Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfântul Mormânt, Israelul anunță suspendarea taxelor contestate

De Giorgio Bernardelli

În a treia zi a închiderii Sfântului Mormânt, guvernul din Israel intervine pentru a găsi o cale de ieșire în răsunătoarea confruntare cu Bisericile. Cu un comunicat oficial difuzat în această după-amiază (27 februarie 2018), executivul condus de Benjamin Netanyahu a anunțat că municipalitatea din Ierusalim a acceptat să se suspende măsurile adoptate pentru a aplica taxa contestată aflată în centrul protestului comunităților creștine. Și a confirmat că - așa cum s-a anunțat deja duminică - rămâne suspendată și cealaltă măsură indicată de Biserici ca motiv al închiderii duse la reușită a celei mai dragi bazilici pentru creștinii din Țara Sfântă: discutarea proiectului de lege prezentat la Knesset de parlamentarul Rachel Azaria (fost viceprimar de Ierusalim) care ar prevedea exproprierea unor imobile vândute de Biserici.

"Primul ministru Benjamin Netynyahu și primarul de Ierusalim Nir Barkat - se citește în nota oficială a guvernului izraelian - s-au pus de acord pentru a institui o comisie de experți condusă de ministrul Tzachi Henegbi, cu participarea tuturor părților interesate, pentru a formula o soluție pentru problema taxelor municipale pe proprietățile Bisericilor care nu sunt locuri de rugăciune. Comisia va trata cu reprezentanții Bisericilor pentru a rezolva problema".

Între timp, municipalitatea va suspenda "acțiunilor luate în aceste săptămâni" (fuseseră blocate unele conturi curente ale comunităților creștine ca măsură coercitivă pentru a obține plătirea sumelor care ajung la mai multe milioane de euro). În notă, guvernul Netanyahu revendică pentru Israel faptul că este "singura țară în Orientul Mijlociu în care creștinii și credincioșii de orice credință au deplina libertate religioasă și de rugăciune", precum și "casa unei comunități creștine înfloritoare".

Deocamdată nu au fost reacții oficiale din partea Bisericilor: anunțul a venit când la Ierusalim era deja după-amiază târziu și porțile Sfântului Mormânt au rămas deci încă închise. Este foarte probabil ca decizia de a redeschide sau nu bazilica să vină mâine dimineață.

Este semnificativ faptul că a fost încredințată conducerea comisiei lui Tzachi Hanegbi, care în guvernul Netanyahu, în afară de a fi ministru al cooperării regionale, este politicianul care se ocupă de raporturile cu Bisericile creștine. De exemplu, de mulți ani conduce delegația israeliană în negocierile bilaterale cu Sfântul Scaun pentru realizarea Acordului Fundamental din 1993 care a instituit relațiile diplomatice, dar încă rămâne de tradus în norme și garanții reciproce concrete. Acordul în discuție tratează și problemele economice, financiare și fiscale și de mai multe ori a fost indicat în comunicatele oficiale că este aproape de definire.

Guvernul Netanyahu pare deci acum să încerce să conducă din nou discuția în matca sa naturală - care este aceea a raporturilor bilaterale cu Bisericile - pe care inițiativa primarului Barkat o depășise, de fapt survolând deasupra rolului social desfășurat de instituțiile creștine în contextul Orașului Sfânt. În notă, guvernul precizează că Hanegbi se va ocupa și de planul de lege cu privire la proprietăți, de multe luni contestat de Biserici pentru că dacă este aprobat ar leza în manieră gravă drepturile asupra vânzărilor-cumpărărilor imobiliare.

(După Vatican Insider, 27 februarie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat