Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Ziua Persoanelor Consacrate din zona Bucovina

Duminică, 4 februarie 2018, la sanctuarul marian de la Cacica a fost mare sărbătoare: persoanele consacrate din zona Bucovina s-au întâlnit pentru a-i mulțumi bunului Dumnezeu pentru vocația lor și pentru a-i cere harul statorniciei până la sfârșit. Au participat: Frații Minori Franciscani Coventuali care au în custodie sanctuarul de la Cacica, surori din Congregația "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", surorile din "Congregatio Jesu" din Rădăuți, Surorile "Fiicele Maicii Domnului a Milostivirii" din Botoșani cu un grup de simpatizanți, Surorile Dominicane ale Sfintei Fecioare Maria a Rozariului din Siret, precum și un grup de terezine.

Programul a început cu o conferință susținută de pr. dr. Cristian Blăjuț, OFMConv, a urmat sfântul Rozariu, sfânta Liturghie concelebrată de către pr. Anton Mărăndescu, OFMConv și pr. Iulian Ceobanu. După prânz a urmat o oră de adorație euharistică condusă de pr. Mitică Baltag, OFMConv și recitarea Coroniței Divinei Îndurări.

În conferință, pr. dr. Cristian Blăjuț, OFMConv a citat diferite documente magisteriale și discursuri ale papilor Francisc și Ioan Paul al II-lea cu privire la viața consacrată, subliniind bogăția pe care o reprezintă aceasta pentru Biserica universală, dar în mod special pentru Biserica locală (dieceză) și Biserica particulară (parohie). Citând pe Sfântul Părinte papa Francisc, părintele conferențiar a spus: "O Biserică locală, fără prezența vieții consacrate, ar fi o Biserică orfană." "Viața consacrată este un dar pentru Biserică, crește în Biserică, este orientată în întregime spre Biserică". Apoi ne-a amintit cuvintele sfântului Ioan Paul al II-lea: "Viața consacrată se situează în însăși inima Bisericii".

Dar toți înțeleg aceste afirmații? Din păcate, constatăm cu mare tristețe că în diferite parohii persoanele consacrate, mai ales dacă nu au de oferit nimic material, sunt privite ca ceva în plus. Sau sunt considerate "proprietatea", "patrimoniul" unui paroh... Sunt considerate "obiecte", "instrumente", uitând că persoanele consacrate sunt în primul rând persoane... și că viața consacrată este în primul rând viață...

Noi, persoanele consacrate, nu am fost chemate la activism, la a face o mulțime de lucruri, dar la "a sta cu Isus", așa cum au făcut apostolii (cfr. Mc 3, 14)... A sta cu Isus așa cum ne indică Evanghelia și carisma Institutului Religios din care facem parte. Multele activități ne pot distrage de la relația cu El, de la trăirea vieții comunitare și pot duce chiar la "sufocarea" vocației...

În cadrul predicii, pr. Anton Mărăndescu, OFMConv ne-a îndemnat să ne amintim că cel care ne-a chemat este Isus care ne-a adresat imperativul: "Vino după mine!"... "Vino după mine!", nu dacă ai chef, nu dacă îți convine, nu dacă vrei... "Vino după mine!" cere ascultare și consecvență zilnică... Și fidelitatea este posibilă doar dacă rămânem uniți rădăcinii, doar dacă rămânem și creștem în relația cu Isus Cristos, hrănindu-ne cu seva rugăciunii și meditând Cuvântul Domnului.

Lumea trebuie să înțeleagă faptul că persoanele consacrate nu sunt un "artificiu" pentru înfrumusețarea bisericii (așa ca florile de plastic la altarele sfinților din anumite biserici), dar că sunt semn, profeție, mărturie a prezenței lui Cristos în mijlocul lumii.

Așa cum a subliniat pr. dr. Cristian Blăjuț, OFMConv, cartea de căpătâi a tuturor creștinilor este evanghelia. Iar ceea ce ne unește, preoți, persoane consacrate și laici, este chemarea la evanghelizare.

În fața preasfântului sacrament i-am prezentat lui Isus speranța că se vor dezvolta relații mai bune între viața consacrată și Bisericile locale și particulare, i-am mulțumit Domnului pentru toate harurile sale și ne-am încredințat grijii materne a sfintei Fecioare Maria.

Sr. Luminița Antonică, OP

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 februarie: Cacica: Ziua Persoanelor Consacrate din zona Bucovina


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat