Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnirea cu părintele Iosif Matei mi-a schimbat viața

Era un început de noiembrie trist al anului 2015, când pașii m-au purtat spre Italia, poposind pentru câteva zile în casa mamă a "Surorilor Misionare ale Pătimirii lui Isus", care se află la Villanova, Mondovì (Italia). Mă însoțea în această călătorie sora Elisabetta Barolo, o dragă și constantă prietenă care-și desfășoară de circa 20 de ani misiunea la Butea în cadrul aceleiași congregații. Aflasem cu ceva timp în urmă că aveam cancer într-o formă avansată și urma să fiu operată în Italia, unde eram misionară de circa 12 ani.

Așa l-am cunoscut pe părintele Iosif Matei.

Madre Chiara, superioara Congregației, mi-a vorbit despre el.

"Știi, avem aici, în casa noastră, un drag oaspete, pe care noi toți îl considerăm un sfânt. Este de mai mulți ani paralizat la pat și viața lui în toți acești ani de suferință a fost dedicată rugăciunii. Vino să-l saluți și să-i ceri să se roage și pentru tine!"

Nu știam atunci cine este părintele Iosif Matei, dar doream mult să vorbesc cu el, să mă confesez lui. Mă aflam încă în acea stare de șoc pe care ți-o dă verdictul unei boli necruțătoare și mărturisesc sincer că îmi era teamă. Aveam mare nevoie de încurajări și îndeosebi de rugăciuni. M-am dus cu mare bucurie și speranță la întâlnirea cu părintele Iosif.

Când am intrat în camera Sfinției Sale, privirea mi s-a oprit la patul în care se afla părintele. Părea răstignit pe acel pat devenit crucea lui. Era conectat la tot felul de aparate pentru a putea respira și mânca. Doar o mână îi atârna inertă, ieșind de sub cearșaful care-i acoperea trupul vlăguit de boală și suferință. Încă nu îndrăzneam să-i întâlnesc privirea. Era pentru întâia oară când vedeam un om țintuit la pat, care nu se putea mișca de loc și care trăia și respira doar datorită aparatelor. Cuvintele pe care voiam să le rostesc refuzau parcă să iasă din gura mea. Rămăsesem mută în fața unei asemenea suferințe, dându-mi seama că suferința mea era atât de neînsemnată față de ceea ce mi se perinda înaintea ochilor în acele momente.

Sora părintelui Iosif m-a încurajat să-i vorbesc. Mi-a spus că părintele nu vorbește, dar vede și aude bine. Abia mi-am ridicat privirea, salutându-l cu sfială.

Am început să-i vorbesc mărturisindu-i că venisem cu intenția de a cere rugăciuni, dar că în acele momente nu mai îndrăzneam să o fac. Dar părintele Iosif a insistat din priviri. Sora Maria mi-a spus: părintele te ascultă. Când i-am întâlnit privirea am rămas uimită de discrepanța dintre trupul lui suferind și ochii care emanau lumină și bucurie. Nu era suferință în acea privire luminoasă, nici resemnare, era o privire dătătoare de speranță, erau ochi care parcă surâdeau cuiva numai de el văzut, ochi care priveau dincolo de noi. Avea o privire transfigurată de iubire și recunoștință. Atunci am înțeles de ce părintele Iosif le spunea tuturor să nu se roage pentru vindecarea lui, căci el oferă această suferință Celui care a suferit pentru noi toți murind pe crucea mântuirii noastre.

În timp ce vorbeam, părintele mă privea și mă asculta cu atenție. Am încercat să nu-l obosesc prea mult, știind că sunt multe persoane care vin la el, cu aceleași cereri.

Când am terminat, sora Maria a luat un tabel cu alfabetul și, privindu-l atent pe părintele, începea cu mâna să-i arate literele. Părintele alegea literele clipind din ochi la fiecare literă aleasă. Așa mi-a răspuns alegând două cuvinte: CREDINȚĂ și CURAJ!

Aceste două cuvinte m-au însoțit pe tot parcursul calvarului meu și întâlnirea cu părintele Iosif m-a ajutat foarte mult în "înaintarea mea în larg". Știu că s-a rugat pentru mine, așa cum s-a rugat poate pentru mii de persoane în toți acești ani de suferință.

Cei zece ani în care a fost țintuit la pat și conectat la aparate au fost un mers lin pe ape către Isus, o înaintare în larg făcută fără ezitare, cu iubire și sacrificiu.

Părintele Iosif ajunsese la acel abandon total în Dumnezeu, încât nu avea cum să se mai scufunde și să spună "Doamne, salvează-mă!" Înainta călăuzit de lumina divină, acceptând dulcea povară a crucii Mântuitorului nostru devenită și crucea lui.

Sfântul Ioan al XXIII-lea, aflându-se pe patul de suferință, spunea următoarele cuvinte: "Acest pat este un altar. Altarul își vrea jertfa. Iată-mă pregătit".

Și părintelui Iosif patul îi devenise altar. Nu se lamenta niciodată. Pentru el suferința devenise un privilegiu, un dar suprem pe care îl oferea lui Dumnezeu. Era tot ceea ce putea să-i ofere. Era modul lui de a participa la suferința celui care a murit pentru noi pe cruce, el însuși purtându-și crucea la poalele crucii Celui Răstignit!

Mulți dintre noi, când suntem greu încercați, îi cerem lui Dumnezeu să ne vindece, să ne ajute să trăim. Ne agățăm cu disperare de viață pentru că știm că ea este un dar unic de la Dumnezeu, care nu se repetă. Am vrea să fim cât mai mult lângă cei dragi nouă și uneori poate că ne vine foarte greu să spunem: "Doamne, facă-se voia ta", așa cum ne-a învățat Isus în rugăciunea "Tatăl nostru".

Părintele Iosif nu se ruga pentru viața sa pământească, ci pentru cea veșnică. Aceasta era ținta lui, iar anii care au urmat au fost ani de suferință asumată, de purificare, de întărire a credinței.

Avem întotdeauna de învățat de la astfel de creștini și nu sunt puțini cei care pot fi pentru noi puncte de reper, modele de urmat. Noi, creștinii am avut privilegiul să trăim în timpul lor, să fim contemporani cu sfinți precum Ioan Paul al II-lea, Maica Tereza de Calcutta. Ce mare privilegiu! Ce modele de urmat! Ce exemplu pentru a avea noi înșine tăria de a ne accepta propria cruce!

Părintele Iosif a înțeles și a acceptat! Când boala l-a țintuit la pat, nu l-a întrebat pe Dumnezeu: De ce? Dimpotrivă, i-a mulțumit. Știa că începea marea călătorie. Ultima. Mersul pe ape. Înainta în larg avându-l în față pe Isus, care-i spunea: "Vino!" S-a abandonat cu toată ființa lui celui care-l chema spre dânsul, pentru că era cel care-l salvase de veșnicia morții. Nu-i mai era teamă că se va scufunda pentru că înțelesese deja ceea ce mulți dintre noi nu înțeleg într-o viață de om: că suntem doar simpli pelerini în lumea aceasta și că Dumnezeu Tatăl nu ne-a creat ca să moștenim pământul. Aici, pe pământ, suntem doar în trecere, fie că trăim mai mulți sau mai puțini ani. Locuința noastră adevărată este în cer.

Sunt oameni pe care-i întâlnești doar o dată în viață, dar care îți pot schimba radical viața. Un astfel de om a fost pentru mine părintele Iosif Matei. Un om al rugăciunii sau "un suflet de rugăciune", cum ar spune maica Margherita Lazzari, fondatoarea Congregației "Misionarele Pătimirii lui Isus", un adevărat PREOT, un SFÂNT.

Părinte Iosif, de acolo, din Casa Tatălui, continuați să vă rugați pentru noi toți, pentru această lume suferindă, care încă mai rătăcește pe cărări greșite!

Dumnezeu să vă primească cu brațele deschise în locuința celestă, unde, atins de aripa veșniciei, să gustați din prea plinul iubirii sale infinite! Amin!

Mariana Ghergu

* * *

A trecut la Domnul pr. Iosif Matei


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat