Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Card. Sarah: Există un atac diabolic la adresa Euharistiei, care se primește pe limbă îngenuncheați

De Domenico Agasso jr

Împărtășania se primește pe limbă, în genunchi. Nu în alte moduri. Subliniază asta cardinalul Robert Sarah, prefect al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor. Cardinalul scrie asta în prefața la cartea părintelui Federico Bortoli "Distribuirea Împărtășaniei pe mână. Profile istorice, juridice și pastorale", în care denunță un atac diabolic la multiplu la adresa Euharistiei.

Premisa cardinalului este bazată pe îngerul de la Fátima: "Înainte de apariția Fecioarei Maria, în primăvara anului 1916, s-a arătat lui Lucia, Iacinta și Francisc, și le-a spus: «Nu vă fie frică, eu sunt îngerul păcii. Rugați-vă cu mine»". În primăvara anului 1916, "la a treia apariție a îngerului, copiii și-au dat seama că îngerul, mereu același, ținea în mâna sa stângă un potir, pe care era suspendată o ostie. I-a dat sfânta Ostie lui Lucia, și Sângele din potir lui Iacinta și Francisc, care au rămas în genunchi, în timp ce spunea: «Luați și beți Trupul și Sângele lui Isus Cristos, insultat în mod oribil de oamenii ingrați. Reparați fărădelegile lor și mângâiați-l pe Dumnezeul vostru»".

Sarah afirmă că această scenă "ne arată cum trebuie noi să ne împărtășim cu Trupul și Sângele lui Isus Cristos". Și rugăciunea "de reparare dictată de înger este, din păcate, mai mult decât depășită", spune cardinalul.

Cardinalul explică după aceea care sunt "insultele pe care Isus le primește în Ostia sfântă".

În primul rând cele împotriva Sacramentului însuși: "Profanările oribile, despre care unii foști sataniști convertiți au dat știre și descriere înfiorătoare"; insulte sunt și "Împărtășaniile sacrilege, primite nu în stare de har al lui Dumnezeu, și nemărturisind credința catolică (mă refer la anumite forme ale așa-numitei «intercomuniuni»)".

Al doilea element: "Tot ceea ce ar putea împiedica rodnicia Sacramentului, mai ales erorile semănate în mințile credincioșilor pentru ca să nu mai creadă în Euharistie". Pentru Sarah, "teribilele profanări care se desfășoară în așa-numitele «liturghii negre» nu-l rănesc direct pe Cel care în Ostie este insultat", ajungând numai pe "accidenții pâinii și vinului. Desigur, Isus suferă pentru sufletele profanatorilor, pentru care și-a vărsat acel Sânge pe care ei așa de mizerabil și crud îl disprețuiesc. Însă Isus suferă mai mult când darul extraordinar al Prezenței euharistice divino-umane nu poate să aducă potențialele efecte în sufletele credincioșilor".

Așa se înțelege cum "cel mai viclean atac diabolic constă în a încerca să se stingă credința în Euharistie, semănând erori și favorizând un mod necorespunzător de a o primi". Scopul satanei este "Jertfa Liturghiei și Prezența reală a lui Isus în Ostia consacrată".

Și această tentativă de "răpire merge la rândul său pe două șine: prima este reducerea conceptului de «prezență reală». Mulți teologi nu încetează să ironizeze sau să trateze cu indiferență - în pofida intervențiilor continue ale magisteriului - termenul «transsubstanțiere»".

Pentru prefectul Congregației Cultului Divin, credința în prezența reală "poate influența modul de a primi Împărtășania, și viceversa". A o primi pe mână comportă "fără îndoială o mare dispersare de fragmente; dimpotrivă, atenția față de micile firimituri, grija în purificarea vaselor sacre, a nu atinge Ostia cu mâinile transpirate, devin mărturisiri de credință în prezența reală a lui Isus, chiar și în cele mai mici părți din speciile consacrate: dacă Isus este substanța Pâinii Euharistice și dacă dimensiunile fragmentelor sunt numai accidenți ai pâinii, are puțină importanță cât de mare sau mică este o bucată de Ostie! Substanța este aceeași! Este El!", exclamă cardinalul.

Dimpotrivă, neatenția față de fragmente face "să se piardă din vedere dogma: încet-încet ar putea prevala gândul: «Dacă nici parohul nu este atent la fragmente, dacă administrează Împărtășania în așa fel încât fragmentele pot să se disperseze, atunci înseamnă că în ele nu este Isus, sau este până la un anumit punct»".

Cealaltă "șină" pe care se "desfășoară atacul împotriva Euharistiei este tentativa de a elimina din inima credincioșilor simțul sacrului". Scrie Sarah: "În timp ce termenul «transsubstanțiere» ne indică realitatea prezenței, simțul sacrului ne face să-i întrevedem particularitatea și sfințenia sa absolută. Ce nenorocire ar fi să se piardă simțul sacrului chiar în ceea ce este mai sacru! Și cum este posibil! Primind hrana specială în același mod ca pe o hrană obișnuită".

Liturgia este făcută din multe "mici rituri și gesturi - fiecare dintre ele este capabil să exprime aceste atitudini încărcate de iubire, de respect filial și de adorație față de Dumnezeu. Tocmai pentru aceasta este oportun să se promoveze frumusețea, corespunderea și valoarea pastorală a unei practici dezvoltate în timpul lungii vieți și tradiții a Bisericii, adică actul de a primi Sfânta Împărtășanie pe limbă și în genunchi". Spune cardinalul: "Măreția și noblețea omului, precum și cea mai înaltă exprimare a iubirii sale față de Creator, constă în a se pune în genunchi în fața lui Dumnezeu. Isus însuși s-a rugat în genunchi în prezența Tatălui".

Sarah propune exemplul a doi "mari sfinți din timpurile noastre: Ioan Paul al II-lea și Tereza de Calcutta. Întreaga viață a lui Karol Wojtyła - amintește el - a fost marcată de un respect profund față de Sfânta Euharistie. Cu toate că era extenuat și fără forțe și-a impus mereu să îngenuncheze în fața Preasfântului Sacrament. Era incapabil să îngenuncheze și să se ridice singur. Avea nevoie de alții pentru a-și pleca genunchii și apoi pentru a se ridica. Până în ultimele sale zile, a voit să ne dea o mare mărturie de reverență față de Preasfântul Sacrament".

Se întreabă Sarah: "Este cu adevărat prea umilitor să ne prosternăm și să stăm în genunchi în fața Domnului Isus Cristos?".

Sfânta Maica Tereza de Calcutta, "călugăriță excepțională pe care nimeni n-ar îndrăzni s-o trateze ca tradiționalistă, fundamentalistă sau extremistă, a cărei credință, sfințenie și dăruire totală de sine lui Dumnezeu și săracilor sunt cunoscute de toți, avea un respect și un cult absolut față de Trupul divin al lui Isus Cristos. Desigur, ea atingea zilnic «carnea» lui Cristos în trupurile deteriorate și suferinde ale celor mai săraci dintre săraci". Și totuși, "umplută de uimire și de venerație respectuoasă, Maica Tereza se abținea să atingă Trupul transsubstanțiat al lui Cristos; mai degrabă ea îl adora și îl contempla în tăcere, rămânea timp îndelungat în genunchi și prosternată în fața lui Isus Euharistie". În afară de asta, primea Împărtășania "în gura sa, ca un mic prunc care se lăsa hrănit cu umilință de Dumnezeul său".

Altă întrebare: "De ce ne încăpățânăm să ne împărtășim în picioare și pe mână? De ce această atitudine de lipsă de supunere față de semnele lui Dumnezeu?". Apoi avertizează: "Niciun preot să nu îndrăznească să pretindă a impune propria autoritate cu privire la această chestiune refuzând sau maltratând pe cei care doresc să primească Împărtășania în genunchi și pe limbă: venim ca niște copii și primim cu umilință în genunchi și pe limbă Trupul lui Cristos".

După aceea, Sarah susține că a primi Euharistia pe mână a devenit practică pentru că "printr-o reformă liturgică ce ar fi trebuit să fie omogenă cu riturile precedente, o concesie particulară a devenit un șperaclu pentru a forța și a goli seiful comorilor liturgice ale Bisericii".

Prefectul Congregației Cultului Divin îl citează și pe papa emerit Benedict al XVI-lea, "care în ultimii ani ai pontificatului său a voit să distribuie Euharistia în gură și în genunchi".

(După Vatican Insider, 23 februarie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat