Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (18 februarie 2018)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În această primă duminică din Postul Mare, Evanghelia amintește temele ispitei, convertirii și Veștii Bune. Scrie evanghelistul Marcu: "Duhul l-a dus pe Isus în pustiu. Iar în pustiu a stat timp de patruzeci de zile, fiind ispitit de Satana" (Mc1,12-13). Isus merge în pustiu pentru a se pregăti la misiunea sa în lume. El nu are nevoie de convertire, dar, ca om, trebuie să treacă prin această încercare, fie pentru El însuși, pentru a asculta de voința Tatălui, fie pentru noi, pentru a ne da harul de a învinge ispitele. Această pregătire constă în lupta împotriva duhului răului, adică împotriva diavolului. Și pentru noi Postul Mare este un timp de "agonism" spiritual, de luptă spirituală: suntem chemați să-l înfruntăm pe cel rău prin rugăciune pentru a fi capabili, cu ajutorul lui Dumnezeu, să-l învingem în viața noastră zilnică. Noi știm asta, răul este din păcate în acțiune în existența noastră și în jurul nostru, unde se manifestă violențe, refuzarea celuilalt, închideri, războaie, nedreptăți. Toate acestea sunt lucrări ale celui rău, ale răului.

Imediat după ispitirile din pustiu, Isus începe să predice Evanghelia, adică Vestea Bună, al doilea cuvânt. Primul era "ispită"; al doilea, "Vestea Bună". Și această Veste Bună cere de la om convertirea - al treilea cuvânt - și credința. El vestește: "S-a împlinit timpul și s-a apropiat împărăția lui Dumnezeu. Convertiți-vă și credeți în Evanghelie" (v. 15), adică credeți în această Veste Bună că împărăția lui Dumnezeu este aproape. În viața noastră avem nevoie mereu de convertire - în toate zilele! -, și Biserica ne face să ne rugăm pentru asta. De fapt, niciodată nu suntem suficient de orientați spre Dumnezeu și încontinuu trebuie să îndreptăm mintea noastră și inima noastră spre El. Pentru a face asta trebuie să avem curajul de a respinge tot ceea ce ne duce în afara drumului, valorile false care ne înșală atrăgând în mod viclean egoismul nostru. În schimb trebuie să ne încredem în Domnul, în bunătatea sa și în proiectul său de iubire pentru fiecare dintre noi. Postul Mare este un timp de pocăință, da, dar nu este un timp trist! Este un timp de pocăință, dar nu este un timp trist, de doliu. Este o angajare bucuroasă și serioasă pentru a ne despuia de egoismul nostru, de omul nostru vechi și a ne reînnoi după harul Botezului nostru.

Numai Dumnezeu ne poate dărui adevărata fericire: este inutil ca să pierdem timpul nostru pentru a o căuta în altă parte, în bogății, în plăceri, în putere, în carieră... Împărăția lui Dumnezeu este realizarea tuturor aspirațiilor noastre, pentru că este, în același timp, mântuire a omului și glorie a lui Dumnezeu. În această primă duminică din Postul Mare suntem invitați să ascultăm cu atenție și să primim acest apel al lui Isus de a ne converti și a crede în Evanghelie. Suntem îndemnați să începem cu angajare drumul spre Paște, pentru a primi tot mai mult harul lui Dumnezeu, care vrea să transforme lumea într-o împărăție a dreptății, a păcii, a fraternității.

Maria Preasfântă să ne ajute să trăim acest Post Mare cu fidelitate față de Cuvântul lui Dumnezeu și cu o rugăciune neîncetată, așa cum a făcut Isus în pustiu. Nu este imposibil! Este vorba de a trăi zilele cu dorința de a primi iubirea care vine de la Dumnezeu și care vrea să transforme viața noastră și lumea întreagă.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Peste o lună, de la 19 la 24 martie, vor veni la Roma circa 300 de tineri din toată lumea pentru o reuniune pregătitoare la Sinodul din octombrie. Doresc însă cu putere ca toți tinerii să poată fi protagoniști ai acestei pregătiri. De aceea, ei vor putea interveni online prin grupurile lingvistice moderate de alți tineri. Aportul "grupurilor din rețea" se va uni cu acela al reuniunii de la Roma. Dragi tineri, puteți găsi informații pe situl web al Secretariatului Sinodului Episcopilor. Vă mulțumesc pentru contribuția voastră de a merge împreună!

Vă salut pe voi, familii, grupuri parohiale, asociații și toți pelerinii veniți din Italia și din diferite țări. Salut credincioșii din Murcia, Vannes, Varșovia și Wroclaw; precum și cei din Erba, Vignole, Fontaneto d'Agogna, Silvi și Troina. Salut tinerii din decanatul de Baggio (Milano) și pe cei din Melito Porto Salvo.

La începutul Postului Mare, care - așa cum spuneam - este un drum de convertire și de luptă împotriva răului, vreau să adresez o urare deosebită persoanelor deținute: iubiți frați și surori care sunteți în închisoare, încurajez pe fiecare dintre voi să trăiți perioada Postului Mare ca ocazie de reconciliere și de reînnoire a propriei vieți sub privirea milostivă a Domnului. El nu încetează niciodată să ierte.

Cer tuturor o amintire în rugăciune pentru mine și pentru colaboratorii din Curia Romană, care în această seară vom începe săptămâna de exerciții spirituale.

Vă urez duminică frumoasă. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat