Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Luizi-Călugăra: Misiuni populare și întâlnirea anuală a Armatei Maicii Domnului

Atunci când Maria ne cheamă cu glasul ei duios, orice fiu iubit al Maicii Neprihănite nu poate să nu răspundă cu aceeași iubire. Iar fiul ei, Cristos, atunci când o încredințează ucenicului iubit sub cruce, de fapt, ne încredințează pe fiecare, ne implică pe toți cei care ne recunoaștem discipolii săi, să privim la cea care ne este încredințată ca mamă. Pentru mama noastră cerească, noi, fiii ei, am oferit aceste zile sfinte în care, în parohia noastră din Luizi-Călugăra, a fost sărbătoare.

Ca și acum 160 de ani, atunci când în grota minunată de la Lourdes, micuța Bernadeta întâlnea privirea acelei femei frumoase care avea să îi schimbe total viața, am putut simți și noi aceeași dulceață a Mariei care ne-a umplut inimile de bucurie. Prilej deosebit în aceste trei zile de misiuni populare, 9-11 februarie 2018, sub îndrumarea predicatorul acestor zile, pr. Fabian Iacob, ca încă odată Maica Sfântă să ne zâmbească și să ne umple viața de curaj și credință. Cele două sfinte Liturghie zilnice propuse acestor zile, prin participarea activă a credincioșilor parohiei noastre, dar și a celorlalți veniți din parohiile învecinate, au contribuit și mai mult la întocmirea acestui portret al Neprihănitei întipărit acum în sufletul nostru.

Și pentru a încununa aceste zile într-un mod mai deosebit, duminică, 11 februarie, în amintirea aparițiilor de la Lourdes, a avut loc și întâlnirea membrilor Armatei Maicii Domnului. Procesiunea a început la intrarea în sat în jurul orei 13 și a fost condusă de pr. Iulian Misariu, asistent provincial al Armatei Maicii Domnului, cu participarea credincioșilor veniți din depărtare sau de aproape, ce împreună s-au unit într-un cânt de rugăciune pentru a o preamări pe cea aleasă să fie mama Fiului lui Dumnezeu. Amintim pe această cale participarea credincioșilor veniți tocmai de la Galați și Brașov, dar și al membrilor Armatei Maicii Domnului din comunitățile de la Nisiporești, Iugani Prăjești, Bogdănești, Târgu Trotuș, Buruienești. Ajunși în fața bisericii, într-o scurtă invocație la grota frumos pregătită pentru această ocazie, ne-am îndreptat la mormântul unuia dintre co-fondatorii Armatei Maicii Domnului, pr. Iosif Maria Pal, unde am cântat prohodirea solemnă pentru el și ceilalți preoți răposați pomeniți care au slujit operei Neprihănitei.

Programul spiritual a continuat la ora 15 cu devoțiunea Căii Sfintei Cruci, acolo unde am însoțit-o pe Maria în suferințele sale alături de fiul ei Cristos, pe drumul Calvarului. A urmat o oră de adorație și rugăciune, pentru ca la ora 17 să fie celebrarea solemnă a sfintei Liturghii în amintirea aparițiilor Mariei. Celebrarea a fost prezidată de pr. decan Isidor Dâscă, cu concelebrarea unui număr mare de preoți și participarea numeroasă a credincioșilor ce au umplut biserica gemândă de implorarea Mariei.

Iar Maica Domnului, ilustrată și mai mult de cuvintele predicatorului, în grota frumos amenajată în biserică, însuflețea încă o dată jertfa fiului ei pe altarul de jertfă.

După sfânta Liturghie, așa cum deja tradiția frumoasă ne-a îndemnat în continuare și anul acesta, am pornit cu statuia Maicii Sfinte în procesiunea cu lumânările aprinse, făcând ca luminile ce pâlpâiau să facă să suspine inimile noastre de frumusețea și bucuria Mariei.

Mulțumindu-i lui Dumnezeu în primul rând pentru aceste zile sfinte de misiuni populare și Maicii Neprihănite pentru mijlocirea puternică la fiul ei Cristos, încredințați în continuare în rugăciuni fierbinți, să trăim cu credință și fericire sub mantia ocrotitoare a Reginei cerului și al pământului.

Pr. Marius-Cătălin Alistar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9-11 februarie: Luizi-Călugăra: Misiuni populare și întâlnirea anuală a Armatei Maicii Domnului


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat