Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnirea cu foștii cursanți de la cursul pentru logodnici din 2017

După un an sau aproape un an, la ceas aniversar, echipa de formatori de la Oficiul pentru Pastorația Familiei s-a reîntâlnit la 17 februarie 2018 cu foștii logodnici care au participat în anul 2017 la cursul pentru logodnici și care au celebrat în acest an sacramentul Căsătoriei.

În prima parte a zilei cele 19 familii tinere și frumoase, într-o atmosferă de sărbătoare, de destindere, de bucuria revederii, au "suportat" încă odată unele mici învățături, sfaturi pentru a menține vie flacără iubirii pe care și-au jurat-o în fața altarului, sfaturi oferite de pr. Felician și cele patru doamne: Eugenia Dămătăr, Maria Gherghel, Mihaela Gemine și Iuliana Petruț.

Soții prezenți și-au readus aminte că s-au primit în dar de la Dumnezeu, că este necesar să se pună pe primul loc unul pe celălalt, iar pe locul doi, trei... să fie puși copiii, mama, soacra etc.

Neputând participa în mod fizic, Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, a salutat grupul de familii prin telefon și i-a îndemnat pe soți să nu uite misiunea nobilă la care au fost chemați prin căsătorie. În același timp i-a asigurat că Biserica le stă aproape prin preoții din parohii, ca și prin Oficiul pentru Pastorația Familiei.

Sfânta Liturghie la care au participat toți cei prezenți a fost o ocazie pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu de la care vin toate în viața noastră și spre care toate se îndreaptă, de a-i mulțumi pentru darul pe care ni l-a făcut în soțul sau soția noastră.

Și cum bine spunea o persoană prezentă, gesturile mici de iubire fac viața frumoasă, pr. Felician, cu o creativitate deosebită, le-a pregătit familiilor prezente un prânz festiv, cu ornamente specifice sărbătoririi unui an de la căsătorie, cu tort, cu lumânări, flori și șervețele speciale.

În partea a doua a zilei, s-a creat ocazia pentru a împărtăși echipei un feed-back legat de cursul pentru pregătirea la căsătorie. Ce a fost bine? Ce ar trebui îmbunătățit? Ce le-a fost util din ceea ce au auzit la curs? S-au lovit de greutățile care le-au fost semnalate? De asemenea, pr. Felician i-a provocat și i-a rugat să împărtășească când și cum și-au dat seama că ea/el este aleasa/alesul și care a fost parcursul relației lor până la căsătorie.

Dacă ar fi să redau doar câteva frânturi mai semnificative din poveștile de iubire exprimate cu multe emoții în glas și lacrimi în ochi de către cei prezenți, ar fi: îmi place felul cum greșește, îmi place că mă surprinde mereu, m-am rugat lui Dumnezeu ca să mă facă să înțeleg dacă el/ea este alesul/aleasa, am înțeles încet încet că aveam aceleași valori; curăția până la căsătorie; greutățile ne-a întărit; a fost lângă mine la greu, a știut să recunoască când a greșit; am reușit să comunic cu ea despre unele subiecte care mă interesau.

Toți au ajuns la un acord că în viața de familie, pe lângă cuvintele "Te iubesc" este necesar să arătăm iubirea prin mici gesturi concrete.

Tinerele familii au apreciat cursul de pregătire la căsătorie și s-a desprins în plus ideea că este necesar ca tinerii să fie ajutați să înțeleagă mai de timpuriu valoarea curăției până la căsătorie, ca și valoarea vieții.

Pr. Felician a trimis în "misiune" familiile prezente. Le-a încredințat misiunea de a vesti frumusețea vieții de familie trăită după voința lui Dumnezeu, de a-i îndemna pe cei care urmează să se căsătorească, să nu piardă ocazia oferită de Oficiul pentru Pastorația Familiilor de a participa la cursurile organizate pentru ei.

Ziua a fost întregită și de recitalul a două cunoscute interprete din Iași, Maria-Luiza Andrici și Francesca Giurgilă, care prin cântec au dat culoare evenimentului, dar și timpului liturgic pe care îl trăim.

Familii prezente au fost invitate să participe în perioada de 24-25 februarie la un curs de metode naturale pentru familii, cât și la celelalte cursuri, inițiative programate în Dieceza de Iași de către Oficiul pentru Pastorația Familiei.

O sinceră mulțumire tuturor celor care au făcut posibilă o astfel de zi, celor care au pus umărul la frumusețea ei, episcopilor noștri, părintelui Adrian Faraoanu și doamnelor care slujesc cu multă dăruire la Centrul "Gaudium et spes" de la Traian, părintelui Carmil Dumea, pentru vinul omagial pe care ni la oferit, doamnei Maria Aniței, pentru tort și tuturor celor care cu multă iubire au făcut să fie o zi ne neuitat.

Iuliana Petruț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 februarie: Traian: Întâlnirea cu foștii cursanți de la cursul pentru logodnici din 2017


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat