Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa: Biserica nu trebuie "să se mumifice", nu este cușca Duhului Sfânt

De Salvatore Cernuzio

Mulțumiri pentru chemarea "de a ne deschide fără frici, fără rigidități", pentru a fi "moi în Duhul și nu mumificați în structurile noastre care ne închid". Biserica nu trebuie să fie "o cușcă" pentru Duhul Sfânt. Metafore eficace și cuvinte spontane de recunoștință cele ale papei Francisc pentru părintele José Tolentino Mendonça din după-amiaza de duminică, 18 februarie 2018, până astăzi a predicat exercițiile spirituale de Postul Mare în "Casa Divin Maestro" din Ariccia cu pontiful și colaboratorii din Curia Romană.

În această dimineață, ultima zi de exerciții, după liturghie și ultima meditație, Francisc, înainte de a se întoarce în Vatican, a voit să mulțumească "în numele tuturor" teologului și poetului portughez pentru slujirea sa și "pentru această însoțire în aceste zile, care se vor prelungi cu Ziua de post și rugăciune pentru Sud Sudan, Congo precum și Siria".

"Mulțumim, părinte - a spus Bergoglio - pentru că ne-ați vorbit despre Biserică, pentru că ne-ați făcut să simțim Biserica, această turmă mică. Și pentru că ne-ați avertizat să n-o «micșorăm» cu mondenitățile noastre birocratice! Mulțumim pentru că ne-ați amintit că Biserica nu este o cușcă pentru Duhul Sfânt, că Duhul zboară și în afară și lucrează și în afară. Și cu citatele și lucrurile pe care dumneavoastră ni le-ați spus ne-ați arătat cum lucrează în cei care nu cred, în «păgâni», în persoanele de alte confesiuni religioase: este universal, este Duhul lui Dumnezeu, care este pentru toți. Și astăzi există «Cornelii», «centurioni», «gardieni din închisoarea lui Petru» care trăiesc o căutare interioară sau știu și să distingă când există ceva care cheamă".

Mulțumim, a adăugat papa, și "pentru această chemare de a ne deschide fără frici, fără rigidități, pentru a fi moi în Duhul și nu mumificați în structurile noastre care ne închid. Mulțumim, părinte. Și continuați să vă rugați pentru noi. Așa cum spunea maica superioară surorilor: «Suntem oameni!», păcătoși, toți. Mulțumim, părinte. Și Domnul să vă binecuvânteze".

În ultima sa meditație - prezentată de Vatican News - părintele Tolentino s-a oprit asupra unei alte scene evanghelice fundamentale în viața și în predica lui Isus: predica de pe munte unde Mesia prezintă Fericirile, "autoportretul cel mai exact și fascinant al lui Isus" căruia propune să se conformeze.

Fericirile, subliniază preotul, sunt "mai mult decât o lege": reprezintă o "configurare a vieții", o "adevărată chemare existențială", desenează "arta de a fi aici și acum" și indică "orizontul de plinătate escatologică" spre care convergem. Mai ales ele sunt "imaginea" lui Isus Cristos pe care "El neîncetat ne-o revelează și o imprimă în inimile noastre. Dar sunt și portretul său care trebuie să ne folosească de model în procesul de transformare a însăși feței noastre".

Și lui Dumnezeu îi este "sete", a afirmat părintele José, care este de a face ca "viața creaturilor să fie o viață de fericire". În ce mod? Răscumpărând viețile noastre cu o "iubire" și o "încredere" necondiționate, cu o "uimire" menită "să ne facă să pornim din nou" și să ne smulgă din "exilul în care noi am făcut să ajungă viața noastră". Este chiar o "metodă" aceea pe care o urmează Domnul. În fața acestui lucru, evidențiază preotul, nu poate fi suficient "un creștinism de supraviețuire, nici un catolicism de întreținere". "Un adevărat credincios, o comunitate credincioasă, nu poate trăi numai din întreținere: îi este necesar un suflet tânăr și îndrăgostit, se hrănește din bucuria căutării și descoperirii, riscă ospitalitatea Cuvântului lui Dumnezeu în viața concretă, pornește la întâlnirea cu frații în prezent și în viitor, trăiește în dialogul încrezător și ascuns al rugăciunii".

Dacă ieri Tolentino invita să se "bea din propria sete", astăzi a îndemnat așadar să se "redescopere fericirea setei", pentru că "lucrul cel mai rău pentru un credincios este să fie sătul de Dumnezeu". În schimb, fericiți cei cărora "le este foame și sete de Dumnezeu": experiența credinței, a remarcat el, "nu folosește la rezolvarea setei" ci la "dilatarea dorinței noastre de Dumnezeu, la intensificarea căutării noastre".

Invitația este de a urma exemplul Mariei, maestră și model de "fericire" la care să privim nu "în cheie abstractă" ci "reală și concretă". Îndeosebi predicatorul amintește momentul dialogului cu îngerul în timpul Bunei Vestiri: un dialog "sincer", un climax de emoții, îndoieli, uimire al acestei tinere femei, care la sfârșit devine un mare și necondiționat "da" spus lui Dumnezeu. Maria "onestă", "ospitalieră", "deschisă la viață", "la slujirea unui proiect mai mare": la ea trebuie să privim pentru că, fără ea, Biserica - avertizează părintele José - riscă "să se dezumanizeze" și să ajungă într-un funcționalism care ar face din ea "o fabrică febrilă incapabilă de pauză".

"A asculta setea periferiilor" a fost, în schimb, îndemnul din inima catehezei de ieri după-amiază a părintelui Tolentino. Primul pas, a spus el, este "a privi cu ochi bine deschiși realitatea lumii care este în jurul nostru" și "a-l căuta pe fratele nostru printre cei săraci și cei din urmă din lume" nedespărțind "setea spirituală" de "setea literală". Accesul la apă, drept inalienabil al oricărei persoane umane, este, de fapt, criteriul de bază pentru a înțelege ce este "centru" și ce este "periferie".

Teologul portughez s-a legat de Laudato si' a papei Francisc și de datele organizațiilor internaționale care denunță că peste 2 miliarde de ființe umane nu au posibilitate de a se bucura de apă potabilă. În fața acestei mulțimi însetate, în adevăratul sens al termenului, "devine urgent să se adopte o convertire autentică a stilurilor de viață și a inimii care să meargă în direcție contrară culturii risipei și inegalității sociale", a spus predicatorul.

Pe de o parte sunt țările bogate care irosesc resursele lor, pe de altă parte toate acele țări care "trăiesc în chin". Așadar, Bisericii "nu trebuie să-i fie frică să fie profetică și să pună degetul în rană", mergând "să-și murdărească mâinile" în această periferie care este "în ADN-ul creștin". "Este o cheie indispensabilă pentru hermeneutica sa spirituală și existențială. În toate epocile va rămâne, pentru experiența creștină, locul privilegiat în care să-l întâlnească și să-l reîntâlnească pe Isus", a afirmat preotul-poet.

"Alegerea întâlnirii cu periferiile nu este numai un imperativ al carității, este o mobilizare istorică și geografică ce permite întâlnirea cu ceea ce creștinismul a fost și cu ceea ce este el. Și periferiilor Bisericii le este sete: să fie ascultate", a adăugat el. Este actual, în acest sens, avertismentul sfântului Ioan Gură de Aur ca Biserica să fie atentă să evite "schisma teribilă" între "ceea ce desparte sacramentul altarului de sacramentul fratelui, ceea ce în mod periculos îndepărtează sacramentul euharistiei de sacramentul săracului". Sărac nu este numai cel economic: "Știm cu toții că între noi și cel care se află lângă noi sunt adesea distanțe infinite de îmbrățișat și de înfrânt", a concluzionat predicatorul. Pentru aceasta omenirea trebuie îmbrățișată și chiar dacă nu reușim să împiedicăm lacrimile pe fața aproapelui, putem măcar să-i întindem o batistă și să spunem: "Sunt aici, nu ești singur".

(După Vatican Insider, 23 februarie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat