Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (11 februarie 2018)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În aceste duminici, evanghelia, după relatarea lui Marcu, ni-l prezintă pe Isus care vindecă bolnavii de orice tip. În acest context se situează bine Ziua Mondială a Bolnavului, care este chiar astăzi, 11 februarie, comemorarea Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes. De aceea, cu privirea inimii îndreptată spre grota de la Massabielle, îl contemplăm pe Isus ca adevărat medic al trupurilor și al sufletelor, pe care Dumnezeu Tatăl l-a trimis în lume pentru a vindeca omenirea, marcată de păcat și de consecințele sale.

Pagina evanghelică de astăzi (cf. Mc 1,40-45) ne prezintă vindecarea unui om bolnav de lepră, o patologie care în Vechiul Testament era considerată o gravă impuritate și comporta separarea leprosului de comunitate: trăiau singuri. Condiția sa era cu adevărat dificilă, pentru că mentalitatea timpului îl făcea să se simtă impur și în fața lui Dumnezeu nu numai în fața oamenilor. Și în fața lui Dumnezeu. De aceea leprosul din evanghelie îl imploră pe Isus cu aceste cuvinte: „Dacă vrei, poți să mă cureți!” (v. 40).

Auzind asta, lui Isus i se face milă (cf. v. 41). Este foarte important să ne îndreptăm atenția asupra acestei rezonanțe interioare a lui Isus, așa cum am făcut îndelung în timpul Jubileului Milostivirii. Nu se înțelege lucrarea lui Cristos, nu se înțelege Cristos însuși, dacă nu se intră în inima sa plină de compasiune și de milostivire. Aceasta e cea care-l face să întindă mâna spre acel om bolnav de lepră, să-l atingă și să-i spună: „Vreau, curăță-te!” (v. 40). Faptul cel mai tulburător este că Isus îl atinge pe lepros, pentru că acest lucru era absolut interzis de legea mozaică. A atinge un lepros însemna a fi contagiați și înăuntru, în spirit, adică a deveni impuri. Însă în acest caz influența nu merge de la lepros la Isus pentru a transmite contagierea, ci de la Isus la lepros pentru a-i dărui curățirea. În această vindecare noi admirăm, în afară de compasiune, milostivire, și îndrăzneala lui Isus, care nu se preocupă nici de contagiere, nici de prescrieri, ci este determinat numai de voința de a-l elibera pe acel om de blestemul care-l asuprește.

Frați și surori, nicio boală nu este cauză de impuritate: boala implică desigur toată persoana, dar în niciun mod nu deteriorează sau nu împiedică raportul său cu Dumnezeu. Dimpotrivă, o persoană bolnavă poate să fie și mai unită cu Dumnezeu. În schimb, păcatul, acela chiar că ne face impuri! Egoismul, mândria, intrarea în lumea corupției, acestea sunt boli ale inimii de care este nevoie să fim curățați, adresându-ne lui Isus ca leprosul: „Dacă vrei, poți să mă cureți!”.

Și acum, să facem o clipă de tăcere și fiecare dintre noi – voi toți, eu, toți – se poate gândi la inima sa, să privească înlăuntrul său, și să vadă propriile impurități, propriile păcate. Și fiecare dintre noi, în tăcere, dar cu glasul inimii să-i spună lui Isus: „Dacă vrei, poți să mă cureți!”. Să facem asta toți în tăcere.

„Dacă vrei, poți să mă cureți!”.

„Dacă vrei, poți să mă cureți!”.

Prin mijlocirea Fecioarei Maria, Mama noastră Neprihănită, să-i cerem Domnului, care le-a adus bolnavilor sănătatea, să vindece și rănile noastre interioare cu milostivirea sa infinită, pentru a ne reda astfel speranța și pacea inimii.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Astăzi se deschid înscrierile la Ziua Mondială a Tineretului, care se va desfășura la Panamá în ianuarie 2019. Și eu, în prezența a doi tineri, acum mă înscriu prin internet [clic pe tabletă]. Iată, m-am înscris ca pelerin la Ziua Mondială a Tineretului. Trebuie să ne pregătim! Îi invit pe toți tinerii din lume să trăiască acest eveniment de har și de fraternitate cu credință și cu entuziasm, fie mergând în Panamá, fie participând în propriile comunități.

La 15 februarie, în Extremul Orient și în diferite părți ale lumii, milioane de bărbați și femei vor celebra anul nou lunar. Trimit salutul meu cordial tuturor familiilor lor, cu urarea ca în ele să se trăiască tot mai mult solidaritatea, fraternitatea și dorința de bine, contribuind la crearea unei societăți în care fiecare persoană este primită, ocrotită, promovată și integrată. Invit să ne rugăm pentru darul păcii, comoară prețioasă de urmărit cu compasiune, clarviziune și curaj. Pe toți îi însoțesc și-i binecuvântez.

Salut familiile, parohiile, asociațiile și pe toți cei care au venit din Italia și din atâtea părți ale lumii; îndeosebi pelerinii din Murcia (Spania) și copiii din Guimarães (Portugalia).

Salut comunitatea congoleză din Roma și mă asociez la rugăciunea sa pentru pace în Republica Democratică din Congo. Amintesc că această intenție va fi deosebit de prezentă în Ziua de rugăciune și post pe care am convocat-o pentru 23 februarie.

Astăzi sunt prezente și atâtea parohii italiene și atâția copii care au primit Mirul, care au făcut mărturisirea de credință și care sunt la catehism. Nu-mi este posibil să nominalizez fiecare grup, dar vă mulțumesc tuturor pentru prezența voastră și vă încurajez să mergeți cu bucurie, cu generozitate, mărturisind pretutindeni bunătatea și milostivirea Domnului.

Un gând special îndrept spre cei bolnavi care, în orice parte a lumii, în afară de lipsa sănătății, suferă adesea de singurătate și de marginalizare. Sfânta Fecioară, Salus infirmorum, să ajute pe fiecare să găsească alinare în trup și în spirit, grație unei asistențe sanitare adecvate și carității fraterne care știe să devină atenție concretă și solidară.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine! Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat