Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la Miercurea Cenușii - 2018

În Postul Mare Isus și-a deschis în Biserică o clinică unde se fac analize și tratamente pe gratis, dar și un tezaur de unde se pot lua pe gratis semințele oricărei bucurii.

Astăzi este Miercurea Cenușii și prima zi a Postului Mare. În această zi primim cenușa pe frunte în semn de pocăință, dar și de aducere aminte a originii noastre, "că suntem din țărână" (cf. Gen 3,19). Deși Dumnezeu ne-a plămădit din țărână niște ființe atât de frumoase că se minunau și îngerii (cf. Ps 139,14), prin păcatul în care ne-a atras diavolul (cf. Gen 3,1-7), am ajuns iarăși praf și cenușă (cf. Gen 18,27).

În această zi fiecăruia dintre noi, fiecăruia personal i se amintește, prin impunerea cenușii, de căderea în păcat care ne-a readus la starea cenușă, dar reamintește și de chemarea de a deveni o făptură nouă mai de preț ca prima dată (cf. 2Cor 5,17), prin convertire și credința în Evanghelie (cf. Mc 1,15), Evanghelie care ne vorbește de lupta lui Isus cu diavolul, de pătimirile și moartea lui, de învierea și înălțarea lui, de glorificarea lui și a noastră. În toată această lucrare suntem chemați să ne unim și noi cu Isus, pentru ca din praf și cenușă să devenim oameni noi după chipul său. În această zi și în acest timp pe care îl începem Biserica ne cere împreună cu sfântul Paul, să primim harul lui Isus și să nu-l lăsăm să treacă în zadar, pentru că acum este timpul potrivit, pentru că acum timpul mântuirii (2Cor 6,1).

Ce înseamnă a primi harul lui Dumnezeu? Am să răspund la această întrebare prin două scurte anecdote. Am găsit între scrierile lui Bruno Ferrero (n. 1946), un preot și scriitor italian contemporan, următoarea povestire care din punctul meu de vedere se potrivește într-o reflecție de Miercurea Cenușii. Iată mărturia unui om: "Am fost la spitalul Domnului să-mi fac un control medical spiritual, unde Isus era medicul și am aflat că eram bolnav. Când mi s-a măsurat tensiunea, a văzut că aveam un nivel scăzut de blândețe. Când mi-a s-a măsurat temperatura, termometrul a înregistrat plus 40 de grade de egoism. Mi s-a făcut o electrocardiogramă și diagnosticul a fost că aveam nevoie de mai multe «by-pass»-uri de dragoste pentru că venele mele erau blocate și nu pompau sânge din la inima mea goală. Am trecut la ortopedie: nu puteam merge alături de frații mei și nici nu puteam să-i îmbrățișez pentru că aveam o fractură, după ce mă împiedicaserăm de vanitatea mea. La fel, mi-a găsit miopie, pentru că nu puteam vedea dincolo de aparențe; când m-au controlat urechile ele erau cuprinse de gravă surzenie, mai ales la cuvintele lui Dumnezeu și la chemarea aproapelui".

Am mai găsit încă o anecdotă scrisă de Agudelo Corredor Humberto Arturo, un preot născut în 1940 în Columbia și care acum lucrează la Bogota. El redă visul unui tânăr: Un tânăr a visat că a intrat într-un magazin nou înființat și, spre surprinderea lui, a descoperit că Domnul Isus Cristos se afla în spatele tejghelei. "Ce vinzi aici", l-a întrebat tânărul? "Tot ce-ți dorește inima", a răspuns Domnul Isus Cristos. Tânărul emoționat s-a hotărât să ceară cel mai bun lucru pe care și l-ar dori orice om: "Vreau să am dragoste, fericire, înțelepciune, pace în suflet și să nu-mi fie frică de nimic. Doresc ca în lume să nu mai existe războaie, terorism, trafic de droguri, nedreptăți sociale, corupție și violarea drepturilor oamenilor". Când tânărul a terminat de vorbit, Domnul Isus Cristos i-a zis: "Poftim semințele fericirilor cerute, cultivă-le și vei avea roade, căci aici nu vindem fructe, ci doar semințe".

Acesta este harul pe care nu trebuie să-l lăsăm să treacă în zadar, acum și totdeauna, să primim mântuirea oferită de Isus și să conlucrăm cu el la mântuirea noastră și a lumii întregi. În așa orbire ne-a adus satana, căci nici nu mai conștientizăm că suntem bolnavi și săraci, nici că trebuie să mergem la Isus, nici că trebuie să conlucrăm cu harul său, de aceea mergem din rău în mai rău cu o mântuire așa de mare realizată deja la cruce (cf. Evr 2,3).

Biblia ne vorbește spre învățătura noastră despre niște oameni care au neglijat fie examenul medical sufletesc în fața lui Dumnezeu și tratamentul spiritual prescris, fapt pentru care n-au mai putut aprecia glasurile, distanțele, valorile, realitățile și intențiile celor care le vorbeau, și astfel au avut de pierdut pe toate liniile. Iată câteva exemple de astfel de oameni bolnavi spiritual care nu s-au tratat și nici nu s-au îmbogățit din tezaurul divin și au pierdut mult:

Cândva doi oameni perfect fericiți, Adam și Eva, primii noștri părinți, au cedat o grădină de bogății imense în care domnea fericirea, pentru că nu au văzut dincolo de plăcerea unui singur fruct oprit. Altă dată un tânăr fericit, Esau, a cedat o imensitate de binecuvântări pentru că nu a simțit și nu a văzut dincolo de plăcerea unei ciorbe care încânta ochiul. Altă dată un alt om, Lot, care a avut șansa să iasă dintr-un loc de pierzare și a primit promisiunea unei țări binecuvântate, o țară în care curge lapte și miere, o țară în care trebuia să ajungă peste puțină vreme (cf. Gen 12,1-5), dar pe care a cedat-o pentru că a pus plăcerea imediată și de o clipă a Sodomei înaintea bucuriei veșnice ce urma să vină (cf. Gen 13,12), Iar în Sodoma a avut numai neplăceri, căci locul lui nu era acolo (cf. Gen 14,21; 19,22). Toți aceștia erau bolnavi și s-au crezut sănătoși, erau nechibzuiți și s-au crezut înțelepți.

Versetul de la Evanghelie ne amintește că odinioară, pe țărmul Mării Roșii, un popor răscumpărat cânta bucuria eliberării. Atunci numai Faraon cel nelegiuit și-a "împietrit inima" (Ex 8,15.32). Dar mai apoi Israel cel eliberat în chip minunat a făcut la fel la Masa (ispită) (cf. Ex 17,7) și la Meriba (contestație) (cf. Num 11,3.34), iar cei care și-au împietrit inima n-au mai ajuns în fericirea țării promise. Așa că pentru noi sunt cuvintele: "Astăzi, dacă auziți glasul lui, nu vă împietriți inimile ca să intrați în odihna lui" (Evr 3,7)!

Fariseii și cărturarii și-au permis să pună tradițiile lor alături de Scripturi și au rămas orbi cu privire la Isus și la mântuirea lui; în evanghelia de astăzi au crezut că pot scoate laude personale din cinstirea lui Dumnezeu și au rămas fără lauda veșnică (cf. Mt 6,1-6.16-18). Au stat lângă Isus medicul și nu s-au tratat. Au stat lângă Isus comoara și nu s-au îmbogățit.

De multe ori și noi, creștinii, chiar după luminarea lui Isus de la Botez, dar neglijenți față de păcat, ne-am îmbolnăvit și am sărăcit iar; de aceea, credem că facem alegeri înțelepte, dar alegem ceea ce este mai rău pentru noi.

Pentru că posibilitatea păcatului și pericolul alegerilor greșite a rămas și după Botez, mulți dintre noi, oamenii, am căpătat portretul unui "laodician", "nici în clocot nici rece, ci căldicel", ceea ce îi stârnește repulsie lui Dumnezeu. Ne credem înțelepți, dar suntem nechibzuiți; ne credem bogați sufletește, dar suntem săraci; ne credem sănătoși sufletește dar suntem bolnavi. Isus medicul oricărei boli și suplinitorul oricărei lipse, ne cheamă la el din paginile Scripturilor (Ap 3,15-22).

De aceea, suntem chemați să punem la inimă cuvintele sfântului Paul din lectura a doua de astăzi: "Fraților, noi suntem împuterniciți ai lui Cristos ca și ai lui Dumnezeu care vă îndeamnă prin noi. Vă rugăm pentru Cristos: împăcați-vă cu Dumnezeu! Pe cel care nu a cunoscut păcatul el l-a făcut păcat de dragul nostru, pentru ca noi să cunoaștem justificarea lui Dumnezeu în el. Deoarece noi colaborăm cu el, vă mai îndemnăm să nu primiți harul lui Dumnezeu în zadar, căci el spune: La momentul potrivit te-am ascultat și în ziua mântuirii te-am ajutat: iată, acum este momentul potrivit, iată, acum este ziua mântuirii" (2Cor 5,20-6,2).

Acesta este mesajul împăcării: "Cristos, singurul fără păcat, a fost făcut la cruce una cu păcatul însuși, pentru ca noi să primim neprihănirea prin el (cf. 2Cor 5,21). "Purtați-vă cu frică în timpul pribegiei voastre; căci știți că nu cu lucruri pieritoare, cu argint sau cu aur, ați fost răscumpărați din felul deșert de viețuire pe care-l moșteniserăți de la părinții voștri, ci cu sângele scump al lui Cristos, Mielul fără cusur și fără prihană" (1Pt 1,17-19). Mântuirea este fără plată pentru noi, dar nu gratuită pentru Isus. Pe noi nu ne-a costat nimic, dar pe Isus l-a costat totul. Cu toate acestea mulți sunt creștini numai pe jumătate. Credința și curajul lor se evaporă când li se cere un mic sacrificiu.

Isus în Evanghelia de astăzi ne amintește de trei fapte vechi prin care putem atrage bunăvoința lui Dumnezeu: milosteniile, rugăciunile și posturile (cf. Mt 6, 6,1-6.16-18). De aceste fapte s-au slujit toți înțelepții Vechiului și Noului Testament pentru a atrage bunăvoința lui Dumnezeu asupra lor, pentru a acoperi multe păcate, pentru a răscumpăra vremea, pentru a exprima dependența față de Dumnezeu și pentru a arăta disponibilitatea de a-i sluji.

De aceste fapte s-au folosit oamenii de pe timpul profetului Ioel și au fost salvați (cf. Ioel 2,12-18). De aceste fapte s-au folosit oamenii din Ninive de pe timpul profetului Iona și au fost salvați (cf. Iona 3,5). De aceste fapte s-a folosit poporul iudeu pe timpul lui Estera și pe timpul lui Iuditha și a fost mântuit (cf. Est 4,16; Idt 4,11). De aceste fapte s-a folosit David în psalmul 51 pe care l-am cântat de noi astăzi și a fost iertat. De aceste fapte s-a slujit Ana din tribul apostat a lui Așer și a văzut mântuirea lui Dumnezeu (cf. Lc 2,37). De aceste fapte dacă ne vom folosi, vom ajunge și noi la iertare și mântuire.

Biblia ne spune că de aceste fapte s-au folosit și fariseii și cărturarii de pe timpul lui Isus, dar nu au fost lăudați de el. De ce? Cine pune lauda de sine înaintea laudei divine, aduce ocară lui Dumnezeu, căruia i se cuvine toată cinstea și mărirea (cf. 1Tim 1,17; Iuda 1,25). Fariseii și cărturarii nu făceau aceste fapte spre slava veșnică a lui Dumnezeu, ci pentru slava și lauda lor trecătoare, să fie văzuți și lăudați de oameni (cf. Mt 6,2.5.16). De aceea și-au luat răsplata de la oameni, nu de la Dumnezeu (cf. Mt 6,5). Ochii celui pentru care facem faptele, de la acela primim răsplata. Nu putem face fapte bune și pentru ochii lui Dumnezeu și pentru ochii oamenilor, este imposibil ca a sluji la doi stăpâni total diferiți, Dumnezeu și Mamona (cf. Mt 6,24; Lc 16,12), Dumnezeu și lui Belial (cf. 2Cor 6,15). Este ca și cum ai bea apă amestecată cu otravă și ai vrea să fii sănătos.

Mulți oamenii fac posturi, rugăciuni și pomeni, unii în mod sincer, spre slava lui Dumnezeu, iar alții pentru slava lor. În posturi, rugăciuni și pomeni este cel mai ușor de ascuns vanitatea proprie. Satana are grijă ca oamenii să amestece în faptele destinate lui Dumnezeu și multă vanitate personală, adică multă otravă care strică totul. I-am văzut în Evanghelia de astăzi pe farisei cum îndreptau spre vanitatea lor lucrurile făcute pentru Dumnezeu, pierzând adevărata răsplată a faptelor lor (cf. Mt 6,1-6.16-18). Altă dată niște bogații "sunau" sume mari în cutia milei de la templu, dar urechile divine ale lui Isus nu au apreciat decât cei doi bănuți mici ai văduvei sărace, care a dat tot ceea ce a avut (cf. Mc 12,42-44; Lc 21,2-4). Nu a fost rău că bogații au pus mult în cutia milei, căci așa este normal și așa trebuie să fie, căci tu bogat nu poți pune ofranda săracului: "ai mult dă mult; ai puțin dă puțin, dar nimeni să nu vină cu mâna goală" (cf. Ex 23,15); "Cine seamănă puțin, puțin va secera; iar cine seamănă mult, mult va secera" (cf. 2Cor 9,6). Rău a fost la acei bogați că au pus banii ca să fie văzuți, auziți și lăudați de oameni, căutând slava lor și nu a lui Dumnezeu care i-a ajutat.

Nimic nu ne face mai urâți în fața lui Dumnezeu și a oamenilor, ca milostenia pentru ochii oamenilor, ca rugăciunea pentru ochii oamenilor și ca postul pentru ochii oamenilor. Este adevărat că trebuie și o mărturie publică cu faptele bune, face parte din marea trimitere (cf. Fap 1,8), dar trebuie avut grijă să nu scăpăm nici o picătură de otravă a măririi deșarte care strică totul. Iată, cum ne învață profetul Isaia să unim postul, rugăciunea și pomana: "dezleagă lanțurile răutății, deznoadă legăturile robiei, dă drumul celor asupriți și rupe orice fel de jug; împarte-ți pâinea cu cel flămând și adu în casa ta pe nenorociții fără adăpost; dacă vezi pe un om gol, acoperă-l, și nu întoarce spatele semenului tău. Atunci lumina ta va răsări ca zorile, și vindecarea ta va încolți repede; neprihănirea ta îți va merge înainte, și slava Domnului te va însoți. Atunci tu vei chema, și Domnul va răspunde, vei striga, și el va zice: iată-mă" (Is 58,6-9).

Bună este rugăciunea unită cu postul și pomana, căci scapă de moarte, acoperă păcatele și dobândește milă, dar toate trebuie făcute numai spre mai marea slavă a lui Dumnezeu. Asta a fost deviza lui Isus: "Pentru Tatăl care vede în ascuns" (cf. Mt 6,17-18). Asta a fost deviza lui Paul: "Lui Dumnezeu să-i fie slava" (cf. Rom 16,27; Fil 4,20). Asta a fost deviza lui Ignațiu de Loyola (1491-1556): "Toate spre mai mare slavă a lui Dumnezeu". Asta a fost și deviza tuturor sfinților și tuturor creștinilor buni, ca pentru Johann Sebastian Bach (1685 1750), care pe fiecare compoziție muzicală, scria: "Soli Deo gloria" ("Lui Dumnezeu singur laudă"). Asta trebuie să fie și deviza noastră, căci altfel coborâm în loc să ne înălțăm, pierdem în loc să câștigăm, risipim în loc să adunăm, ne pierdem în loc să ne mântuim.

Pentru a realiza toate acestea ne trebuie: înțelepciune de sus, sănătate spirituală, discernere spirituală, fructe de dragoste și pace. De aceea să mergem la spitalul și la magazinul lui Dumnezeu, deschise în orice biserică, căci el însuși ne cheamă: "Te sfătuiesc să iei de la mine aur curățat prin foc ca să te îmbogățești; haine albe ca să te îmbraci cu ele și să nu ți se vadă rușinea goliciunii tale; și doctorie ca să-ți ungi ochii și să vezi" (Ap 3,18). Apoi să mergem și la tezaurul lui nemărginit unde tot el ne cheamă: "Voi toți cei însetați veniți, chiar dacă nu aveți bani! Veniți și cumpărați bucate, veniți și cumpărați vin și lapte fără bani și fără plată! Ascultați-mă, dar, și veți mânca ce este bun, și sufletul vostru va trăi" (Is 55,1-3).

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 47.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat