Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Când copiii se întreabă de ce

Dialogul dintre pontif și un grup de mici orfani români

Publicăm transcrierea dialogului care a avut loc în Vatican, la 4 ianuarie 2018, între papa și câțiva copii asistați de Fdp - Protagoniști în educație. Asociația, născută în România grație prieteniei cu voluntari de la AVSI și crescută în carismă părintelui Giussani, după ce s-a dedicat inițial copiilor dintr-un orfelinat de la periferia Bucureștiului este angajată astăzi cu persoanele aflate în pericol de excludere socială.

Dragi copii, iubiți frați și surori, vă mulțumesc pentru această întâlnire și pentru destăinuirea cu care mi-ați adresat întrebările voastre, în care se simte realitatea vieții voastre.

Am aici întrebările voastre, pe care deja le citisem. Dar înainte de a răspunde aș vrea să-i mulțumesc împreună cu voi Domnului pentru că sunteți aici, deoarece El, cu colaborarea atâtor prieteni, v-a ajutat să mergeți înainte și să creșteți. Și împreună îi amintim pe atâția copii și tineri care au mers în cer: să ne rugăm pentru ei; și să ne rugăm pentru cei care trăiesc în situații de mare dificultate, în România și în alte țări din lume. Să-i încredințăm lui Dumnezeu și Fecioarei Maria pe toți copiii și copilele, pe tinerii și tinerele care suferă datorită bolilor, războaielor și sclaviilor de astăzi.

Și acum aș vrea să răspund la întrebările voastre. Voi face asta așa cum pot, pentru că niciodată nu se poate răspunde complet la o întrebare care vine din inimă. În aceste întrebări cuvântul pe care voi îl folosiți mai mult este "de ce?": există multe "de ce?". La unele "de ce?" pot să dau un răspuns, la altele nu, numai Dumnezeu poate să-l dea. În viața există multe "de ce?" la care nu putem să răspundem. Putem doar să privim, să simțim, să suferim și să plângem.

De ce viața este așa de dificilă și ne certăm adesea între noi? Și ne înșelăm? Voi preoții ne spuneți să mergem la biserică, dar imediat ce ieșim noi greșim și comitem păcate. Atunci de ce am intrat în biserică? Dacă eu consider că Dumnezeu este în sufletul meu, de ce este important să merg la biserică?

"De ce?" ale tale au un răspuns: este păcatul, egoismul uman: pentru aceasta - așa cum spui tu - "ne certăm adesea", "ne facem rău, ne înșelăm". Tu însuți ai recunoscut asta, că deși mergem la biserică, după aceea greșim iarăși, rămânem mereu păcătoși. Și atunci pe bună dreptate tu te întrebi: la ce folosește să mergem la biserică? Folosește să ne punem în fața lui Dumnezeu așa cum suntem, fără "a ne machia", așa cum suntem în fața lui Dumnezeu, fără machiaj. Să spunem: "Iată-mă, Doamne, sunt păcătos și îți cer iertare. Ai milă de mine". Dacă eu merg la biserică pentru a mă preface că sunt o persoană bună, asta nu folosește. Dacă merg la biserică pentru că îmi place să aud muzică sau și pentru că mă simt bine, asta nu folosește. Folosește dacă la început, când eu intru în biserică, pot să spun: "Iată-mă, Doamne. Tu mă iubești și eu sunt păcătos. Ai milă de mine". Isus ne spune că dacă facem așa, ne întoarcem acasă iertați. Mângâiați de El, mai iubiți de El, simțind această mângâiere, această iubire. Astfel, încet-încet Dumnezeu transformă inima noastră cu milostivirea sa și transformă și viața noastră. Nu rămânem mereu la fel, ci suntem "lucrați". Dumnezeu ne lucrează inima, El este, și noi suntem lucrați ca lutul în mâinile olarului; și iubirea lui Dumnezeu ia locul egoismului nostru. Iată pentru ce eu cred că este important a merge la biserică: nu numai să-l privim pe Dumnezeu, să ne lăsăm priviți de El. Asta cred. Mulțumesc.

De ce există părinți care-i iubesc pe copiii sănătoși și în schimb nu-i iubesc pe cei bolnavi sau cu probleme?

Întrebarea ta se referă la părinți, la atitudinea lor în fața copiilor sănătoși și a celor bolnavi. Ți-aș spune asta: în fața fragilităților altora, cum sunt bolile, există unii adulți care sunt mai slabi, nu au forța suficientă pentru a suporta fragilitățile. Și asta pentru că ei înșiși sunt fragili. Dacă eu am o piatră mare, nu pot s-o sprijin pe o cutie de carton, pentru că piatra strivește cartonul. Există părinți care sunt fragili. Nu vă fie frică să spuneți asta, să gândiți asta. Există părinți care sunt fragili, pentru că sunt mereu bărbați și femei cu limitele lor, cu păcatele lor și cu fragilitățile pe care le poartă înăuntru, și eventual n-au avut norocul să fie ajutați atunci când erau mici. Și astfel cu acele fragilități merg înainte în viață pentru că n-au fost ajutați, n-au avut oportunitatea pe care am avut-o noi de a găsi o persoană prietenă care să ne ia de mână și să ne învețe să creștem și să devenim puternici pentru a învinge acea fragilitate. Este greu de primit ajutor de la părinții fragili și uneori noi suntem cei care trebuie să-i ajutăm. În loc de a reproșa vieții pentru că mi-a dat părinți fragili și eu nu sunt atât de fragil, de ce să nu schimb acest lucru și să spun mulțumesc lui Dumnezeu, mulțumesc vieții pentru că eu pot ajuta fragilitatea părintelui așa încât piatra să nu strivească acea cutie de carton. Ești de acord? Mulțumesc.

Anul trecut a murit unul dintre prietenii noștri care au rămas în orfelinat. A murit în Săptămâna Sfânt, în Joia Sfântă. Un preot ortodox ne-a spus că a murit păcătos și pentru aceasta nu va merge în paradis. Eu nu cred că este așa.

Poate că acel preot nu știa ceea ce spunea, poate că în ziua aceea preotul acela nu se simțea bine, avea ceva în inimă care l-a făcut să răspundă așa. Nimeni dintre noi nu poate spune că o persoană n-a mers în cer. Îți spun un lucru care poate că te uimește: nici măcar despre Iuda nu putem spune asta. Tu l-ai amintit pe prietenul vostru care a murit. Și ai amintit că a murit în Joia Sfântă. Mi se pare foarte straniu ceea ce ai auzit că a spus acel preot, ar trebui de înțeles mai bine, poate că n-a fost înțeles bine... Oricum, eu îți spun că Dumnezeu vrea să ne ducă pe toți în paradis, fără nicio excepție, și că în Săptămâna Sfântă noi celebrăm tocmai asta: Pătimirea lui Isus, care ca Bun Păstor și-a dat viața pentru noi, care suntem oițele sale. Și dacă o oiță s-a rătăcit, El merge s-o caute până când o găsește. Așa este. Dumnezeu nu stă așezat, El merge, așa cum ne arată Evanghelia: El este mereu pe drum pentru a găsi oița aceea, și nu se înspăimântă când ne găsește, chiar dacă suntem într-o stare de mare fragilitate, dacă suntem murdari de păcate, dacă suntem abandonați de toți și de viață, El ne îmbrățișează și ne sărută. Putea să nu vină dar a venit pentru noi Bunul Păstor. Și dacă o oiță s-a rătăcit, când o găsește o pune pe umeri și plin de bucurie o duce din nou acasă. Eu pot să-ți spun un lucru: sunt sigur, cunoscându-l pe Isus, sunt sigur că asta e ceea ce Domnul a făcut cu prietenul vostru în acea Săptămână Sfântă.

De ce noi am avut această soartă? De ce? Ce sens are?

Știi, există "de ce?" care nu au răspuns. De exemplu: de ce suferă copiii? Cine poate răspunde la asta? Nimeni. "De ce?"-ul tău este unul dintre acelea care nu au un răspuns uman, ci numai divin. Nu știu să-ți spun de ce tu ai avut "această soartă". Nu știm "de ce?" în sensul motivului. Ce rău am făcut pentru ca să am această soartă? Nu știm. Dar știm "de ce?"-ul în sensul scopului pe care Dumnezeu vrea să-l dea sorții tale, și scopul este vindecarea - Domnul vindecă mereu - vindecarea și viața. O spune Isus în Evanghelie când întâlnește un om orb din naștere. Și acesta se întreba cu siguranță: "Dar eu de ce m-am născut orb?". Discipolii îl întreabă pe Isus: "De ce este așa? Din vina sa sau a părinților săi?". Și Isus răspunde: "Nu, nu este vina sa și nici a părinților săi, ci este așa pentru ca să se manifeste în el lucrările lui Dumnezeu" (cf. In 9,1-3). Înseamnă că Dumnezeu, în fața atâtor situații urâte în care noi ne putem afla încă de mici, vrea să le vindece, să le însănătoșească, vrea să aducă viață acolo unde este moarte. Asta face Isus și asta fac și creștinii care sunt cu adevărat uniți cu Isus. Voi ați experimentat asta. Acel "de ce?" este o întâlnire care vindecă de durere, de boală, de suferință, și dă îmbrățișarea vindecării. Însă este un "de ce?" pentru după aceea, la început nu se poate ști. Eu nu știu acel "de ce?", nici măcar nu pot să-l gândesc; știu că acele "de ce?" nu au răspuns. Dar dacă voi ați experimentat întâlnirea cu Domnul, cu Isus care vindecă, vindecă printr-o îmbrățișare, prin mângâieri, prin iubire, atunci, după tot răul pe care l-ați putut trăi, la sfârșit ați găsit asta. Iată "de ce?".

Se întâmplă să mă simt singură și nu știu ce sens are viața mea. Fetița mea este în plasament și unele persoane consideră că nu sunt o mamă bună. În schimb eu cred că fiica mea se simte bine și că am decis corect și pentru că ne vedem des.

Sunt de acord cu tine că plasamentul poate să fie un ajutor în anumite situații dificile. Important este ca totul să fie făcut cu iubire, cu grijă față de persoane, cu mare respect. Înțeleg că adesea te simți singură. Te sfătuiesc să nu te închizi, să cauți compania comunității creștine: Isus a venit să formeze o nouă familie, familia sa, unde nimeni nu este singur și toți suntem frați și surori, fii ai Tatălui nostru din cer și ai Mamei pe care Isus ne-a dat-o, Fecioara Maria. Și în familia Bisericii ne putem regăsi toți, vindecând rănile noastre și depășind golurile de iubire care adesea există în familiile noastre umane. Tu însăți ai spus că tu crezi că fiica ta se simte bine casa-familie și pentru că tu știi că acolo ei țin la fetiță și țin și la tine. Și apoi ai spus: "Ne vedem des". Uneori comunitatea fraților și surorilor creștini ne ajută așa. A ne încredința unul altuia. Nu numai copiii. Când unul simte ceva la inimă se încredințează prietenei, prietenului și face să iasă din inimă acea durere. A ne încredința frățește unii altora, acest lucru este foarte frumos și acest lucru l-a învățat Isus. Mulțumesc.

Când aveam două luni de viață mama mea m-a abandonat într-un orfelinat. La 21 de ani am căutat-o pe mama mea și am rămas cu ea două săptămâni, dar nu se comporta bine cu mine și atunci am plecat. Tatăl meu este mort. Ce vină am eu dacă ea nu mă vrea? De ce ea nu mă acceptă?

Această întrebare am înțeles-o bine pentru că ai spus-o în italiană. Vreau să fiu sincer cu tine. Când am citit întrebarea ta, înainte de a da instrucțiunile pentru a face discursul, am plâns. Am fost aproape de tine cu un mănunchi de lacrimi. De ce nu știu, mi-ai dat mult; și ceilalți la fel, dar tu m-ai luat probabil cu garda jos. Când se vorbește despre mama există mereu ceva... și în acel moment m-ai făcut să plâng. "De ce?"-ul tău se aseamănă cu a doua întrebare, despre părinți. Nu este problemă de vină, este problemă de mari fragilități ale adulților, datorate în cazul vostru atâtor lipsuri, atâtor nedreptăți sociale care îi strivesc pe cei mici și pe cei săraci, precum și atâtor sărăcii spirituale. Da, sărăcia spirituală împietrește inimile și provoacă ceea ce pare imposibil, ca o mamă să-și părăsească propriul copil: acesta este rodul mizeriei materiale și spirituale, rod al unui sistem social greșit, inuman, care împietrește inimile, care ne face să greșim, face în așa fel încât noi să nu găsim drumul corect. Dar știi, asta va cere timp: tu ai căutat un lucru mai profund al inimii sale. Mama ta te iubește, dar nu știe cum s-o facă, nu știe cum s-o exprime. Nu poate pentru că viața este dură, este nedreaptă. Și acea iubire care este închisă în ea nu știe cum s-o spună cum să te mângâie. Îți promit că mă voi ruga pentru ca într-o zi să-ți poată arăta acea iubire. Nu fii sceptic, să ai speranță.

Simona Carobene (responsabilă a inițiativei): Am început să mă întreb dacă oare n-a sosit momentul de a mai face un pas în plus în viața mea, de primire și împărtășire. Este o dorință a inimii care se naște în mine și pe care aș vrea s-o verific în perioada următoare. Care sunt semnele pe care să le privesc pentru a înțelege care este planul pentru mine? Ce înseamnă a trăi vocația sărăciei până la capăt?

Simona, mulțumesc pentru mărturia ta. Da, viața noastră este mereu un drum, un drum în urma Domnului Isus, care cu iubire răbdătoare și fidelă nu încetează niciodată să ne educe, să ne facă să creștem după planul său. Și uneori ne face surprize, pentru a strica schemele noastre. Dorința ta de a crește în împărtășire și în sărăcia evanghelică vine de la Duhul Sfânt: asta nu se poate cumpăra, închiria, numai Duhul este capabil să facă asta și El te va ajuta să mergi înainte pe acest drum pe care tu și prietenii l-ați parcurs atât de bine. L-ați ajutat pe Domnul să faceți lucrările sale pentru acești tineri.

Vă mulțumesc iarăși vouă tuturor. Faptul de a vă întâlni mi-a făcut foarte bine. Vă port în rugăciunile mele. Și vă rog, și voi să vă rugați pentru mine pentru că am nevoie de asta. Mulțumesc!

Franciscus

(După L'Osservatore Romano, 20 februarie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat