Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

O catedrală dedicată martirilor egipteni decapitați în Libia

De Loula Lahham

Era 15 februarie 2015: pe coastele orașului libian Sirte, membrii așa-numitului Stat Islamic (Daesh) au decapitat cu sânge rece 21 de tineri copți egipteni, înregistrând și publicând crima lor într-un material video cu titlul "Mesaj semnat cu sânge, destinat națiunii crucii".

În aceeași seară Egiptul a răspuns cu bombardamente aeriene față de unele zone aglomerate ale jihadiștilor autori ai masacrului și în ziua următoare de la difuzarea materialului video, președintele egiptean Abdel-Fattah Al-Sissi a mers în catedrala "Sfântul Marcu" la Cairo, sediu al patriarhiei copte ortodoxe, pentru a prezenta condoleanțele sale lui Tawadros al II-lea, papă al copților ortodocși.

Au urmat șapte zile de doliu național. După aceea, familiile victimelor au primit o recompensă și beneficiază de o pensie lunară egală cu salarul pe care acei tineri muncitori îl câștigau, după ce au plecat să lucreze în Libia și să-și întrețină familiile lor.

Săptămâna aceasta, la trei ani după masacru, familiile răposaților îi amintesc pe fiii lor în durere și în bucurie: ei au acum o catedrală în cinstea fiilor lor, cu titlul "Catedrala martirilor credinței".

La câteva zile după masacru, Tawadros al II-lea, conducătorul spiritual al copților din Egipt, a decis să-i înscrie pe cei 21 de martiri decapitați de Daesh în Synaxarium, cartea istorică sacră a martirilor Bisericii copte ortodoxe.

Catedrala a fost construită în micul sat Al Ur, satul natal al majorității celor uciși, aproape de orașul Samalut în nordul Egiptului, la circa 245 km la sud de capitala egipteană. Altarele noii catedrale au fost binecuvântate și sfințite la 14 februarie de Amba Pavnatius, episcopul regiunii; prima Liturghie a fost celebrată ziua următoare, la 15 februarie, cu prezența guvernatorului orașului și în sfârșit, vineri, 17 februarie, la începutul weekendului egiptean, biserica a fost deschisă pentru liturghiile săptămânale.

Între timp, familiile răposaților așteaptă mereu rezultatele analizelor ADN din partea autorităților egiptene, după descoperirea rămășițelor pământești ale martirilor într-o grotă la Sirte (Libia), pentru a putea primi relicvele fiilor lor care cu toată probabilitatea vor fi păstrate în vitrine la parterul catedralei.

Catedrala "Martirii credinței" a fost construită de un grup de ingineri din Forțele Armate Egiptene pe cheltuiala guvernului, pe o suprafață de 4 mii de metri pătrați, costând circa 10 milioane de lire egiptene (circa 45.700 dolari). Ea este construită cu două nivele: un parter, unde vor fi expuse rămășițele pământești ale martirilor, înfășate în stofe de catifea, conform tradiției copte, plus o bibliotecă, o sală de primire și alte săli pentru servicii sociale. Etajul superior este în schimb capelă.

Iată ce au declarat unii participanți: "Frații noștri sunt în paradis. Noi suntem fericiți pentru asta și ne rugăm pentru ei" (Emad Soliman, fratele răposatului Magued Soliman). "Este uluitor numărul de credincioși veniți aici pentru inaugurarea catedralei. El depășește mult numărul celor care au venit în urmă cu trei ani pentru funeraliile martirilor. Atunci erau și musulmani" (Makine Zaki, tatăl răposatului Milad Zaki). "Am mers pe jos cu familia mea doi kilometri în frig azi dimineață la ora 5 pentru a fi prezent la prima Liturghie în noua catedrală. Simt că fratele meu este mereu cu noi și nu ne-a părăsit niciodată" (Makati Nagati, fratele răposatului Luka Nagati și verișor al răposatului Essam Baddar). "Sunt fericit să văd un edificiu în numele lor, dar simt puternic durerea despărțirii. Într-o clipă îi căutăm pe tinerii noștri și nu mai sunt" (Anonim, la ieșirea de la liturghie). "Este o zi de sărbătoare. Toți sunt în bucurie și femeile lansează strigăte de bucurie" (Kaddis Adel, prieten al mai multora dintre răposați). "Abia aștept să asist la întoarcerea rămășițelor pământești ale martirilor noștri, pentru ca să le putem venera în catedrala noastră" (Amir Nadi, verișor al răposatului Tawadros Farag). "Fiul meu plecase în Libia pentru a îmbunătăți condițiile sale financiare, pentru a putea acoperi cheltuielile în crearea noii sale familii și al noului său sălaș. Dar a fost ucis pentru că era copt" (Nached Wilson, tatăl răposatului Samuel Nached). "Statul și-a ținut promisiunile: el s-a îngrijit de familiile răposaților și a construit catedrala. Noi lăsăm ca dreptatea să ia locul răzbunării" (Baddar Samir Isaac, tatăl răposatului Essam Baddar).

(După AsiaNews, 17 februarie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat