Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Iași: Ziua Persoanelor Consacrate

În sărbătoarea "Întâmpinarea Domnului", vineri, 2 februarie 2018, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, PS Petru Gherghel, înconjurat la altar de PS Aurel Percă și de numeroși preoți din Iași, a prezidat o Liturghie solemnă cu ocazia celei de-a XXII-a Zile Mondiale a Persoanelor Consacrate. Cu inima mistuită de focul Duhului Sfânt, la Liturghie au fost prezente numeroase persoane consacrate din Iași și din împrejurimi. Un număr mare de tineri și credincioși prezenți la sărbătoare s-au unit în rugăciune și cânt pentru a-l urma așa cum se cuvine pe Isus, lumina care luminează toate neamurile.

Celebrarea a început la intrarea din catedrală cu sfințirea lumânărilor prilejuită de celebrarea "Întâmpinării Domnului", urmată de procesiunea cu lumânările aprinse a episcopilor, preoților și a persoanelor consacrate. Aceste lumânări aprinse au reamintit tuturor că Isus este adevărata lumină, dar au simbolizat și flacăra iubirii care arde zilnic în inima fiecărei persoane care a decis să se ofere lui Cristos.

După proclamarea lecturilor și a evangheliei, PS Aurel Percă, în cadrul omiliei, spunea că "primele două lecturi de astăzi ne vorbesc tot despre o intrare în templu. Profetul Malahia ne vorbește despre intrarea lui Dumnezeu în templu, iar Scrisoarea către Evrei ne vorbește despre o altă intrare pe care Isus o va realiza prin învierea sa, este vorba despre intrarea în împărăția cerurilor, care este templul prin excelență al lui Dumnezeu".

"Isus este cel care îi dă putere bătrânului Simeon ca să îl țină pe Isus în brațe. Maria și Iosif îl oferă pe pruncul Isus Domnului recunoscând astfel, supremația pe care Dumnezeu o are asupra vieții fiecăruia dintre noi". În mod normal ar fi trebuit să ofere un miel, dar, de fapt, Isus este adevăratul miel care va fi jertfit pe Calvar, un miel care va aduce prin excelență mântuirea tuturor. "Preceptul unei legi devine preceptul mântuirii". Sărbătoarea de astăzi este pentru noi sărbătoarea ofertei, a consacrării. "Viața consacrată înseamnă a ne oferi, în întregime, în fiecare zi, lui Dumnezeu, pentru misiunea pentru care am primit-o. Cu toții suntem chemași să ne oferim viața lui Dumnezeu, recunoscând astfel primatul lui Dumnezeu asupra existenței noastre". Sărbătoarea de astăzi este de asemenea o sărbătoare a luminii și a întâlnirii.

După omilie, a urmat momentul reînnoirii comunitare a voturilor de curăție, sărăcie și ascultare. Acest gest a exprimat angajarea persoanelor consacrate de a se dărui total slujirii lui Dumnezeu în Biserică și de a-și trăi viața după exemplul fondatorilor lor.

În finalul Liturghiei, Preasfințitul a spus că "această zi este una a întâlnirii, a comuniunii în jurul lui Isus, mirele sufletelor persoanelor consacrate".

Cu chipurile iradiind de lumina lui Cristos și cu convingerea că misiunea lor este una specială și necesară pentru Biserică, toate persoanele consacrate s-au simțit din nou mișcate de dorința de a merge și de a vesti lumii că Isus este prezent în mijlocul nostru și ne susține mereu. Noi trebuie doar să răspundem cu "da-ul" nostru și să ne încredințăm toate nevoile și grijile noastre în mâinile lui, căci el singur este stânca noastră.

Fericitul papă Ioan Paul al II-lea, cel care a instituit în anul 1997 Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate, a afirmat că, pe de o parte, trebuie să plătești întotdeauna un preț atunci când iubești, dar, pe de altă parte, mulțumită lui Dumnezeu, iubirea merită acest preț. Această afirmație a fost și mărturia persoanelor consacrate prezente la această Liturghie, care au cântat la sfârșit un imn de preamărire și de mulțumire Creatorului, pentru iubirea și îndurarea lui.

Alin-Corneliu Sabău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 februarie: Iași: Ziua Persoanelor Consacrate


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat