Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Târgu Ocna: Întâlnirea persoanelor consacrate din zona Onești

În ziua de duminică, 4 februarie 2018, persoanele consacrate din zona Onești s-au întâlnit la Surorile "Slujitoarele Preacuratei" de Parma din Târgu Ocna. După un salut reciproc, surorile și frații au ascultat îndrumările pr. Mihai Roca, responsabil al Oficiului pentru Cateheză al Diecezei de Iași.

Pr. Mihai a abordat cu multă simplitate și măiestrie o temă foarte actuală pentru persoanele consacrate: Impactul vieții consacrate asupra societății și impactul societății asupra vieții consacrate. În prima parte a meditației, părintele ne-a vorbit despre comunicarea interpersonală: comunicarea interpersonală este inevitabilă, existența noastră dă mărturie neîncetat despre valorile care ne însuflețesc. Comunicăm prin viața și existența noastră. Cu alte cuvinte, orice comportament uman transmite un mesaj prin limbajul conținutului (digital) și limbajul relațiilor (analogic). Mai departe, părintele Mihai s-a oprit asupra textului evangheliei duminicale care prezintă "o zi din viața lui Isus", pentru a observa modul de comunicare a lui Isus, paradigmă a vieții persoanei consacrate. Meditând la modul de comunicare a lui Isus din acest fragment al evangheliei, părintele ne-a îndemnat să privim astfel la profilul unei zile din viața noastră. Viața zilnică a persoanelor consacrate, cale ce se înscrie în standardul unei comunități de discipoli, își găsește paradigma comunicațională în viață tipic evanghelică marcată de opțiunea preferențială față de cei săraci, o alegere care se află în profundă sintonie cu alegerea existențială a lui Isus și a Bisericii. Spre final părintele conferențiar a afirmat că a sta de partea săracilor înseamnă a-l alege pe Cristos, iar a alege viața consacrată înseamnă a da mărturie despre Cristos. În acest dinamism, persoanele consacrate au misiunea de a comunica societății de astăzi mărturia lor, arătând că sunt asemenea unei "icoane" în care se reflectă chipul lui Cristos.

Reculegerea a continuat apoi la biserica parohială "Schimbarea la față". La ora 11, preoții și persoanele consacrate, cu lumânările aprinse, au pornit în procesiune depunând lumânările lor în fața altarului. Sfânta Liturghie a fost prezidată de părintele Albert Goșman, frate capucin. Comunitatea parohială ne-a întâmpinat cu bucurie și ne-a însoțit prin cântările alese.

La începutul sfintei Liturghii, părintele paroh, Anton Encuți, a salutat persoanele consacrate mulțumindu-le pentru prezența lor și pentru generozitatea pe care au arătat-o față de Dumnezeu răspunzând la chemarea sa.

A luat apoi cuvântul sora Michela Martiniello, responsabila zonală a persoanelor consacrate. Sora Michela, după salutul inițial, a citat parțial din omilia papei Francisc din sărbătoarea Întâmpinării Domnului: "Să privim la noi, iubiți frați și surori consacrați. Totul a început de la întâlnirea cu Domnul. De la o întâlnire și de la o chemare s-a născut drumul de consacrare.... Viața consacrată se naște și se renaște din întâlnirea cu Isus așa cum este: sărac, curat și ascultător. Există o dublă șină pe care călătorește: pe de o parte inițiativa de iubire a lui Dumnezeu, de la care pornește totul și la care trebuie să ne întoarcem mereu; pe de altă parte răspunsul nostru, care este de iubire adevărată atunci când este fără dacă și fără dar, când îl imită pe Isus sărac, curat și ascultător. Astfel, în timp ce viața lumii încearcă să acapareze, viața consacrată lasă bogățiile care trec pentru a-l îmbrățișa pe Cel care rămâne. Viața lumii urmărește plăcerile și voințele eu-lui, viața consacrată eliberează afectul de orice posesie pentru a-l iubi pe deplin pe Dumnezeu și pe ceilalți". (din Omilia Sfântului Părinte Francisc în sărbătoarea Întâmpinării Domnului și a XXII-a Zi a Vieții Consacrate - 2 februarie 2018)

După lectura evangheliei, persoanele consacrate au făcut reînnoirea profesiunii călugărești.

La omilie, părintele Mihai Roca și-a exprimat bucuria să constate că formele de limbaj și de comunicare ale vieții consacrate sunt un răspuns la problemele sociale de astăzi, în special la problema săracilor, făcând referință la atâtea opere pe care persoanele consacrate le desfășoară în aproximativ o sută de case sau locații din Dieceza de Iași, fie observând concretizarea în acțiuni și forme de mărturie a atâtor carisme ce oferă sprijin și ajutor, mesaje și motivații reînnoite societății de astăzi.

La sfârșitul sfintei Liturghii, după o poză de grup, persoanele consacrate s-au reîntors în comunitatea surorilor unde au continuat cu un moment de rugăciune și adorație care a avut loc în capela casei.

Într-un climat fratern, a urmat apoi un prânz mai îndelungat, timp de întremare și destindere. Înainte de plecare, comisia locală a propus câteva teme de discuție referitoare la organizarea întâlnirilor zonale și diecezane ce vor urma. Apropiindu-ne astfel de sfârșitul acestei zile deosebite, am încheiat întâlnirea cu un moment de rugăciune, recunoscători lui Dumnezeu pentru harurile și binecuvântările sale, precum și organizatorilor și gazdelor noastre pentru generozitatea lor.

Pr. Albert Goșman, OFMCap

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 februarie: Târgu Ocna: Întâlnirea persoanelor consacrate din zona Onești


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat