Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Papa Francisc: Asia Bibi și victimele lui Boko Haram sunt "martiri"

De Domenico Agasso jr

"Mă gândesc foarte des la mama ta și mă rog pentru ea". Papa Francisc revelează asta lui Eisham Ashiq, fiica lui Asia Bibi, care salutându-l pe pontif în timpul audienței din Vatican îl îmbrățișează. Papa o primește împreună cu tatăl și cu o tânără nigeriană victimă a lui Boko Haram, Rebecca Bitrus. Pentru Jorge Mario Bergoglio, femeia din Pakistan și victimele organizației teroriste jihadiste sunt "martiri".

Eisham, fiica femeii pakistaneze aflată din 2009 în închisoare și condamnată la moarte pentru blasfemie, îi spune lui Francisc: "Când înainte de a pleca am întâlnit-o pe mama mea, mi-a cerut să vă dau o sărutare".

Soțul lui Asia Bibi, Ashiq Masih, îi spune episcopului de Roma: "Sfinte Părinte, vă cer să ne rugăm, uniți în Cristos, pentru soția mea și pentru toți creștinii persecutați".

Rudele lui Asia Bibi și ale lui Rebecca sunt găzduiți în aceste zile de Ajutorul dat Bisericii care Suferă: sunt aici ca martori în evenimentul care în această seară va avea luminat în roșu Colosseum-ul în amintirea martirilor creștini.

La întâlnirea din această dimineață, 24 februarie 2018, papa dorește în mod expres să se roage pentru Asia Bibi și pentru femeile care și astăzi sunt prizoniere ale Boko Haram. Mărturia lui Rebecca și cea a lui Asia Bibi "reprezintă un model pentru o societate căreia astăzi îi este tot mai mult frică de durere. Sunt două martire", declară după ce a ascultat relatarea dramatică a violențelor îndurate de femeia nigeriană care a adus pe lume copilul unuia din temnicerii săi și pe cea a rudelor lui Asia Bibi.

După aceea papa se adresează fundației de drept pontifical, Ajutorul dat Bisericii care Suferă, fiind prezenți președintele și directorul ei, respectiv Alfredo Mantovano și Alessandro Monteduro: "Mulțumesc pentru munca voastră, faceți bine!".

Monteduro va relata la Vatican News: "A fost o întâlnire extraordinară. A durat 40 de minute, a avut în centru credința. Nu numai spiritualitatea Sfântului Părinte, dar și aceea a acestor fete tinere și suferinde și ale soțului lui Asia Bibi". A început "de la sărutul pe care Eisham l-a dat Sfântului Părinte și pe care Sfântul Părinte nu numai că l-a primit, ci l-a răsplătit cu un afect și cu o mărturie de apropiere, de credință, de solidaritate care în acea îmbrățișare spunea totul. Întâlnirea ar fi putut să se încheie chiar și numai cu un salut introductiv datorită intensității legăturii care s-a instaurat imediat între Sfântul Părinte și martori".

A fost o rugăciune colectivă: "A fost un moment minunat. A voit ca să facem asta toți împreună în limbile noastre. De exemplu, Eisham, fiica lui Asia Bibi, s-a rugat în urdu; Rebecca, tânăra victimă a lui Boko Haram în Nigeria, a făcut-o în dialectul său, hausa, iar noi desigur în limba noastră". Și "Sfântul Părinte le-a definit pe Asia și pe Rebecca «femei martire», niște minunate femei martire, exemplu pentru o civilizație căreia îi este frică de durere".

(După Vatican Insider, 24 februarie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat