelui Trifaș "seminarul era plin până la refuz" și l-a condus până în anul 1967. El a fost numit de către seminariști doctor practicus, deoarece s-a remarcat prin spiritul său de muncă și organizare, restaurând aproape întreg edificiul institutului și dotându-l cu cele necesare pentru studiu, cazare și masă. Trebuie să mai menționăm că, la începutul anului 1965, a fost propus noul Regulament al Institutului Teologic Romano-Catolic de grad Universitar din Republica Socialistă România, iar la sfârșitul anului 1965 s-a obținut din partea Sacrei Congregatio de Seminariis et Studiorum Universitatibus afilierea, quadriennium et ad experimentum, Institutului Teologic Romano-Catolic Alba-Iulia, Secția Română, Iași, la Pontificia Universitas Lateranensis. Obosit de muncă și epuizat de suferințe, în anul 1967, preotul Anton Trifaș s-a pensionat, dar boala îl doboară și moare la 29 februarie 1968. A fost înmormântat în cimitirul din Horlești.


 

lecturi: 49.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat