Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiență acordată membrilor Sinodului Greco-Melkit (12 februarie 2018)

Preafericirea Voastră, iubiți frați întru episcopat,

Vă mulțumesc pentru vizita voastră. Ocazia fericită este dată de manifestarea publică a comuniunii ecleziastice, care va avea loc mâine dimineață în timpul celebrării euharistice și pe care deja am avut ocazia s-o acord Preafericirii Voastre în scrisoarea din 22 iunie 2017, după alegerea dumneavoastră ca patriarh, Pater et Caput, din partea Sinodului Episcopilor.

Atunci, ca și astăzi, frate iubit, vă asigur apropierea mea constantă în rugăciune: fie ca Domnul Înviat să vă fie aproape și să vă însoțească în misiunea încredințată dumneavoastră. Este o rugăciune care nu poate să fie disociată de aceea pentru iubita Sirie și pentru tot Orientul Mijlociu, regiune în care Biserica voastră este profund înrădăcinată și desfășoară o slujire prețioasă pentru binele poporului lui Dumnezeu. Prezența voastră nu se limitează la Orientul Mijlociu, ci se extinde, de acum de mulți ani, la acele țări în care atâția credincioși greco-melkiți s-au mutat în căutarea unei vieți mai bune. Și spre acești credincioși din diaspora și spre păstorii lor se îndreaptă rugăciunea mea și amintirea mea afectuoasă.

În această perioadă istorică dificilă atâtea comunități creștine din Orientul Mijlociu sunt chemate să trăiască credința în Domnul Isus în mijlocul multor încercări. Doresc cu putere ca, prin mărturia lor de viață, episcopii și preoții greco-melkiți să-i poată încuraja pe credincioși să rămână în țara în care Providența divină a voit ca ei să se nască. În menționata scrisoare din iunie aminteam că "niciodată ca în aceste momente păstorii sunt chemați să manifeste, în fața poporului lui Dumnezeu care suferă, comuniune, unitate, apropiere, solidaritate, transparență și mărturie". Vă invit frățește să continuați pe acest drum. Așa cum știți, am convocat pentru ziua de 23 a acestei luni o zi de rugăciune și post pentru pace. Cu acea ocazie nu voi evita să amintesc, în manieră specială, Siria, lovită în acești ultimi ani de suferințe de nespus.

Veniți ca pelerini la Roma, la mormântul apostolului Petru, la încheierea ultimei voastre adunări sinodale, care s-a desfășurat în Liban în primele zile ale lunii. Este vorba mereu de un moment fundamental, de drum comun, în timpul căruia patriarh și episcopi sunt chemați să ia decizii importante pentru binele credincioșilor, și prin alegerea noilor episcopi, a păstorilor care să fie martori ai Celui Înviat. Păstori care, așa cum a făcut Domnul cu discipolii săi, să reînsuflețească inimile credincioșilor, stând aproape de ei, mângâindu-i, coborând spre ei și spre nevoile lor; păstori care, în același timp, să-i însoțească spre înalt, să "caute cele de sus, unde este Cristos, nu cele de pe pământ" (cf. Col 3,1-2). Avem atâta nevoie de păstori care să îmbrățișeze viața cu mărimea inimii lui Dumnezeu, fără a se acomoda în satisfacțiile pământești, fără a se mulțumi să trimită înainte ceea ce deja există, ci țintind mereu în sus; păstori purtători ai Înaltului, liberi de ispita de a se menține "la cotă joasă", eliberați de măsurile restrânse ale unei vieți lâncede și obișnuite; păstori săraci, nu alipiți de bani și de lux, în mijlocul unui popor sărac care suferă; vestitori coerenți ai speranței pascale, în drum peren cu frații și surorile. În timp ce sunt bucuros să acord asentimentul pontifical episcopilor aleși de voi, aș vrea să pot atinge cu mâna măreția acestor orizonturi.

Preafericirea Voastră, Excelențe, reînnoiesc din inimă recunoștința mea pentru vizita voastră fraternă. Când vă veți întoarce în sediile voastre și îi veți întâlni preoții, călugării, călugărițele și credincioșii, amintiți-le că sunt în inima și în rugăciunea papei. Născătoarea de Dumnezeu Toată Sfântă, Regina păcii, să vă păzească și să vă ocrotească. Și în timp ce am bucuria să vă dau vouă și comunităților voastre binecuvântarea mea, vă cer, cu rugăminte, să nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat