Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Am cunoscut un preot sfânt. In memoriam pr. Iosif Matei

În anul 2006, începeam practica într-un spital din Iași și din prima zi, într-un salon, am întâlnit zâmbetul unui pacient, zâmbet care mi-a atras atenția. Aveam să aflu imediat că acest zâmbet era al unui preot, părintele Iosif Matei, care, deși era foarte suferind, dăruia speranță tuturor celor care aveau curajul să-și ridice privirea și să-i vadă sclipirea blândă a ochilor.

La amiază, părintele era vizitat de un seminarist (azi pr. Ioan Bălan) care-l ajuta să mănânce și timp de câteva momente vorbeau între ei, iar zâmbetul și speranța din ochi le erau caracteristică. M-a impresionat foarte mult și dedicația și delicatețea tânărului seminarist. Mărturisesc că în acea secție a spitalului, erau persoane care sufereau de boli grave, atmosfera era apăsătoare, iar răbdarea și blândețea părintelui creau o licărire de speranță, chiar și pentru cadrele medicale.

Într-o dimineață, părintele Iosif și-a făcut curaj și, cu multă discreție și umilință, m-a rugat să-i fac rost de niște medicamente care nu se găseau la noi în țară. Cunoscându-mă cu surorile de la Butea, am telefonat imediat la sora Elisabetta Barolo care în cel mai scurt timp a venit la Iași și a rezolvat problema.

Din acea întâlnire a început toată frumoasa și fructuoasa colaborare dintre părintele Iosif Matei și Congregația "Surorile Misionare ale Patimii lui Isus".

Au trecut aproximativ 12 ani de atunci.

Duminică, 18 februarie 2018, am primit vestea prin telefon că părintele Iosif a plecat să-și ia răsplata de la Domnul, Cel căruia i-a slujit și despre care ne-a vorbit atât de coerent prin viața sa și, cât a mai reușit, prin cuvinte și privire.

Mi s-a spus că a plecat zâmbind și că lumea din zonă (Villanova Mondovì, Italia) a continuat duminică să vină în pelerinaj la capela în care este depus trupul neînsuflețit al părintelui.

Mulți dintre noi l-am cunoscut pe părintele Iosif Matei într-un moment al vieții sale. Am aflat de la sora Sfinției Sale, Maria, care i-a fost alături zi și noapte ultimii 12 ani, că, pe când era copil, părintele era foarte evlavios și cuminte, dar și plin de bucurie. Apoi am aflat de la mai mulți preoți că, pe vremea când era seminarist, părintele Iosif era chemat "mielul lui Dumnezeu", tocmai pentru blândețea care-i era caracteristică. Am mai aflat că, atunci când a devenit preot, era dedicat total rugăciunii și poporului pe care-l păstorea, că nu s-a cruțat niciodată.

Și apoi l-a "vizitat" boala.

După întâlnirea cu "Misionarele Patimii lui Isus", părintele a plecat imediat în Italia într-o clinică pentru a se încerca alternative de tratament, iar la externare a rămas în casa mamă a surorilor, în localitatea Villanova Mondovì.

În anul 2007, împreună cu alte persoane suferinde din România și Italia, am mers în pelerinaj la Lourdes. Părintele Iosif a fost sufletul pelerinajului, pe tot parcursul ne-a transmis bucuria și pozitivitatea sa.

Reîntors la Villannova Mondovì, a fost "adoptat" de către surori, le-a fost confesor și "stâlp" în credință. Boala, încet, încet l-a țintuit pe părintele la pat, lăsându-i doar luciditatea și privirea. Chiar și așa, lumea venea la Sfinția Sa pentru a se spovedi (veneau italieni, dar și români rezidenți în Italia și de la 50-60 km) și mai apoi pentru a-i cere rugăciuni și binecuvântări.

Îmi amintesc câtă bucurie îi făceau părintelui vizitele pe care i le făcea PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, ca și preoții din dieceza noastră, cu care concelebra sfânta Liturghie de pe patul suferinței, erau momente care-l întăreau și-l ajutau să meargă mai departe.

L-am vizitat împreună cu soțul meu, să-i cerem binecuvântări și rugăciuni, de mai multe ori. Părintele în camera sa avea sfântul sacrament, iar când intram nu ne privea, abia după ce îngenuncheam și-l salutam pe Isus, Sfinția Sa se întorcea cu privirea la noi, plin de seninătate și ne aștepta să-l îmbrățișăm.

Am scris aceste câteva lucruri frumoase despre părintele, pentru a da mărturie despre cum am văzut eu, simplu laic, frumoasa vocație la preoție, chiar în misterul suferinței profunde și de durată, părintele Iosif mi-a vorbit clar despre Isus.

La 1 februarie, papa Francisc ne vorbea despre adevărul cel mai concret și cel mai cenzurat: moartea. "Gândul la moarte ne salvează de iluzia de a fi stăpânii timpului și în fiecare zi ar trebui să ne întrebăm: dacă Domnul mă cheamă la el acum, ce moștenire aș lăsa în ceea ce privește mărturia vieții mele?", spunea Sfântul Părinte.

Dumnezeu să-l odihnească pe părintele Iosif în lumina sa și să le răsplătească pe Surorile Misionare ale Patimii lui Isus pentru toată dăruirea și generozitatea cu care l-au îngrijit.

Eugenia Dămătăr

* * *

A trecut la Domnul pr. Iosif Matei


 

lecturi: 223.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat