Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scumpule coleg, la revedere în marea parohie a Ierusalimului ceresc. In memoriam pr. Iosif Matei

Conciliul Vatican al II-lea, în decretul "Misterul și viața sacerdotală" ("Presbyterorum ordinis et Vita"), ne spune: "Conducând și păstorind poporul lui Dumnezeu, preoții sunt îndemnați de iubirea Bunului Păstor să-și dea viața pentru oile lor, fiind gata chiar și la jertfa supremă după exemplul preoților care, chiar și în zilele noastre, nu au pregetat să-și dea viața. Fiind educatori în ale credinței și având ei înșiși «încrederea de a intra în Sfânta Sfintelor prin sângele lui Cristos» (Evr 10,19), ei se apropie de Dumnezeu «cu inimă sinceră, în plinătatea credinței» (Evr 10,22); ei înalță o speranță tare pentru credincioșii lor pentru ca, întăriți fiind de Dumnezeu, să-i poată și ei întări pe aceia care îndură tot felul de încercări" (nr. 13).

Avem bucuria și harul de a constata veracitatea cuvintelor conciliare și adeverirea lor în viața și strămutarea la cele veșnice a pr. Iosif Matei, ctitorul a trei biserici: Coman, Bîrzulești, Petricica, simbol al vitalității și unității catolicilor din Dieceza noastră de Iași.

Un vechi dicton creștin spune: "Repentina mors sacerdotum sors "(Moartea grabnică, soarta preoților). Această zicală nu se poate adeveri în cazul pr. Iosif Matei, deoarece Sfinția Sa a murit treptat. Moartea nu l-a surprins, deoarece în timpul vieții a trăit neîncetat apropierea zilei întâlniri cu bunul Dumnezeu. Moartea nu l-a luat cu asalt, deoarece a participat prin credință, speranță și iubire la misterul morții și învierii lui Isus Cristos. Dacă preotul moare ca preot unindu-se cu Isus Cristos, în moartea și învierea sa, el mai are mângâierea de a transforma propria moarte, într-un act de supremă dragoste apostolică, față de sufletele pe care Isus Cristos i le-a încredințat spre păstorire. De aceea moartea sa este o ultima funcție sau slujire sacerdotală. Prin moarte preotul se străduiește să-și imite păstorul suprem, "care, iubindu-i pe ai săi, i-a iubit până la sfârșit" (In 13,1).

Calea spre cer este, după cuvintele sfântului papă Grigore cel Mare, "o cale plină de spini și mărăcini, pentru ca cei aleși să nu se oprească pe cale, ci să se grăbească cât mai repede posibil mai departe și să obțină astfel marele scop".

Din întâlnirile pe care le-am avut cu regretatul coleg, vreau s-o amintesc pe ultima din viața noastră. La 1 septembrie 2006, am fost mutat în Parohia Chetriș, care este aproape de Parohia Galbeni, unde, din 2004, era paroh regretatul coleg. La 10 septembrie 2006 l-am vizitat la Galbeni. Când ne-am întâlnit, mi-a spus: "Bine că te-a mutat și pe tine într-o parohie mică și vecină cu a mea!" Dar n-am putut să ne bucurăm prea mult de vecinătate, deoarece boala a avansat în viața părintelui Iosif și a fost nevoit să plece în Italia, la casa mama a Surorilor Misionare ale Pătimirii lui Isus din Villanova di Mondovì.

Scumpule coleg, ai părăsit Parohia Coman, Parohia Galbeni, ai părăsit suferințele, durerile și ai fost înălțat la marea parohie a paradisului, a cerului, de acolo te rog să mijlocești pentru mine și noi toți ca într-o bună zi să ajungem și noi la marea parohie a paradisului, a cerului. Amin.

Dumnezeu să-l fericească pe scumpul nostru coleg în rândul aleșilor săi!

Pr. Valeriu Ciorbă

* * *

A trecut la Domnul pr. Iosif Matei


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat