Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Duminica Bibliei în Dieceza de Iași va fi la 11 martie 2018

Insistența cu care Sfântul Părinte papa Francisc se prezintă în intervențiile scrise sau orale asupra referinței primare și explicite la textele sfintei Scripturi este evidentă și totodată provocatoare. Actualul suveran pontif îmbibă, modelează și orientează toată activitatea sa prin cuvinte luate din Biblie. Acest lucru, dincolo de orice altă motivație, vrea să traseze un stil de trăire a credinței pentru fiecare creștin. În realitate, stilul lui calcă pe urmele lui Isus care, în predica sa, făcea referință la Cuvântul lui Dumnezeu: astfel și al său cuvânt căpăta aceeași autoritate.

Fapt pentru care nu e chiar așa de surprinzător că papa Francisc a dorit așa de mult ca toate comunitățile creștine să dedice o duminică specială celebrării Cuvântului lui Dumnezeu, Duminica Bibliei. E o ocazie fericită pentru fiecare creștin să-și amintească faptul că doar "Cuvântul lui Dumnezeu este făclie pentru pașii mei și lumină pentru cărările mele" și că strigătul sincer al sfântului Petru, "La cine să mergem Doamne? Numai tu ai cuvintele vieții veșnice", reflectă, de fapt, trăirea interioară a oricărui om de bunăvoință care recunoaște că lumea în care trăim abundă de cuvinte, care însă de multe ori devin simplă vorbărie și nu au puterea de orientare, de înseninare și de pacificare a vieții pe care o are Cuvântul lui Dumnezeu.

Ținând cont de acestea și de utilitatea de a evidenția și în Dieceza de Iași importanța citirii, meditării și trăirii Cuvântului lui Dumnezeu, PS Petru Gherghel, prin scrisoarea din 1 ianuarie 2017, a instituit în Duminica a IV-a din Postul Mare - Duminica Bucuriei - ca în toate comunitățile catolice din Dieceză să se celebreze Duminica Bibliei. Anul acesta, va fi la 11 martie.

Îi invităm pe toți părinții parohi și vicari, ca și toate comunitățile călugărești să celebreze această Duminică a Bibliei cu entuziasm și grijă pastorală, îndemnându-i pe credincioși să se raporteze cu curaj și în mod concret la Cuvântul lui Dumnezeu. E frumos și util ca în respectiva duminică să se favorizeze și să se faciliteze întâlnirea cu Sfânta Scriptură prin prezentarea concretă în fața credincioșilor a Bibliei, în traducerea catolică; apoi, la predică, la cateheză și/sau la un moment de rugăciune să reînnoim împreună cu credincioșii și persoanele consacrate recunoștința față de Dumnezeu pentru darul Cuvântului său din Biblie și să revigorăm raportarea noastră la el.

E util în acest sens să ne amintim că această raportare concretă se realizează citind Sfânta Scriptură și confruntând viața noastră cu ea. De aceea, e foarte util să o avem în casele noastre și să facem din Biblie "obiectul" cel mai folosit, așa cum zicea și Sfântul Părinte Francisc la 5 martie 2017: "Dacă ne-am raporta la Biblie cum ne raportăm la telefonul mobil, am învinge răul". Am putea lua ca moto pentru reflecție anul acesta provocarea din Mc 4,24: "Fiți atenți ce ascultați!".

Se cuvine să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru darul Cuvântului său. Îl avem disponibil, putem și e bine să-l citim des. Există materiale care ne ajută să-l înțelegem, să-l personalizăm și să ne rugăm folosindu-ne de Cuvântul lui Dumnezeu. Situl Oficiului pentru Pastorația Biblică (www.opbiasi.wordpress.com; există acolo o secțiune cu diferite reflecții, precum și o propunere de cântece pentru Liturghia din Duminica Bibliei) oferă multe astfel de materiale.

Vă dorim să vă bucurați cu adevărat de Duminica Bibliei!

Pr. Eduard Patrașcu
Oficiul pentru Pastorația Biblică


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat