Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: "Facultatea vieții" din cadrul "Universității Bisericii"

Sâmbătă, 10 februarie 2018, la inițiativa Oficiului pentru Pastorația Familiei, la Centrul "Gaudium et spes" de la Traian, a avut loc o întâlnire specială cu "familia rănită". Au participat circa douăzeci și cinci de persoane, din mai multe parohii ale diecezei. Invitat special a fost pr. Iulian Butnaru FDP.

Întâlnirea a debutat cu salutul părintelui Felician, cu prezentarea programului și a temei zilei: "Haideți să dăm sens vieții!"

Pr. Iulian Butnaru a purtat cu sine nu doar o teorie cu privire la sensul vieții, ci ne-a și exemplificat-o printr-o imagine foarte sugestivă: vasul de lut.

"Uneori, spunea părintele, greutățile vieții ne lovesc așa cum un ciocan ar lovi vasul, îl sparge în bucăți, iar noi avem tendința de a pune în ceea ce a mai rămas diferite tipuri de surogate. Încercăm chiar să-l cârpim cu diferite cioburi și cu diferite tipuri de lipici, dar... Așa ne trezim că vrem să umplem viața cu alcool, cu anumite droguri, ridicăm anumite ziduri de protecție, cu diferite bârfe, cu pornografie, cu jocuri de noroc, cu bani etc. Dar nimic nu-l umple așa cum ar face-o o valoare, o virtute, un dar, o plinătate, așa cum este cea a lui Dumnezeu".

A urmat Liturghia în cadrul căreia, folosindu-se de evanghelie, pr. Felician a scos în evidență că indiferent cât de mult suferim, suferința este o școală la care suntem chemați să ne maturizăm. "Foamea celor patru mii de oameni care formau mulțimile care îl ascultau pe Isus și lipsa providențială a pâinii l-a determinat pe Isus să ceară ucenicilor să intervină. Cele șapte pâini pe care le aveau aceștia, pot fi și cele șapte sacramente pe care Biserica, care îi are pe apostoli la bază, le poate da și astăzi mulțimilor flămânde de esență, de pâinea vieții, de Euharistie, de Dumnezeu. Isus a făcut dintr-o aparentă rană un moment de har; i-a făcut pe ucenici să descopere că acel puțin, care este darul lui Dumnezeu, poate fi împărțit cu toată lumea, că suferința poate fi alinată chiar dacă și cu puțin, cu o prezență, cu un cuvânt bun, cu un gest concret.

După amiază am vizionat împreună filmul "La tigre e la neve" (Tigrul și zăpada), o adevărată lecție de viață, de dăruire și de iubire. Am învățat din el că oricât de mare ar fi suferința noastră, cu iubire, din iubire și pentru iubire, ea poate fi depășită.

A fost o zi plină de confort sufletesc și trupesc, o zi în care am uitat pentru câteva ore de "rănile" care ne încercă viața, am învățat că trebuie să ne transformăm suferința în materie de școală, materie pe care o învățăm zi de zi la "Facultatea vieții", din cadrul Universității Bisericii.

Un participant

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 februarie: Traian: "Facultatea vieții" din cadrul "Universității Bisericii"


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat