Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Rugăciune și post

Papa pentru pacea în Siria, în Sudanul de Sud și în Republica Democratică din Congo

De cardinal Peter Kodwo Appiah Turkson

O zi de rugăciune și de post pentru pace, de dedicat în mod deosebit Republicii Democratice din Congo și Sud Sudanului, fără a uita situația din Siria, martirizată de război, care devine tot mai dramatic în Ghouta orientală. Papa Francisc a convocat-o în fața continuării conflictelor în lume pentru a-i implica pe credincioșii catolici, dar și pe cei creștini și necreștini. Este celebrată la 23 februarie, vineri din prima săptămână din Postul Mare. Cu un anunț, dat semnificativ în ziua în care în Italia se celebra ziua pentru viața, pontiful a arătat încă o dată grija sa față de Biserica universală și apropierea sa de persoanele care suferă mai mult.

La această inițiativă pentru pace care are o atenție deosebită față de acele două mari țări din continentul african, Dicasterul pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale se asociază cu participare convinsă. Această inițiativă se adaugă la altele ale papei care s-au succedat în ultimele timpuri și care au, printre altele, scopul de a atrage atenția comunității internaționale asupra situațiilor de violență extrem de dureroase care nu găsesc spațiu adecvat în mass-media. Și totuși, declarația foarte recentă a episcopilor din Congo - unde evacuați și refugiați îndură suferințe enorme - are accente dramatice amintind de marșurile pașnice din 31 decembrie 2017 și din 21 ianuarie care au fost reprimate în sânge: "De ce atâția morți, răniți, arestări, sechestrări, atacuri la adresa parohiilor și comunităților călugărești, umiliri, torturi, intimidări, profanări de biserici, interdicții de a se ruga?" (Declarația Conferinței Episcopale din Congo, 17 februarie 2018). Și în Sud Sudan, unde situația în mai anul trecut era de așa natură încât l-a constrâns pe papa Francisc să renunțe la vizita pe care trebuia să o facă acolo, refugiații și evacuații reprezintă circa un sfert din populație care, în întregime, îndură o criză economică foarte gravă și se află în mare stare de sărăcie. Și ei "sunt bărbați și femei, copii, tineri și bătrâni care caută un loc unde să trăiască în pace" (Mesaj pontifical pentru Ziua Mondială a Păcii 2018) și, în cuvintele episcopilor lor, arată recunoștință față de cei care i-au primit cu generozitate, așa cum dă mărturie un mesaj emoționant din 20 octombrie 2017 trimis de președintele Conferinței Episcopale Sudaneze celei din Kenya în zilele violențelor post-electorale care au lovit țara sa.

Ziua de 23 februarie, așa ca și veghea de rugăciune pe care papa a prezidat-o în bazilica "Sfântul Petru" la 23 noiembrie 2017, sunt un prim răspuns esențial, cu "remediile" puse la dispoziție de timpul forte al Postului Mare, la întrebarea: "Ce anume pot să fac eu pentru pace?": rugăciunea și postul și apoi pomana.

De fapt, a ne priva de ceva "ne eliberează de lăcomie, ne ajută să descoperim că celălalt este fratele meu" și "constituie o mărturie concretă a comuniunii pe care o trăim în Biserică" (Mesajul papei pentru Postul Mare 2018): ajutoarele materiale, și ele sunt necesare. În noiembrie, pontiful prin intermediul Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale, așa cum a făcut pentru Sud Sudan după ce nu s-a făcut vizita, a trimis o contribuție concretă pentru ajutorarea populațiilor congoleze din regiunea Marelui Kasai, victime ale unui conflict care a făcut în acele luni peste 3400 de victime și daune materiale uriașe. Această contribuție era partea inițială a ajutoarelor care au venit apoi de la toată Biserica catolică având implicarea directă a diferitelor Conferințe Episcopale și a numeroaselor organisme de caritate, primul între toate, Caritas Internationalis. Însă un răspuns la întrebarea: "Ce pot să fac eu pentru pace?" este și cel dat de Francisc la Angelus din 4 februarie, după ce a adresat-o: "fiecare poate spune concret «nu» violenței atât cât de el sau de ea. Pentru că victoriile obținute cu violența sunt victorii false". O falsitate care se oglindește "în ipocrizia tăcerii sau negării măcelurilor de femei și copii care este acolo unde războiul își arată fața cea mai oribilă" (Omilia de la veghea de rugăciune din 23 noiembrie 2017).

În afară de întrebarea despre ce anume poate face fiecare dintre noi pentru a construi pacea, trebuie luat în considerare și rolul celor care sunt responsabili de treburile publice și au datoria de a asigura o viață pașnică tuturor concetățenilor lor. Comunitatea internațională, la rândul său, are responsabilitatea de a garanta o tranziție nonviolentă spre noua președinție din Congo și țările care au acolo un interes economic trebuie să aibă la inimă binele populațiilor locale.

Episcopii din Republica Democratică din Congo, apărători ai unei Biserici non-"infeudate" nici unei organizații politice (Declarație din 17 februarie 2018), sunt de timp angajați curajos în căutarea unei căi de ieșire din criză. Cale de ieșire la care părea că se poate ajunge grație tocmai unei opere de mediere răbdătoare pe care Conferința Episcopală a dus-o înainte timp de mai multe luni, fără a renunța la rolul său profetic nici măcar în fața celor mai dure atacuri îndurate, în impasul actual, în special în persoana arhiepiscopului de Kinshasa, cardinalul Laurent Monsengwo Pasinya.

Dicasterul pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale, în timp de este deosebit de sensibil față de suferințele pe care clerul, călugării și călugărițele, și întreaga populație congoleză le îndură, în special în unele zone, exprimă tot sprijinul propriu cardinalului, pe care are onoarea de a-l avea printre proprii membri și a cărui competență, înțelepciune și preocupare față de respectarea demnității umane și binele comun inspirat de valorile evanghelice și întemeiat pe doctrina socială a Bisericii le apreciază. Grija constantă a pontifului față de pacea în Sud Sudan și în Republica Democratică din Congo este însoțită și de angajarea personală a călugărilor și călugărițelor în acele țări și de familiile lor călugărești de peste tot din lume. Dovadă este evenimentul, promovat la Roma la 18 ianuarie, de Comisia unită a Uniunii Superiorilor Generali și a Uniunii Internaționale a Superioarelor Generale, cu colaborarea Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale.

În ziua de 23 februarie și în veghea de seară ne vom aduna, așadar, în comuniune cu papa pentru a implora pacea în lume și îndeosebi în Republica Democratică din Congo și în Sud Sudan. Vom cere Domnului să dărâme zidurile dușmăniei și să întărească în guvernanți și în responsabili voința de a căuta soluții pașnice prin intermediul dialogului și negocierii, fiind siguri că, așa cum a spus pontiful la Angelus din 4 februarie, "Tatăl nostru ceresc îi ascultă mereu pe fiii săi care strigă către El în durere și în angoasă, «vindecă pe cei cu inima zdrobită și leagă rănile lor» (Ps 147,3)".

(După L'Osservatore Romano, 23 februarie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat