Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Faraoani: Ziua Persoanelor Consacrate din zona Bacău

Duminică, 4 februarie 2018, cu ocazia celei de-a XXII-a Zile Mondiale a Persoanelor Consacrate, călugării și călugărițele din zona Bacău au sărbătorit această zi în Parohia Faraoani. Au răspuns afirmativ aproximativ 140 de persoane consacrate, motiv pentru care bucuria comuniunii dintre noi a fost profundă și în spiritul specific unei vieți consacrate Domnului.

Adunați cu entuziasm la oratoriul "Sfânta Cruce", programul zilei a început cu o meditație prezentată de pr. Virgil Blaj OFMConv, prin care ne-a lansat "o provocare și în același timp o dificultate pentru fiecare dintre noi, și în general pentru cel care crede, aceea de a le împărtăși, de a le vorbi astăzi celorlalți despre Dumnezeu pe înțelesul lor și pe măsură așteptărilor și nevoilor lor existențiale, afective și spirituale". Cu ajutorul părintelui am conștientizat importanta mărturiei adevărate pe care o dăm ori de câte ori intrăm în contact cu aproapele nostru indiferent cine este el. Vom atinge realitatea vie a lui Dumnezeu doar vorbind despre Dumnezeu. Avem nevoie unii de alții pentru a forma comuniunea în care să putem împărtăși bunurile spirituale. Avem nevoie să întâlnim persoane care să ne pună în contact cu Cristos, să creăm condiții, posibilități și contexte în care să vorbim despre Cristos, deoarece "identitatea persoanei consacrate depinde de maturizarea spirituală: este lucrarea Duhului care o împinge să se conformeze cu Cristos, conform carismei propriului Institut (VFC, 36)". Comuniunea cu Isus este esențială în misiunea noastră, așa cum comuniunea lui cu Tatăl a fost esențială. Să avem deci această preocupare de a-l vesti pe Cristos indiferent cât de dificilă este misiunea noastră și relația cu cei din jur. Doar împărtășind îl lăsăm pe Cristos să vorbească prin noi. Sfânta Tereza de Avila spunea: ‚,Dumnezeu îmi este suficient".

La ora 11, preoții și persoanele consacrate cu lumânările aprinse, au plecat în procesiune către biserica închinată "Sfântului Anton de Padova", unde s-a celebrat sfânta Liturghie, prezidată de pr. Sorin Giurgi, vicar provincial al OFMConv și concelebrată de un frumos număr de preoți care erau prezenți la sărbătoare.

După proclamarea lecturilor, pr. Augustin Folner, responsabilul cu Oficiul Vieții Consacrate, ne-a reamintit în cadrul omiliei ceea ce spunea Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea persoanelor consacrate: "Voi sunteți inima Bisericii". De aceea fiecare este chemat să descopere identitatea și misiunea sa în Biserică și astfel să aducă laudă și mulțumire pentru ceea ce Dumnezeu înfăptuiește în unul fiecare dintre noi. Să fim mărturisitori ai iubirii sale prin fapte concrete și să arătăm lumii ce vom fi în veșnicie, adică vom fi în comuniune cu Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt care ne-a consacrat.

După omilie, a urmat momentul reînnoirii voturilor de curăție, sărăcie și ascultare. Prin acest gest, noi ne-am exprimat angajarea noastră de a ne dărui total slujirii lui Dumnezeu în Biserică și de a ne trăi viața după exemplul fondatorilor noștri.

După sfânta Liturghie, sărbătoarea a continuat cu o agapă frățească la oratoriu, pregătită de Fraternitatea Terțiarilor Franciscani din parohie împreună cu surorile "Maria Bambina".

A urmat un dialog fratern, moment în care sr. Emanuela Bereșoaie, de la Surorile Boromite, responsabilă zonală, ne-a prezentat activitățile din decursul anului precedent și propunerile pentru anul în curs. Pentru destinderea atmosferei am avut parte și de o surpriză: două momente recreative pregătite de Surorile Oblate Asumpționiste și Surorile Boromite. Astfel, bucuria comuniunii fraterne a fost deplină.

Ca semn de mulțumire și recunoștință pentru darul vieții consacrate și al sărbătorii de astăzi, am încheiat ziua cu un moment de adorație euharistică, mulțumindu-i Domnului pentru această zi în care ne-am îmbogățit spiritual și uman, dar și am întărit între noi spiritul comuniunii.

În încheiere, gândul nostru se îndreaptă către toți cei care au contribuit la buna desfășurare a acestei sărbători. Mulțumim întregii comisii locale pentru organizare, părintelui Felix Măriuț, parohul gazdă, pentru ospitalitate, surorilor "Maria Bambina" și Fraternității Terțiarilor Franciscani pentru prânz, corului care ne-a înălțat inima prin cântările lor și întregii comunități din Faraoani pentru disponibilitate și primire.

Sr. Alina, SCMP și sr. Clementina, OA

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 februarie: Faraoani: Ziua Persoanelor Consacrate din zona Bacău


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat