Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (4 februarie 2018)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia din duminica aceasta continuă descrierea unei zile a lui Isus la Cafarnaum, o sâmbătă, sărbătoarea săptămânală pentru evrei (cf. Mc1,21-39). De data aceasta evanghelistul Marcu scoate în evidență raportul dintre activitatea taumaturgică a lui Isus și trezirea credinței în persoanele pe care le întâlnește. De fapt, cu semnele de vindecare pe care le săvârșește pentru bolnavii de orice tip, Domnul vrea să trezească drept răspuns credința.

Ziua lui Isus la Cafarnaum începe cu vindecarea soacrei lui Petru și se termină cu scena oamenilor din întreaga localitate care se îngrămădește în fața casei în care El era găzduit, pentru a-i aduce toți bolnavii. Mulțimea, marcată de suferințe fizice și de mizerii spirituale, constituie, ca să spunem așa, "mediul vital" în care se realizează misiunea lui Isus, formată din cuvinte și din gesturi care vindecă și consolează. Isus n-a venit ca să aducă mântuirea într-un laborator; nu face predica din laborator, dezlipit de oameni: este în mijlocul mulțimii! În mijlocul poporului! Gândiți-vă că cea mai mare parte a vieții publice a lui Isus s-a petrecut pe stradă, printre oameni, pentru a predica Evanghelia, pentru a vindeca rănile fizice și spirituale. Această mulțime, despre care vorbește Evanghelia de multe ori, este o umanitate brăzdată de suferințe. Este o umanitate brăzdată de suferințe, trude și probleme: spre această sărmană umanitate este îndreptată acțiunea puternică, eliberatoare și reînnoitoare a lui Isus. Astfel, în mijlocul mulțimii până seara târziu, se încheie sâmbăta aceea. Și după aceea, ce face Isus?

Înainte de zorii zilei următoare, El iese fără să fie văzut pe poarta orașului și se retrage într-un loc izolat ca să se roage. Isus se roagă. În acest mod sustrage și persoana sa și misiunea sa de la o viziune triumfalistă, care răstălmăcește sensul minunilor și al puterii sale carismatice. De fapt, minunile sunt "semne", care invită la răspunsul credinței; semne care sunt însoțite mereu de cuvinte, care le luminează; și împreună, semne și cuvinte, provoacă credința și convertirea prin forța divină a harului lui Cristos.

Concluzia textului de astăzi (v. 35-39) arată că vestirea Împărăției lui Dumnezeu din partea lui Isus își are locul său cel mai propriu pe stradă. Discipolilor care-l căutau pentru a-l duce înapoi în oraș - discipolii au mers ca să-l găsească acolo unde El se ruga și voiau să-l ducă înapoi în oraș - ce le răspunde Isus? "Să mergem în altă parte, prin cetățile vecine, ca să predic și acolo" (v. 38). Acesta a fost drumul Fiului lui Dumnezeu și acesta va fi drumul discipolilor săi. Și va trebui să fie drumul fiecărui creștin. Strada, ca loc al veștii bune a Evangheliei, pune misiunea Bisericii sub semnul "mersului", al drumului, sub semnul "mișcării" și niciodată al staticului.

Fecioara Maria să ne ajute să fim deschiși la glasul Duhului Sfânt, care determină Biserica să-și stabilească tot mai mult cortul său în mijlocul oamenilor pentru a duce tuturor cuvântul vindecător al lui Isus, medic al sufletelor și al trupurilor.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Ieri, la Vigevano, a fost proclamat fericit tânărul Teresio Olivelli, ucis pentru credința sa creștină în 1945, în lagărul din Hersbruck. El a dat mărturie lui Cristos în iubirea față de cei mai slabi și se unește cu lunga ceată a martirilor din secolul trecut. Jertfa sa eroică să fie sămânță de speranță și de fraternitate mai ales pentru tineri.

Astăzi, în Italia, se celebrează Ziua pentru Viață, care are ca temă "Evanghelia vieții, bucurie pentru lume". Mă asociez la mesajul episcopilor și exprim aprecierea și încurajarea mea pentru diferitele realități ecleziale care în atâtea moduri promovează și susțin viața, îndeosebi Mișcarea pentru Viață, pe ai cărei exponenți prezenți aici, nu atât de numeroși, îi salut. Și asta mă îngrijorează; nu sunt mulți aceia care luptă pentru viață într-o lume în care în fiecare zi se construiesc mai mult arme, în fiecare zi se fac mai multe legi împotriva vieții, în fiecare zi înaintează cultura rebutului, de a-l rebuta pe cel care nu mai este de folos, pe cel care deranjează. Vă rog, să ne rugăm pentru ca poporul nostru să fie mai conștient de apărarea vieții în acest moment de distrugere și de rebutare a umanității.

Doresc să asigur apropierea mea de populațiile din Madagascar, lovite recent de un ciclon puternic, care a provocat victime, evacuați și daune uriașe. Domnul să le întărească și să le susțină.

Și acum un anunț. În fața prelungirii situațiilor de conflict în diferite părți ale lumii, îi invit pe toți credincioșii la o specială Zi de rugăciune și post pentru pace la 23 februarie, vinerea din prima săptămână din Postul Mare. O vom oferi îndeosebi pentru populațiile din Republica Democratică din Congo și din Sud Sudan. Ca în alte ocazii asemănătoare, îi invit și pe frații și surorile necatolici și necreștini să se asocieze la această inițiativă în modalitățile pe care le vor considera oportune, dar toți împreună.

Tatăl nostru ceresc îi ascultă mereu pe fiii săi care strigă către El în durere și în angoasă, "vindecă pe cei cu inima zdrobită și leagă rănile lor" (Ps 147,3). Adresez un apel din inimă pentru ca și noi să ascultăm acest strigăt și, fiecare în propria conștiință, în fața lui Dumnezeu, ne întrebăm: "Ce anume pot face eu pentru pace?". Cu siguranță putem să ne rugăm; dar nu numai atât: fiecare poate să spună în mod concret "nu" violenței atât cât depinde de el sau de ea. Pentru că victoriile obținute cu violența sunt victorii false; în timp ce a lucra pentru pace face bine tuturor!

Vă salut pe voi toți, credincioși din Roma și pelerini veniți din Italia și din diferite țări. Salut grupul din dieceza de Cádiz și Ceuta (Spania), pe studenții din colegiul "Charles Péguy" din Paris, pe credincioșii din Sestri Levante, Empoli, Milano și Palermo, și reprezentanța orașului Agrigento, căreia îi exprim aprecierea pentru angajarea de primire și integrare a migranților. Mulțumesc! Mulțumesc pentru ceea ce faceți. Un salut cordial adresez voluntarilor și colaboratorilor asociației "Fraterna Domus" care lucrează de 50 de ani la Roma pentru primire și solidaritate.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat