Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

DA libertății persoanei, NU sclaviei

Tema Zilei internaționale de rugăciune și sensibilizare împotriva traficului de persoane din 8 februarie 2018 pune accentul asupra situației traficului de ființe umane în rândul persoanelor în mișcare: emigranți, refugiați și persoane strămutate în interiorul propriei țări. Suntem invitați să aruncăm o privire asupra traficului de ființe umane la care sunt expuși acești frați și surori ale noastre.

Traficul de persoane și contrabanda cu migrați sunt realități diferite, deși există o interconectare tot mai mare. Oamenii aflați în mișcare, având de multe ori documente de călătorie ilegale, sunt amenințați și exploatați iar în multe situații aceștia cad în plasa traficanților de ființe umane.

Statutul lor îi face vulnerabili la exploatarea sexuală și la muncă. Adesea emigranții și refugiații sunt forțați să lucreze multe ore pe zi, pentru foarte puțini bani. Ei acceptă aceste condiții pentru a plăti datoria impusă de cărăuși pentru călătoria lor, cu speranța că într-o zi vor putea scăpa și se vor putea angaja într-un loc unde vor putea câștiga bani pe care să-i poată trimite familiilor lor care și-au pus speranța în ajutorul lor. În general, această așa-zisă datorie este exponențial mărită de către traficant, iar victimele sunt expuse șantajului și amenințărilor. Multe dintre aceste victime dispar, deoarece sunt folosite pentru traficul de organe.

Deși fluxurile de migrație sunt în creștere în lumea noastră globalizată, multe țări dezvoltă politici de migrație restrictive. Această situație favorizează vulnerabilitatea persoanelor care se află în mișcare, și care reprezintă un grup cu risc ridicat de a fi traficat în timpul călătoriei, în țările de tranzit, precum și la destinație.

Ziua internațională de rugăciune și sensibilizare împotriva traficului de persoane de anul acesta ne oferă ocazia de a ne ruga și de a-i însoți pe frații și surorile noastre în Cristos, în călătoria lor spre o lume mai bună, departe de războaie și sărăcie.

Vă împărtășesc gândurile unei mame, care a aflat că fiica ei se află în programul nostru, după ce a fost salvată din lanțul exploatării sexuale în Italia, o mărturie care spune durerea și speranța celor care așteaptă ca rudele lor să se întoarcă.

"Când am aflat ce s-a întâmplat cu fiica mea, îmi simțeam inima mea goală și corpul meu parcă era înghețat. Privind la cei doi nepoți și mă rugam lui Dumnezeu să-mi dea puterea de a merge mai departe. Zilnic aprindeam o lumânare rugându-l pe Dumnezeu să o ferească pe fiica mea de rău. Fiind plecată în străinătate, unde avea grijă de doi copii, nu mai știam nimic de ea de doi ani. Oamenii mă întrebau despre ea, unii îmi spuneau că lucrează pe stradă. Aceste cuvinte mă afectau foarte mult și parcă nu doar ea era etichetată, ci și eu. Mințeam spunând că nu știu nimic de ea, că are o stare proastă de sănătate și că de aceea nu putea să vorbească cu mine ... Chiar dacă inima mea plângea continuu!

După tot acest timp de durere, am aflat că a fost sechestrată, că a reușit să scape și că este la voi. M-am simțit eliberată de acea durere, pentru că este bine, este protejată, este într-un loc sigur, însoțită de specialiști care îi vor binele. Acum, deși ne auzim la telefon, abia aștept să o văd din nou și să o pot strânge în brațe. Iar copii ei, nepoții mei, au iar zâmbetul pe buze. Mă rog ca totul să fie bine la proces și traficanții să ajungă în închisoare".

Întrebări pentru reflecție: Puneți-vă în locul mamei care a dat această mărturie:

1. Dacă aș vedea/auzi o situație similară ce aș face? Care ar fi reacția mea?

2. Ce atitudine interioară am față de cei marginalizați din comunitatea mea?

Înfăptuirea dreptății necesită timpul și energia noastră. Dreptatea ne cere să ne oprim și să acordăm atenție lumii din jurul nostru; ne cere să ne angajăm pentru cei marginalizați și ignorați. A înfăptui dreptatea însemnă și a-i susține pe semenii noștri, mulți dintre ei fiind victime ale traficului de ființe umane și ale sclaviei moderne. Pe măsură ce participăm la Ziua anuală de rugăciune pentru victimele traficului de ființe umane, rugăciunea noastră este să ne oprim și să ascultăm ceea ce ne spune Dumnezeu - să vedem cum lucrează deja Dumnezeu în lume, în comunitatea noastră și cum ne putem alătura acestei lucrări.

Sr. Adina Bălan, Congregatio Jesu
președinte SOLWODI


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat