Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (25 februarie 2018)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de astăzi, a doua duminică din Postul Mare, ne invită să contemplăm schimbarea la față a lui Isus (cf. Mc 9,2-10). Acest episod trebuie legat cu ceea ce s-a întâmplat cu șase zile înainte, când Isus le-a dezvăluit discipolilor săi că la Ierusalim va trebui "să sufere multe, să fie respins de bătrâni, de arhierei și cărturari, să fie ucis și a treia zi să învie" (Mc 8,31). Această anunțare a pus în criză pe Petru și întregul grup de discipoli, care respingeau ideea ca Isus să fie refuzat de conducătorii poporului și apoi ucis. De fapt, ei așteptau un Mesia puternic, tare, dominator, în schimb Isus se prezintă ca umil, ca blând, slujitor al lui Dumnezeu, slujitor al oamenilor, care va trebui să-și dăruiască viața ca jertfă, trecând prin calea persecuției, a suferinței și a morții. Dar cum se poate urma un Învățător și Mesia a cărui viață pământească avea să se încheie în acel mod? Așa gândeau ei. Și răspunsul vinde tocmai de la schimbarea la față. Ce este schimbarea la față a lui Isus? Este o apariție pascală anticipată.

Isus a luat cu sine pe cei trei discipoli, Petru, Iacob și Ioan și "i-a dus pe un munte înalt" (Mc 9,2); și acolo, pentru un moment, le arată gloria sa, glorie de Fiu al lui Dumnezeu. Acest eveniment al schimbării la față le permite astfel discipolilor să înfrunte pătimirea lui Isus în mod pozitiv, fără să fie distruși. L-au văzut cum va fi după pătimire, glorios. Și astfel Isus îi pregătește pentru încercare. Schimbarea la față îi ajută pe discipoli, precum și pe noi, să înțelegem că pătimirea lui Cristos este un mister de suferință, dar este mai ales un dar de iubire, de iubire infinită din partea lui Isus. Evenimentul lui Isus care se schimbă la față pe munte ne face să înțelegem mai bine și învierea sa. Pentru a înțelege misterul crucii este necesar să știm cu anticipație că Acela care suferă și care este glorificat nu este numai un om, ci este Fiul lui Dumnezeu, care cu iubirea sa fidelă până la moarte ne-a mântuit. Tatăl reînnoiește astfel declarația sa mesianică despre Fiul, făcută deja pe malurile Iordanului după botez, și îndeamnă: "Ascultați de el!" (v. 7). Discipolii sunt chemați să-l urmeze pe Învățător cu încredere, cu speranță, în pofida morții sale; dumnezeirea lui Isus trebuie să se manifeste tocmai pe cruce, tocmai în moartea sa "în acel mod", așa încât evanghelistul Marcu pune pe buzele centurionului mărturisirea de credință: "Cu adevărat acest om era Fiul lui Dumnezeu!" (15,39).

Ne adresăm acum în rugăciune Fecioarei Maria, creatura umană transfigurată interior de harul lui Cristos. Ne încredințăm încrezători ajutorului său matern pentru a continua cu credință și generozitate drumul Postului Mare.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

În aceste zile gândul meu este adesea îndreptat spre iubita și martirizata Sirie, unde războiul s-a intensificat, în special în Ghouta orientală. În această lună februarie a fost una dintre cele mai violente în șapte ani de conflict: sute, mii de victime civile, copii, femei, bătrâni; au fost lovite spitalele; oamenii nu-și pot procura de mâncare... Frați și surori, toate acestea sunt inumane. Nu se poate combate răul cu alt rău. Și războiul este un rău. De aceea adresez apelul meu din inimă pentru ca să înceteze imediat violența, să fie dat acces ajutoarelor umanitare - hrană și medicamente - și să fie evacuați răniții și bolnavii. Să-l rugăm împreună pe Dumnezeu ca asta să se întâmple imediat.

[pauză de tăcere]

Bucură-te, Marie...

Adresez un salut cordial vouă tuturor pelerini din Roma, din Italia și din difeerite țări, îndeosebi celor veniți din Spis, Slovacia.

Salut reprezentanții postului diecezan de televiziune din Prato cu episcopul lor, tinerii din orchestra de la Oppido Mamertina și scoutiștii din Genova. Salut candidații la Mir și pe tinerii mărturisirii de credință care provin din Serravalle, Scrivia, Verdellino, Zingonia, Lodi, Renate și Verduggio.

Salut grupul venit cu ocazia "Zilei pentru bolile rare", cu o încurajare pentru asociațiile care lucrează în acest domeniu. Mulțumesc. Mulțumesc pentru ceea ce faceți.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat