Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa timp de 50 de minute cu Erdogan, colocviu despre Ierusalim

De Iacopo Scaramuzzi

A durat 50 de minute, mai mult decât s-a prevăzut, colocviul dintre papa și președintele turc Recep Tayyip Erdogan, venit la Roma pentru a vorbi cu pontiful despre Ierusalim după decizia președintelui Donald Trump de a muta ambasada americană de la Tel Aviv la Ierusalim, mișcare criticată atât de Francisc cât și de Erdogan și de alți lideri medio-orientali. Bergoglio a dăruit președintelui turc un medalion care, a explicat el în italiană cu ajutorul traducătorului, reprezintă "un înger al păcii care ștrangulează pe demonul războiului, simbol al unei lumi bazate pe pace și dreptate".

Președintele Erdogan este însoțit de soție, first lady Emine Erdogan, care purta un văl deschis pe cap, de fiica Esra, de ginerele Berat Albayrak, care este și ministru pentru energie și resurse naturale, de ministrul de externe, Mevlut Cavusoglu, de ministrul economiei, Nihat Zeybekci, de ministrul apărării, Nurettin Canikli, și de ministrul afacerilor europene, Omer Celik, care este și negociator șef cu Uniunea Europeană.

Întâlnirea cu ușile închise dintre papa și președintele turc a durat 50 de minute, mai mult decât era prevăzut. Așa cum este prezentat de o notă vaticană, în cursul colocviilor cordiale - pe care Erdogan le-a avut cu papa și după aceea cu cardinalul Parolin și monseniorul Gallagher - "au fost evocate relațiile bilaterale dintre Sfântul Scaun și Turcia și s-a vorbit despre situația țării, despre condiția comunității catolice, despre angajarea de primire a numeroșilor refugiați și despre provocările legate de asta". "După aceea s-au oprit asupra situației din Orientul Mijlociu, cu referință deosebită la statutul Ierusalimului - continuă comunicatul - evidențiind necesitatea de a promova pacea și stabilitatea în regiune prin dialog și negociere, respectând drepturile umane și legalitatea internațională".

Audiența era prevăzută pentru ora 9.30, dar Erdogan a sosit în Vatican, cu un convoi impunător de peste douăzeci de mașini albastre, la câteva minute după 9.30, cu o ușoară întârziere față de ora prevăzută. Regina Elisabeta a Angliei, în 2014, a avut douăzeci de minute întârziere, președintele rus Vladimir Putin a venit cu 70 de minute întârziere în 2015, cu 50 de minute întârziere cu Benedict al XVI-lea în 2013. La 9.47, președintele turc a ajuns la sala "Sfântul Ambroziu" și la 9.52, papa a ieșit din biblioteca sa pentru a-i adresa bun venit în "Sala del Tronetto". "Vă mulțumesc mult pentru interesul dumneavoastră", a spus Erdogan papei, care a răspuns: "Mulțumesc pentru vizita dumneavoastră". Colocviul cu ușile închise, în prezența unui traducător turc și un traducător italian, a durat până la 10.45, cu toate că la 10.15 Francisc avea în agendă o întâlnire cu episcopii caldei.

În momentul schimbului de daruri, papa i-a dăruit lui Erdogan, președinte al unui stat angajat de puțin timp în operațiuni militare în Siria împotriva cantonului curd Afrin, un medalion care, a explicat în italiană cu ajutorul traducătorului, reprezintă "un înger al păcii care ștrangulează pe demonul războiului, simbol al unei lumi bazate pe pace și dreptate". "Mulțumesc", a răspuns în italiană șeful de stat al țării anatoliene. Figura îngerului - explică nota vaticană - ilustrează provocările contemporane: a duce împreună regiunile din nor și din sud armonizându-le în timp ce se combat toate forțele ostile cum ar fi exploatarea, opoziția intransigent, noi forme de colonialism, indiferența, neîncrederea și prejudecata.

După aceea Francisc a dăruit președintelui turc o acvaforte cu bazilica "Sfântul Petru" din secolele trecute, un exemplar al enciclicei ecologice Laudato si' și unul al Mesajului Păcii dedicat anul acesta nonviolenței. Erdogan, la rândul său, a dăruit pontifului un mare tablou din pietricele de ceramică ce reprezintă Istanbulul, ilustrându-i diferitele monumente din oral ("Frumos, frumos", comenta Francisc), și o cutie cu patru cărți în italiană ale lui Rumi (Mevlana), teolog musulman sufi și poet mistic de origine persană din secolul al XIII-lea: opera sa Mesnevi și biografia sa. "Lucruri mistice", a mulțumit papa.

După aceea Francisc a salutat toată delegația turcă de șaisprezece persoane - patru femei cu voal și două fără voal - schimbând și o glumă cordială îndeosebi cu ambasadorul pe lângă Sfântul Scaun, și apoi a rămas un ultim moment numai cu președintele și soția. Pontiful a însoțit cuplul prezidențial turc la ușă. "E o plăcere că v-am întâlnit", i-a spus first lady în engleză și după ce papa a răspuns, probabil cerând, cum este obiceiul său, să se roage pentru el, Erdogan a spus: "Și noi așteptăm o rugăciune de la dumneavoastră". Președintele turc și soția și-au luat rămas-bun făcând o inclinație și ținând mâna pe piept.

După audiența la papa și întâlnirea următoare cu cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, însoțit de "ministrul de externe" al Sfântului Scaun, monseniorul Paul Richard Gallagher, președintele turc Recep Tayyip Erdogan și soția au vizitat bazilica "Sfântul Petru".

De ieri seara, 4 februarie, toată zona Vaticanului era blindată. Încă de la primele ore ale acestei dimineți măsurile de securitate erau la nivelurile maxime. Zona din fața Pieței "Sfântul Petru" și toată Via della Conciliazione au fost închise și pentru pietonii neautorizați. Sunt 3500 de agenți ai diferitelor corpuri de poliție care asigură securitatea la Roma pentru vizita lui Erdogan.

La 11.00 era în program o manifestație de protest datorită prezenței lui Erdogan la Roma la Castel Sant'Angelo, la mică distanță de Vatican, cu participarea asociațiilor curde, dar și a delegațiilor Federației naționale a presei italiene și a asociației "Articolul 21".

Ultimul președinte turc care a vizitat Vaticanul a fost Celal Bayar care în 1959 a fost primit de Ioan al XXIII-lea - care a fost delegat apostolic în Turcia din 1934 până în 1943 - când încă nu existau raporturi diplomatice bilaterale între Turcia și Sfântul Scaun, oficializate în 1960. Erdogan l-a primit pe papa la Ankara în noiembrie 2014. După anunțul lui Trump cu privire la Ierusalim, Erdogan și papa s-au auzit de două ori la telefon.

Conform unei note transmise ieri, 4 februarie, de ambasada turcă din Italia, în Vatican Erdogan va vorbi "despre relațiile turco-vaticane, despre dezvoltările referitoare la Ierusalim, despre problemele regionale, despre tragedia umanitară din Siria", unde din 20 ianuarie este în desfășurare operațiunea militară turcă "Ramura de măslin" la Afrin, "despre lupta împotriva terorismului, a xenofobiei și a islamofobiei".

În cursul zilei, președintele turc va merge la Quirinale, unde de la 13.30 la 15.30, va avea un prânz de lucru cu președintele italian, Sergio Mattarella, după care va urma după-amiază o întâlnire la Palazzo Chigi cu președintele consiliului, Paolo Gentiloni. Spre seară, este în program o cină de lucru cu reprezentanții principalelor firme italiene, înainte de întoarcerea la Istanbul.

Ca o confirmare a centralității pe care etapa vaticană o asumă în vizita la Roma a președintelui turc, ca să-l primească pe Erdogan la aeroportul Fiumicino, aseară, erau prezenți, în afară de ambasadorul turc pe lângă Quirinale, Murat Salim Esenli și șeful ceremonialului diplomatic al Republicii Italiene, Riccardo Guariglia, și ambasadorul turc pe lângă Sfântul Scaun, Mehmet Pacaci, și șeful protocolului de la Secretariatul de Stat al Vaticanului, monseniorul José Avelino Bettencourt.

După audiența acordată președintelui turc, papa Francisc i-a primit pe episcopii caldei în vizită "ad limina apostolorum". Printre ei, François Yakan, administrator patriarhal de Diarbekir al caldeilor, zonă cu majoritate curdă din Turcia, fondator în 2005 al ONG-ului umanitar "Kader" care acționează în Turcia pentru a-i asista pe refugiați de orice religie și etnie. Grupul este condus de patriarhul Louis Raphael Sako, care deja în zilele trecute a participat la Roma la o întâlnire despre conferința "Tackling violence committed in the name of religion", contrastarea violenței săvârșite în numele religiei, primită de papa, cu ocazia căreia printre altele s-a declarat convins că "misiunea noastră drept creștini și musulmani în Orientul Mijlociu este să educăm popoarele noastre să urmărească pacea, în primul rând trăind împreună în armonie".

(După Vatican Insider, 5 februarie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat