Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sărbătoarea fondatoarei Congregatio Jesu, Mary Ward

Comunitatea surorilor din Congregatio Jesu, din Iași, cele care au grijă de fetele din Centrul de Plasament "Sfântul Iosif", au sărbătorit marți, 30 ianuarie 2018, memoria fondatoarei, venerabila Mary Ward. Sărbătoarea a început cu o sfântă Liturghie prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel, concelebrând alți nouă preoți.

La celebrare au luat parte persoanele consacrate, voluntarii, personalul Centrului Diecezan Caritas Iași, binefăcătorii și alți credincioși. Corul a fost format din surori, beneficiarele centrului, două voluntare și trei seminariști.

În cadrul predicii, episcopul de Iași a vorbit despre demnitatea femeii, citându-l pe papa Ioan Paul al II-lea, dând ca exemplu scrisoarea apostolică Mulieris dignitatem. El a mai subliniat chemarea la iubire, care este însăși Cristos, iar Mary Ward a răspuns acestei chemări slujindu-i pe cei săraci. Ea a slujit și a luptat până la moarte cu o încredere deplină în iubirea lui Dumnezeu, împlinind voința lui chiar și atunci când nu a fost înțeleasă de către oamenii Bisericii și a rămas statornică în ceasurile grele de persecuție și în dificultăți. Episcopul a mai subliniat că Maria Ward și-a orientat mereu viața către Isus, care a fost primul și ultimul ei cuvânt. Atât ea cât și colaboratoarele ei au avut încredere deplină în iubirea lui Dumnezeu, iar în timpurile grele surorile din România au știut să rămână statornice și să ducă mai de parte spiritul ei de dăruire și slujire.

Episcopul a spus că o putem compara pe Mary Ward cu un copac, care avea puține frunze si roade pe când era pe patul de moarte, deoarece erau puține colaboratoare în jurul ei, însă le-a încurajat să rămână statornice și să facă în toate voința lui Dumnezeu. După moartea ei și până astăzi, în urma suferinței o nouă viață a luat naștere, iar copacul a înfrunzit și a dat roade datorită perseverenței și credinței pe care a lăsat-o drept moștenire colaboratoarelor ei. Odată ce a trecut seceta au apărut noi ramuri, deoarece surorile trăiesc moștenirea lăsată de Mary Ward. Astăzi surorile sunt prezente în întreaga lume, în cele două ramuri: Surorile de Loreto și Congregatio Jesu. La sfârșitul Liturghiei s-a amintit, că în fiecare an în luna ianuarie, în comunitățile congregației, se celebrează "Săptămâna Mary Ward" între 23 ianuarie, ziua nașterii ei pe pământ (1585), și 30 ianuarie, ziua ei de naștere pentru cer (1645).

Sărbătoarea a continuat cu o agapă frățească unde au participat toți cei prezenți la Liturghie și ne-am bucurat împreună de acest moment de har.

Mulțumim din suflet celor care au fost prezenți la sărbătoare și bunului Dumnezeu, pentru iubirea nemărginită pe care a revărsat-o asupra comunității și asupra Congregatio Jesu în această zi de sărbătoare, iar venerabila Mary Ward să ne binecuvânteze cu harurile și darurile ei.

"Slujește lui Dumnezeu cu iubire mare și libertate interioară..." (Mary Ward)

Sr. Bernarda Frâncu, CJ

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 ianuarie: Iași: Sărbătoarea fondatoarei Congregatio Jesu, Mary Ward


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat