Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Al CLX-lea aniversar la Lourdes

La 11 februarie 1858 Preasfânta Fecioară Maria se prezenta Bernedetei Soubirus la Grota Massabielle din Lourdes. Au trecut de atunci 160 de ani.

Celebrările aniversare din acest an, 2018, au început sâmbătă seara, 10 februarie 2018, cu procesiunea solemnă de la ora 21.00. Chiar dacă în timpul iernii toate celebrările comune sunt suspendate, se face excepție la sărbătorile din 8 decembrie, 11 februarie și 18 februarie (ziua comemorativa a vizionarei Bernadeta).

Prezența pelerinilor sosiți la Lourdes pentru această sărbătoare a depășit așteptările multora. Se apreciază un număr de peste 10.000 de pelerini, cel mai mare număr fiind de italieni. Printre pelerini am întâlnit și români veniți din diferite părți ale Europei: Italia, Marea Britanie, Irlanda, Spania și, desigur din România (printre care și pr. Gabriel Bucur, paroh la Poiana Micului). Binecuvântarea solemnă de la finalul procesiunii a fost acordată de cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretar general a Sinodului Episcopilor de la Vatican.

Duminică, 11 februarie 2018, celebrările au început cu sfânta Liturghie internațională, celebrată la ora 10.00, în bazilica "Sfântul Pius al X-lea". Liturghia a fost prezidată de cardinalul Lorenzo Baldisseri, însoțit fiind de episcopul de Tarbes și Lourdes, Mons. Nicolas Brouwet, de alți 12 episcopi veniți în pelerinaj și de câteva sute de preoți.

Poate punctul cel mai emoționant al zilei în constituie anunțul făcut de episcopul Brouwet despre aprobarea oficială a celei de-a 70-a minuni înfăptuite la Lourdes. E vorba de vindecarea sorei Bernadette Moriau, care de foarte mulți ani fiind paralizată, s-a vindecat în urma pelerinajului la Lourdes, realizat la 11 iulie 2008.

În ciuda timpului nefavorabil, ploios, o mulțime imensă de pelerini s-au îndreptat, în jurul orei 12.00, spre grota aparițiilor.

La orele serii, sărbătoarea a fost înfrumusețată de un superb foc de artificii.

După focul de artificii, în sala mare a complexului "Sfânta Bernadeta" (în fața grotei, dar pe celălalt mal al râului Gave), a avut loc un concert de excepție, susținut de un cor din Roma. E vorba de corul "Fideles et amati" (cor din care face parte și familia de români stabiliți la Roma, Maria și Mihai Balașcă), care a prezentat oratoriul "Aquero - drumul spiritual al Bernadetei Soubirous", spectacol de muzică și poezie, care s-a bucurat de un succes enorm, atât pentru scenariu și versuri cât și pentru interpretarea acestuia.

Celebrările vor continua sâmbătă și duminică, 17 și 18 februarie 2018, cu ocazia comemorării sfintei Bernadeta Soubirous.

Pr. Iosif Dorcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat