Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Iași: PS Petru Gherghel la patruzeci de ani de păstorire

Cu ocazia împlinirii a 40 de ani de păstorire a Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel a prezidat o sfântă Liturghie pontificală, miercuri, 21 februarie 2018, la ora 18.00, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, la care au participat ÎPS mitropolit Ioan Robu, Mons. Benone Farcaș, rector al Seminarului din Iași, preoții profesori, preoți din Iași (în total peste 50 de preoți), persoane consacrate și mulți credincioși. Înainte de sfânta Liturghie, PS Petru Gherghel, alături de ÎPS Ioan Robu, a participat la Calea sfintei cruci, purtând crucea și meditând la iubirea lui Cristos față de omenire. Cântarea a fost susținută de corul Institutului Teologic din Iași.

La începutul celebrării, PS Petru Gherghel i-a salutat pe toți cei prezenți la acest moment de sărbătoare și i-a invitat ca împreună cu el să-i înalțe lui Dumnezeu rugăciune de mulțumire.

Predica a fost ținută de pr. Pius-Petru Iancu, profesor și formator la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, cel care în acest timp al Postului Mare, miercurea și vinerea, ține așa-numitele predici quadragesimale, în catedrala din Iași. "Omul a căutat dintotdeauna semne după care să se ghideze în raportul său cu Dumnezeu și cu aproapele. În Postul Mare ne aflăm sub semnul milostivirii lui Dumnezeu, o milostivire atotputernică și infinită în iubire și răbdare, care îl așteaptă pe om la convertire".

"Uneori milostivirea infinită a lui Dumnezeu ne scandalizează când nu acceptăm ideea că îi poate ierta pe absolut toți cei care se întorc la el cu căință. Dumnezeu ne iartă pe toți fără părtinire și discriminare".

La finalul celebrării a luat cuvântul ÎPS Ioan Robu, care a evocat momentul în care PS Petru a primit numirea ca ordinarius al Diecezei de Iași, cu jurisdicția de administrator apostolic. "Acel moment s-a desfășurat sub semnul chipului milostiv al lui Dumnezeu. De la acel moment au trecut 40 de ani, pe care îi putem asemăna cu un drum al crucii. Acești ani se aseamănă cu cele patru anotimpuri care se succed sau se întrepătrund. De asemenea, se mai pot asemăna cu patru rozarii, în care medităm misterele vieții lui Cristos. În acești ani, episcopul Petru a predicat, a meditat și a trăit aceste mistere ale credinței într-un mod exemplar. Ne asociem cu PS Aurel Percă, cu toți preoții, persoanele consacrate, seminariștii și poporul credincios pentru a-l înconjura pe Preasfințitul părinte Petru cu afecțiunea și rugăciunea noastră".

Păstorul diecezei a mulțumit tuturor celor care au luat parte la celebrare, celor care i-au fost alături în acești 40 de ani de păstorire și i-a asigurat pe toți, preoți și credincioși, de rugăciunea sa.

La final, preoții și credincioșii din biserică i-au cântat păstorului "La mulți ani", iar părintele paroh i-a oferit din partea tuturor un buchet mare de trandafiri.

Alin-Corneliu Sabău

* * *

Cuvântul ÎPS Ioan Robu

"Excelența Voastră Petru Gherghel, Preacucernice părinte rector, dragi părinți profesori, iubiți colegi preoți, persoane consacrate, iubiți credincioși, dragi seminariști,

Acum mulți ani în urmă, parcă era ieri, la Seminar, deodată, pe nepusă-masă, a spus careva că trebuie să mergem la București. Că mergeam la București nu era un lucru rar, pentru că din când în când eram chemați de Mons. Augustin sau de Departamentul Cultelor. Pe drum, Mons. Grigore - pe care îl cunoașteți -, care era șoferul mașinii în care era Mons. Gherghel și pr. Sechel (Dumnezeu să-l ierte!), îmi spune că mergem la București pentru că părintele rector de atunci, Petru Gherghel, va primi o numire din partea Sfântului Scaun. Și așa am mers în tăcere spre București. Acolo era Mons. Bukowski, cel care cu mult înainte vizita țara noastră pentru problemele bisericești din partea Vaticanului în raport cu statul român; ne aștepta acolo și, ajungând, am mers la etajul doi al palatului episcopal, în capelă; Mons. Bukowski l-a anunțat oficial pe rectorul de atunci, Petru Gherghel, că este numit de Sfântul Părinte să fie ordinarius al Diecezei de Iași cu jurisdicția de administrator apostolic; acolo a primit numirea și jurisdicția, acolo a făcut jurământul de fidelitate, de acolo a început totul pentru Sfinția Sa, pentru noi și pentru întreaga Moldovă.

Era un eveniment, ca să împrumut cuvântul predicatorului din seara aceasta, era un semn al milostivirii lui Dumnezeu; un semn, în sfârșit, al dezghețului; un semn că se întâmplă ceva. Era pentru prima dată, când după plecarea nunțiului din țară, Sfântul Scaun intervenea direct, oficial, pentru numirea cuiva în Dieceza de Iași; era ceva deosebit, însă noi trebuia să trăim pe ascuns acest eveniment. Așa s-a făcut că în secret am plecat de la Seminar și în mașină am aflat de ce merg la București. Acolo, nici măcar Mons. Augustin, care era ordinarius al Arhidiecezei de București, nu a fost să participe. Am fost câțiva la un eveniment totuși istoric pentru Dieceza de Iași și pentru persoana rectorului de atunci, Petru Gherghel.

Începea, așadar, pentru toată țara un semn al milostivirii lui Dumnezeu, al schimbării, al dezghețului pe care îl așteptam. Atunci a început un timp nou și o activitate nouă pentru Mons. Petru Gherghel și de atunci am început să-i spunem "Monseniore". Acest drum nou se aseamănă cu un drum al crucii. Chiar mă gândeam la începutul Căii sfintei cruci că, deși au trecut 40 de ani, atunci a început un drum asemănător cu cel al crucii pentru Mons. Petru Gherghel. Bine că nici nu ați observat că nu am anunțat prima stațiune, "Isus este osândit la moarte". Mă temeam să nu greșesc și să spun că Mons. Petru a fost numit ordinarius. Cred că nu bănuia atunci prin toate câte avea să treacă în acești ani. De atunci au trecut 40 de ani, mai spun o dată, parcă a fost ieri.

Acești ani seamănă, aș putea spune, cu cele patru anotimpuri care se succed sau se întrepătrund. Seamănă cu patru rozarii de bucurie, de slavă, de durere, de lumină, căci și acestea se întrepătrund. Și experiența pe care a avut-o în acești 40 de ani seamănă cu misterele lui Cristos pe care le-a predicat, le-a anunțat ca păstor al acestei dieceze. Experiența începută atunci, iată se încheie, dar nu se termină cu această sfântă Liturghie de recunoștință pentru acești ani, pentru Preasfinția Sa, pentru întregul cler din Dieceza de Iași, pentru toți credincioșii, pentru toate parohiile și pentru Seminarul Diecezan. Un timp frumos, un timp de creștere, de dezvoltare pentru această dieceză, un timp în care am primit același semn al milostivirii lui Dumnezeu. Și percepem acest semn, mai departe, în viața diecezei, a episcopilor, a preoților, a Seminarului, a comunităților călugărești; percepem în continuare acest semn cu recunoștință față de Dumnezeu, așa cum am făcut-o la această sfântă Liturghie, cu mulțumire că Dumnezeu a avut grijă de această dieceză, că i-a dat păstori, i-a dat putere de creștere și sperăm ca această putere să rămână și să meargă mai departe, împreună cu Mons. Petru Gherghel și cu Mons. Aurel Percă.

În numele meu, în numele episcopului auxiliar de Iași, Aurel, și al episcopului auxiliar de București, Cornel, în numele preoților de la seminar, al rectorului, al seminariștilor, al persoanelor consacrate și al tuturor credincioșilor, îi spun PS Petru Gherghel: Mulți ani înainte, cât ar vrea Sfântul Scaun ca episcop și cât ar vrea Dumnezeu ca ani de viață!

Lăudat să fie Isus Cristos!"

* * *

Cuvântul PS Petru Gherghel

"Înaltpreasfințitul Ioan Robu a spus și multe taine din acea perioadă. Trebuie să spun că eram prea tânăr pentru o asemenea misiune, de a fi în fruntea unui popor într-o perioadă grea, cu multe probleme. Nunțiul Bukowski m-a chemat, mi-a spus despre ce este vorba și m-a rugat să fiu discret și înțelept pentru a putea duce mai departe începutul unor relații care, așa cum spunea ÎPS Robu, până atunci nu avuseseră loc. Mi-a spus să nu ne grăbim, să o luăm încet, cu înțelepciune ca să ajungem departe. Pentru mine a fost o încurajare când mi-a spus că nu sunt singur, că suntem cu toții uniți împreună. Din discuțiile purtate atunci, înțelesesem că această perioadă ar putea fi scurtă și credeam că va fi scurtă, dar iată că au trecut 40 de ani, cu o asemenea misiune pe umerii mei, un simplu preot, crescut în seminar, dar încă nu cu mari școli. Probabil că Dumnezeu știe să aleagă pe cine vrea el și arată astfel că el conduce Biserica și nu un om.

În această seară sunt bucuros să spun că nu m-am simțit singur, mai ales în acele timpuri grele, întrucât toți preoții erau în jurul ordinariului pentru a putea duce mai departe ceea ce însemna pentru Sfântul Scaun o nouă lucrare, un nou mandat ce urma să se dezvolte mai târziu. I-am simțit alături pe toți preoții noștri, preoți curajoși, care s-au ridicat din Seminar și care au fost în mijlocul poporului păstori care au știut să poarte mai departe moștenirea primită. Biserica nu este formată dintr-un episcop, ci este formată din întregul popor al lui Dumnezeu. În această seară am participat la Calea crucii pentru a exprima că într-adevăr a fost un drum cu multe cereri, iar lipsurile noastre trebuie unite cu crucea lui Isus și astfel să le oferim Tatălui. Sânta Liturghie din această seară a avut acest scop, de a uni jertfa noastră cu cea a lui Cristos.

Aduc mulțumiri tuturor celor care sunt aici de față, cât și celor care se află în afara Diecezei, care se roagă ca Dumnezeu să binecuvânteze poporul nostru și să-și reverse mai departe milostivirea sa asupra mea și asupra întregii Biserici. Rămâne ca ceea ce va spune Sfântul Scaun să împlinesc. Vă mulțumesc celor care ați participat la această celebrare și vă doresc să aveți mereu împliniri în această slujire a lui Dumnezeu și a Bisericii. Lăudat să fie Isus Cristos!"


În aceeași zi, PS Petru a postat pe pagina publică de Facebook un mesaj în care amintește despre acest "moment special, 40 de ani ai slujirii mele ca păstor al Diecezei de Iași", în care a simțit că această misiune pastorală a trăit-o "împreună cu toți frații preoți, cu tot poporul credincios și cu toți cei care-l caută pe Dumnezeu". Păstorul diecezei mulțumește tuturor, "mai ales pentru rugăciuni și pentru exemplul trăirii credinței voastre", îndemnând la a continua rugăciunea pentru Excelența Sa.

Înregistrarea transmisiunii în direct a Căii sfintei cruci și a sfintei Liturghii (21 februarie 2018)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 februarie: Iași: PS Petru Gherghel la patruzeci de ani de păstorire


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat