Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Preoți cu stilul țăranului

Arhiepiscopul vicar de Roma la întâlnirea penitențială cu clerul diecezan

Postul Mare este timpul just pentru ca preoțimea din Dieceza de Roma "să se întrebe cu onestitate cu privire la modul de a face parohie: modelul pe care-l ducem înainte de decenii mai este sănătos?". Este propunerea sugerată de arhiepiscopul vicar Angelo De Donatis, la întâlnirea penitențială cu clerul diecezan, desfășurată joi, 15 februarie 2018, în bazilica Laterană, și încheiată de papa.

"Problema este foarte serioasă" așa încât, a destăinuit prelatul, "un preot îmi povestea că este constrâns să fie administrator de condominiu când în schimb voia să lucreze mai mult pentru treburile de preot".

"Pomana, rugăciunea și postul: iată calea Postului Mare" indicată de Monseniorul De Donatis. "Dar totul trebuie făcut în pace și în ascuns, fără neliniști și ostentații", a clarificat el. Și "dacă este necesar să căutăm și ocazia pentru a ne reconcilia cu vreun frate".

"Postul Mare - a afirmat vicarul de Roma - nu este atât timpul provocărilor, ci al iubirii; nu este numai o sală unde se încearcă să se piardă din greutate, cât mai degrabă o farmacie în care Medicul Divin, expert al slăbiciunii noastre, vrea să vindece rănile noastre pentru a ne readuce la strălucirea originară a botezului". Așadar, "este nevoie mai mult de umilință decât de efort, mai mult de Duh Sfânt decât de propuneri". Pentru că "medicul poate să-l vindece numai pe cel care nu se preface că este sănătos".

Dumnezeu, a amintit arhiepiscopul, "iubește ceea ce nu strălucește în ochii lumii: orfanii au nevoie încontinuu să atragă privirile, însă fiii nu". Așa încât "discipolul lui Isus postește sub privirea Tatălui, nu în piață". De altfel, a adăugat el, "cel care ia glorie de la oameni rămâne orb și pierde conștiința stării sale interioare: nu putem trăi o dreptare arătată ostentativ, pentru a ne inspira din adevăr trebuie să încetăm de a cerși recunoașteri". Și astfel "se poate întâmpla un paradox: cerem rezultate pozitive, mângâiem orice dorință a altuia, dar nu acceptăm corectarea, totul ajunge să se termine în căldarea mare a așa-numitelor «critici nedrepte»". Dar "câți slujitori ai Bisericii știu astăzi să trăiască o sfințenie cu reflectoarele stinse?".

"Precondiție pentru un Post Mare eficace - a afirmat monseniorul De Donatis - este a acele între admirația oamenilor și privirea paternă a lui Dumnezeu: dacă o alegem pe aceasta din urmă vom deveni sensibili la acțiunea Duhului care are loc în secretul inimii". Iată că "cei trei pilaștri ai Postului Mare - pomana, rugăciunea, postul - sunt trei medicamente care trebuie luate în același timp pentru că numai împreună dau efecte binefăcătoare: pomana este terapia care vindecă raportul cu ceilalți; rugăciunea raportul cu Dumnezeu; postul relația cu lucrurile create.

În mod deosebit "pomana se naște din milostivire - a insistat prelatul - și din interesul autentic, nu potrivit față de viața celuilalt". Și a îndemnat la redescoperirea "pomenii ascultării". Adesea "riscăm să fim numai la vânătoarea abilităților persoanelor pentru a le angaja în activități: când preotul este angajator (dă locuri de muncă), chiar dacă este muncă "sacră", mereu există cineva care pe furiș ia sufletul". După aceea binele, a precizat arhiepiscopul, nu trebuie făcut "pentru a ieși la ziar, pentru a agonisi vreun compliment: nouă preoților ne poate plăcea să facem binele și pentru a face bine binele trebuie să-l facem în ascuns". Caritate și ascundere, așadar, și "notorietatea s-o lăsăm lumii: pomana mai frumoasă pentru preot este să se așeze pentru a asculta persoanele: un colocviu deschide inima, poate regenera sufletul".

Rugăciunea, a explicat prelatul, "revelează starea de sănătate a filiației noastre". Dar trebuie găsit timpul "pentru a ne înstrăina pe social media" și a ne ruga cu stilul "țăranului care asudă și adună, nu-și face iluzii, își lipește urechile de previziunile vremii". Secretul se află în reaproprierea "unei vieți spirituale adevărate" a amintit el, avertizând cu privire la "retorica «epuizării» fără încetare, care este altceva față de dăruire: când există dezordine mă epuizez dând o iubire obosită, de birou; dar dacă am pacea, mă dăruiesc". Trebuie "reluat contactul cu Cristos care trăiește în mine; închisă ușa, lăsate preocupările inutile chiar dacă sunt urgente".

A trăi postul în mod "funcțional față de ascultarea cuvântului" este, în sfârșit, al treilea punct. "Este important ca noi preoții - a spus el - ne repunem pe Scriptură crezând în foamea pe care o avem în noi; există riscul de a ne apropia de ea gândindu-ne numai la foamea celorlalți". În schimb să ne angajăm "să pierdem timp asupra Cuvântului lui Dumnezeu: el este partea cea mai bună care nu se va lua de la noi". Da, a afirmat el, "este foarte frumos și sfânt să postim cu scopul de a da săracilor ceea ce rămâne, dar să ne amintim că în Scriptură ne abținem de la mâncare în primul rând pentru a avea timp pentru Cuvânt și atunci să reluăm invitația la postul care este adevărat și nu mentalizat". Cu siguranță, a continuat el, este necesar "să facem post de la tv, de la internet, de la bârfe, dar acest lucru ar trebui să fie valabil în fiecare zi din an și nu folosește Postul Mare pentru a ne aminti de asta". În schimb "acest timp ne cere exact un post tangibil, care să implice trupul: dacă postul nu atinge masa riscă să devină o practică gnostică".

(După L'Osservatore Romano, 16 februarie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat