Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Card. Piacenza: A dărâma zidurile de moarte și indiferență, a construi viață și pace

De Domenico Agasso jr

Colosseum-ul este luminat în roșu. În același timp, sunt luminate catedrala maronită "Sfântul Ilie" din Alep, Siria, și biserica "Sfântul Paul" la Mosul, Irak. Este o inițiativă a Ajutorul dat Bisericii care Suferă (Kirche in Not). Președintele internațional al Kirche in Not, cardinalul Mauro Piacenza, intervine la Roma invocând dărâmarea "zidurilor de moarte și indiferență" în toată lumea, pentru "a construi viață și pace".

Cardinalul, sâmbătă, 24 februarie 2018, începe amintind că "suntem în fața Colosseum-ului, care constituie un «simbol universal», cunoscut de toți și identificat de toți cu ucideri - afirmă el - fie datorită barbariilor luptelor dintre gladiatori, fie datorită martiriului a mii de creștini, în opoziție cu violența puterii dominante, care pretindea un cult divin".

Pietrele și zidurile monumentului simbol al "Cetății eterne" pot să aibă, "așadar, o dublă semnificație". Sunt "«ziduri de viață», dacă le considerăm expresie a unei civilizații și a unui imperiu care a știut să medieze, pentru întreaga cultură occidentală, fie «grecitatea Atenei», fie «credința Ierusalimului», permițând Europei să fie ceea ce a fost, și ceea ce, în anumite privințe, încă este". Și după aceea "«ziduri de moarte», dacă noi comemorăm numărul impresionant de oameni și de martiri care, între ele, au oferit (sau au văzut smulgându-li-se) viața, de către o putere incapabilă să privească la binele integral al persoanei".

Așadar, "pentru acest motiv în această seară Colosseum-ul este luminat în culoarea sângelui: pentru a da glas tuturor «zidurilor de moarte» care și astăzi, așa cum ne amintește papa Francisc, există în lume".

După aceea cardinalul Piacenza îl citează pe sfântul Maximilian Maria Kolbe: "Drama secolului al XX-lea este indiferența!"; cardinalul consideră că "indiferența este și drama acestui secol al XXI-lea al nostru. Indiferența în fața fratelui care suferă, care nu are cu ce să trăiască, nu poate avea acces la îngrijiri și la formarea de bază; în fața fratelui a cărui demnitate este călcată în picioare de unele puteri oarbe, de fratele care nu poate trăi propria credință și propria apartenență, decât cu prețul vieții sale".

Toate acestea din cauza "concepțiilor individualiste despre om, unde nu mai găsește niciun spațiu întrebarea: «Pentru care scop?». De fapt, atunci când omul cultivă exclusiv propriul interes, ajungând să excludă orice alt scop, tinde în mod fatal să-și dăuneze sieși".

De aceea, în această seară "suntem aici, în fața acestor «ziduri» cultural vitale și din punct de vedere al experienței aducătoare de moarte, pentru a ajuta să învingem indiferența. «Ajutorul dat Bisericii care Suferă», de 70 de ani, luptă în toată lumea pentru a-i susține pe frații aflați în nevoie și a le apăra libertatea legitimă de a practica propria credință".

Iată apelul lui Piacenza: "Să dărâmăm zidurile morții, începând de la zidurile indiferenței noastre: nu pot să fiu senin dacă fratele meu suferă!".

Se va reuși dărâmarea "zidurilor morții și ale indiferenței numai știind să se reconstruiască! Și se reconstruiește numai răspunzând din nou la întrebările fundamentale ale existenței noastre, prima dintre toate: «pentru care scop?»"; numai redescoperirea "scopului comun care-i unește pe toți oamenii: faptul de a fi și de a deveni persoane va putea permite, în timp, să se recupereze o sensibilitate autentică față de celălalt, pentru că interesul meu este și al său și suferința sa este și a mea".

În sfârșit, Piacenza o invocă pe "Maria Regina martirilor și Izvorul de viață", pentru ca "să ne susțină în voința de a dărâma zidurile morții și indiferenței pentru a construi cultură a vieții și a păcii!".

(După Vatican Insider, 24 februarie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat