Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Papa Francisc: Preoții tineri să caute o călăuză, cei bătrâni să fie pregătiți să fie călăuză

Preoții să caute o călăuză atunci când sunt tineri sau la vârsta mijlocie și să fie gata să devină călăuză atunci când sunt mai înaintați în vârstă. Vârstele în preoție, cu propriile caracteristici speciale, riscurile și potențialitățile, au fost tema despre care papa Francisc a vorbit la 15 februarie 2018 clerului din Roma reunit în bazilica "Sfântul Ioan din Lateran" pentru întâlnirea tradițională de la începutul Postului Mare.

Celor tineri papa le-a cerut să caute un stil sacerdotal, ca și cum ar fi o cartă de identitate sau o amprentă personală, pentru că fiecare preoție este unică. De fapt, trebuie să privim nu atât la circumstanțele vieții, ci la crearea unui propriu stil în desfășurarea slujirii. Desigur, chiar și în pofida limitelor fiecăruia, care trebuie luate în considerare, de care trebuie ținut cont și trebuie "dialogat". După aceea a cerut preoților tineri să-și găsească o călăuză, un om înțelept, deoarece pentru a fi ecleziali trebuie făcute lucrurile în fața unui martor pentru confruntare. De altfel, preotul este un bărbat celibatar, dar nu poate trăi singur, este nevoie de o călăuză care să-l ajute în discernământ în acest timp al rodniciei.

Preoților care trec prin vârsta mijlocie, între patruzeci și cincizeci de ani, Francisc le-a spus că aceea este vârsta în care el este ca un soț căruia cu timpul i-au trecut îndrăgostirea și emoțiile din tinerețe. Așa este în raportul cu Dumnezeu. În această perioadă este nevoie și mai mult de a avea o călăuză pentru discernământ și de multă rugăciune, pentru că este periculos a merge înainte singuri. Este momentul în care se vede cum cresc fiii spirituali și în care rodnicia începe să diminueze. Este și timpul ispitelor de care cineva se poate chiar rușina, dar, a avertizat papa, diavolul este cel care trebuie să se rușineze când le insinuează. Important este de a nu ceda. Începe și perioada acelor "la revedere" motiv pentru care este bine să se înceapă a se învăța să se ia rămas-bun.

În sfârșit, preoții care au peste cincizeci de ani se află în timpul înțelepciunii în care sunt chemați să ofere amabilitatea și disponibilitatea lor, și cu zâmbetul. Credincioșii care se apropie de un duhovnic bătrân nu se simt înfricoșați, văd în el un om primitor. Preoții bătrâni pot să facă mult, mai ales cu pastorația urechii, adică ascultând, stând aproape de cei care sunt în durere, arătând compasiune. Acesta este timpul iertării fără condiții, a spus papa, care i-a invitat pe preoții bătrâni să dialogheze cu cei tineri și să-i ajute să găsească rădăcinile de care noile generații de astăzi au nevoie.

Venit pe la 10.30 în bazilica laterană, în timp ce se desfășura liturgia penitențială condusă de vicarul Angelo De Donatis, papa a spovedit mai mult de o oră. La sfârșitul meditației sale, înainte de binecuvântarea concluzivă, a fost dăruit tuturor celor prezenți un volum cu titlul Iubiți frați întru preoție... Texte ale episcopilor de Roma către clerul roman pentru Oficiul lecturilor din zilele săptămânii în timpul Postului Mare.

(După AsiaNews.it, 15 februarie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat