Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Faraoani (BC): Funeraliile părintelui Iosif Matei

Pr. Iosif Matei, decedat la 18 februarie 2018, a fost condus pe ultimul drum sâmbătă, 24 februarie 2018, în Faraoani, localitatea sa natală.

Pr. Iosif Matei, la 68 de ani, după mai bine de zece ani de suferință, a trecut la cele veșnice în noaptea de 18 februarie, în casa "Surorilor Misionare ale Patimii lui Isus" din Villanova Mondovì (Italia), unde a fost îngrijit de măicuțele de acolo, împreună cu sora Maria, sora lui de sânge. Acestea au fost prezente în rugăciune în ultimele clipe de viață ale părintelui.

Liturghia de înmormântare a început sâmbătă, 24 februarie, la ora 10.30, printr-o procesiune din casa parohială spre biserică. Celebrarea a fost prezidată de PS Petru Gherghel, avându-l alături pe PS Aurel Percă, care a rostit cuvântul de învățătură. Au concelebrat aproape 100 de preoți. Printre aceștia s-au aflat Mons. Benone Farcaș, rector al Seminarului mare din Iași, împreună cu alți preoți de la Seminarul din Iași și cel din Bacău, pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, pr. Felix Măriuț, parohul comunității din Faraoani, dar și cinci dintre cei 17 colegi de seminar ai părintelui Iosif (pr. Alois Bișoc, pr. Martin Cabalaș, pr. Valeriu Ciorbă, pr. Francisc Șerban și pr. Francisc Trifaș).

Biserica din Faraoani, destul de încăpătoare, a fost plină cu mulți credincioși din Faraoani, dar și cu mulți credincioși veniți din comunitățile în care părintele Iosif a slujit, în special din Coman și Galbeni, unde a fost paroh. Unii erau îmbrăcați în costume naționale. Lângă sicriu, împreună cu celelalte rude, a stat sora Maria, sora de sânge a părintelui, care i-a fost alături zi și noapte în ultimii 12 ani. Se aflau și surorile din Congregația "Surorile Misionare ale Patimii lui Isus", care au o casă și în Butea.

În dreptul sicriului, au fost așezate simbolurile sfintei Împărtășanii și al cuvântului lui Dumnezeu, pe care le-a iubit în mod special în viața sa. Totodată, era așezată și crucea și lumânarea pascală, amândouă amintind că părintele a știut să-l însoțească pe Cristos pe drumul crucii și că, împreună cu el, a ajuns și la înviere.

La începutul sfintei Liturghii a fost prezentată pe scurt viața părintelui Iosif Matei, apoi PS Petru Gherghel a invitat la rugăciune pentru sufletul răposatului preot Iosif, ca Dumnezeu să-l fericească pentru tot binele făcut, pentru modul în care și-a împlinit misiunea și a știut să-și poarte crucea. Apoi toți cei prezenți la biserică s-au rugat Oficiul pentru cei răposați și au participat la Liturghia pentru odihna sufletului răposatului preot Iosif.

La psalmul responsorial, corul Parohiei Faraoani a intonat cântarea "În mâinile lui am pus viața mea, el singur este stânca mea", ale cărei cuvinte exprimă o caracteristică a vieții părintelui răposat.

PS Aurel Percă a amintit la începutul predicii despre misiunea nobilă pe care o are un preot, prezentând momentul în care, la hirotonire, candidații se prosternă la pământ, când, "cu fața aruncată la pământ, preotul își recunoaște micimea sa, însă în același moment el se deschide pentru marele dar al preoției pe care îl primește și cu care va sluji poporul lui Dumnezeu". Acest gest, spunea PS Aurel, "conține deja o moarte, când preotul începe să moară pentru sine, să moară pentru proiectele proprii, să moară pentru tot ceea ce este lumesc, pentru a fi cu adevărat un ministru al lui Isus Cristos". Cu această reflecție, dar și prezentând unele dintre dificultățile pe care și le asumă un preot în viața sa, despre importanța purtării crucii pentru un ucenic al lui Cristos, Preasfințitul a amintit că pr. Iosif a avut de purtat o "cruce mai grea, o cruce pe care a purtat-o și putem spune că, privind la ceea ce a reprezentat preoția sa, s-a consumat ca o jertfă curată, sfântă, nepătată". A fost amintită blândețea și bunătatea părintelui Iosif, el fiind numit "mielul lui Dumnezeu", devenind ca "o ostie nepătată, care s-a oferit în totalitate lui Dumnezeu, până la ultima suflare", primind forța din tabernacol, de la Isus din sfânta taină, "cu care vorbea din poziția pe care o avea, asemenea cu acea din ziua Preoției". În continuare, PS Aurel a vorbit despre "lupta cea bună pe care a dus-o părintele Iosif" și pentru care "primește coroana răsplății", părintele Iosif "celebrând acum, ca preot, în liturgia cerească, împreună cu sfinții și aleșii lui Dumnezeu din cer", iar "astăzi ne ține ultima predică", "ne spune că suferința niciodată nu este zadarnică, ea trebuie acceptată și dusă alături de suferința lui Cristos", "ne spune să fim curajoși, să ducem lupta cea bună, să nu ne descurajăm în momentul în care apar diferite greutăți și piedici".

La sfârșitul Liturghiei, din partea comunității Faraoani, au fost prezentate câteva gânduri prin care a fost arătată prețuirea pentru părintele consătean.

Sora Elisabetta Barolo, din Congregația "Surorilor Misionare ale Patimii lui Isus", a vorbit despre modul în care și-a trăit viața în casa din Villanova Mondovì (Italia), amintind printre altele că, atunci când comunica doar prin privire, "lumea care-l vizita rămânea edificată de zâmbetul său, oamenii plecau de la el mângâiați și cu mai mult curaj în purtarea crucii", dar și faptul că "medicul care l-a însoțit pe parcursul acestor ani a declarat că nu a mai întâlnit o persoană care să ducă crucea grea a suferinței cu atâta seninătate".

Din partea comunității din Coman, o persoană a amintit despre cei 23 de ani în care pr. Iosif a fost parohul acelei comunități, despre zâmbetul părintelui care a rămas mereu pe chip chiar și în suferință și până în ultima clipă a vieții, despre faptul că a construit într-o perioadă deosebit de grea trei biserici, o casă parohială, dar și câteva case pentru nevoiași. S-a amintit despre faptul că părintele deseori străbătea pe jos zeci de kilometri prin noroi, apă sau zăpadă pentru a ajunge la filiala Petricica.

PS Petru Gherghel a mulțumit surorilor care l-au îngrijit pe părintele Iosif zi și noapte, printre altele, scoțând în evidență faptul că "viața părintelui a fost o jertfă continuă, care știm că se transformă într-o coroană a dreptății, într-o coroană a gloriei".

După sfânta Liturghie, sicriul cu trupul neînsuflețit al pr. Iosif Matei a fost purtat în procesiune spre cimitirul comun al satelor Faraoani și Valea Mare, într-o procesiune impresionantă. Sicriul a fost așezat în cimitirul cu cea mai veche biserică din dieceză, care are hramul sfântul Martin, cimitir în care părintele așteaptă învierea de apoi.

* * *

Dumnezeu să îi dea pr. Iosif Matei odihna veșnică, pe care a meritat-o din plin! Ne-au venit multe mesaje frumoase despre părintele Iosif. Pentru mulți, cunoscând viața și modul cum părintele Iosif și-a împlinit misiunea, dar și cum a știut să își ducă crucea, pr. Matei este un exemplu de sfințenie!

În veci amintirea lui!

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 februarie: Faraoani: Funeraliile părintelui Iosif Matei

* * *

In memoriam pr. Iosif Matei:

Scumpule coleg, la revedere în marea parohie a Ierusalimului ceresc

Întâlnirea cu părintele Iosif Matei mi-a schimbat viața

Adio, părinte sfânt

Am cunoscut un preot sfânt

A trecut la Domnul pr. Iosif Matei


 

lecturi: 63.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat