Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Papa Paul al VI-lea sfânt, cardinalii aprobă minunea

De Andrea Tornielli

Paul al VI-lea va fi sfânt în curând. Reuniunea episcopilor și cardinalilor în Congregația pentru Cauzele Sfinților a aprobat în unanimitate recunoașterea unei minuni atribuite mijlocirii lui Giovanni Battista Montini. Acum lipsește numai aprobarea lui Francisc și anunțarea datei pentru canonizarea pontifului brescian mort la Castel Gandolfo în august în urmă cu patruzeci de ani.

Minunea care va folosi pentru aureola lui Paul al VI-lea se referă la vindecarea unei fetițe încă nenăscute, în luna a cincea de sarcină. Un caz studiat de postulatura cauzei în 2014. Mama, originară din provincia Verona, purta înainte o sarcină dificilă și era în pericol de avort datorită unei patologii care ar fi putut să compromită viața fătului și a mamei. Cu puține zile după beatificarea papei Montini, care a avut loc duminică 19 octombrie 2014, femeia a mers la Brescia pentru a-l ruga pe noul fericit la Sanctuarul Harurilor. Fetița se va naște sănătoasă și este la fel de sănătoasă și acum.

Presupusa minune a fost studiată de Congregația pentru Cauzele Sfinților. Inexplicabilitatea vindecării a fost stabilită anul trecut de consiliul medical al dicasterului și apoi analizată și aprobată de teologi. Ultimul pas era cel de astăzi de la reuniunea cardinalilor, care a luat act de concluziile medicilor și experților și de evaluările teologilor. Acum cardinalul prefect, Angelo Amato, va duce votul episcopilor și cardinalilor la papa Francisc. Decizia finală va fi desigur a lui. Bergoglio va anunța în consistoriu data canonizării, care va fi celebrată la Roma probabil în octombrie, în timpul Sinodului tinerilor.

În decembrie 2017 săptămânalul diecezan din Brescia a hazardat datele posibile: "În acest moment certitudinea este aproape mai mult decât o speranță. Luna octombrie ar putea să fie cea corectă. De la 3 la 28 octombrie, la Roma se va celebra a XV-a Adunare ordinară a Sinodului episcopilor despre tineri și vor veni în Vatican prelați din toată lumea. Ce ocazie mai bună poate să fie pentru a canoniza, după sfântul Ioan al XXIII-lea, în fața unei porțiuni așa de consistente a colegiului episcopal pe celălalt pontif al Conciliului Ecumenic al II-lea din Vatican? Sunt probabile primele trei duminici din octombrie, chiar dacă pare să fie cea mai acreditată astăzi cea din 21".

Papa Montini, născut în 1897 și mort în 1978, a fost pontiful care a dus la capăt Conciliul Ecumenic al II-lea din Vatican reușind să-l încheie practic cu unanimitatea consensurilor cu privire la documentele votate. A inițiat epoca vizitelor apostolice în lume, a străbătut anii crizei post-conciliare. Beatificându-l, Francisc, care face adesea referință la magisteriul montinian, a spus: "În această zi a beatificării Papei Paul al VI-lea îmi revin în minte cuvintele sale, cu care instituia Sinodul Episcopilor: «scrutând cu atenție semnele timpurilor, să încercăm să adaptăm căile și metodele... la necesitățile crescute din zilele noastre și la condițiile schimbate ale societății»".

Bergoglio îi mulțumise lui Paul al VI-lea pentru "umila și profetica sa mărturie de iubire față de Cristos și față de Biserica sa" și amintise că "marele cârmaci al Conciliului, în ziua de după încheierea Adunării conciliare, a scris: «Probabil că Domnul m-a chemat și mă ține în această slujire nu atât pentru că eu aș avea vreo aptitudine, sau pentru ca eu să conduc și să salvez Biserica de dificultățile sale actuale, ci pentru ca eu să sufăr ceva pentru Biserică și să fie clar că El, și nu altcineva, o conduce și o salvează». În această umilință - a conchis Francisc - strălucește măreția fericitului Paul al VI-lea care, în timp ce se profila o societate secularizată și ostilă, a știut să conducă cu înțelepciune clarvăzătoare - și uneori în singurătate - cârma bărcii lui Petru fără a pierde niciodată bucuria și încrederea în Domnul".

(După Vatican Insider, 6 februarie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat