Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Creștini sub atac în Egipt. Forța copților: "Nu ne este frică. Martirii noștri mijlocesc pentru noi"

De Daniele Rocchi

O comunitate sub asediu, dar bogată în credință și în curaj. O lungă urmă de sânge marchează istoria ei care ajunge până astăzi și care are fața atâtor martiri. Moștenitori ai primelor comunități creștine înflorite cu predica apostolului Marcu, sub domnia lui Nero, copții egipteni poartă în ei o credință profundă, mai puțin înclinată spre frică și deloc supusă. Și acesta este unul dintre motivele pentru care sunt atacați violent de ferocitatea jihadistă. Este greu de spus cu precizie câți sunt: Biserica copto-ortodoxă vorbește de cel puțin 12 milioane de credincioși, adică peste 10% din populația egipteană. Fără a număra pe cei circa 2 milioane de credincioși din diaspora. Copto-catolicii sunt circa 300 de mii. Nu sunt suficiente măcelurile, atacurile kamikaze, decapitările pentru a-i ține departe de biserici. Știu ceva despre asta frații musulmani care, în vara anului 2013, când guvernul islamist al președintelui Mohamed Morsi a fost depus de militari, s-au dezlănțuit împotriva bisericilor și instituțiilor creștine, devastând peste 60 dintre ele. Cu cât sunt mai loviți, cu atât umplu mai mult băncile în timpul liturghiilor. Și puțin contează dacă astăzi pentru a intra în biserică trebuie să treacă prin măsuri rigide de securitate, voite de președintele al-Sisi pentru a proteja această comunitate autohtonă.

Copții nu par să cunoască frica, nici după seria, ultima, de atentate teroriste care au provocat zeci de morțiu și sute de răniți: atacul dublu, la 9 aprilie 2017, în Duminica Floriilor, la Alexandria, în catedrala "Sfântul Marcu", și la Tanta, în biserica "Sfântul Gheorghe", la 26 mai 2017, uciderea a 26 de pelerini care se îndreptau spre sanctuarul "Sfântul Samuel Mărturisitorul", în provincia turbulentă Minya, și la 29 decembrie trecut, în districtul Helwan, în sudul orașului Cairo, la biserica din Marmina. În schimb, în ianuarie 2015 au fost uciși în Libia 21 de muncitori copți de către ISIS. În timp ce erau decapitați rosteau numele lui Cristos.

Nu cunoaște frica Maryam, mamă a trei copii, de 15, 12 și 2 ani și jumătate. Soțul său, Nabil Habib Abdallah, care era paznic al bisericii copto-ortodoxe "Sfinții Petru și Paul", la Cairo, situată în incinta catedralei "Sfântul Marcu", reședința papei Tawadros al II-lea. O explozie, cauzată de 12 kilograme de trotil, l-au răpus împreună cu alte 24 de victime, aproape toate femei și fetițe, la 11 decembrie 2016. "În acea zi - relatează femeia unei delegații ACS Italia din Egipt pentru o vizită de solidaritate la creștinii locali - soțul meu era în biserică împreună cu fiica mea mai mare". Cronicile despre acele clipe vorbesc despre tentativa extremă a lui Nabil să-l împiedice pe terorist să ajungă la biserică. O intervenție care a împiedicat, conform multora, un măcel și mai rău. În biserică, astăzi refăcută de armata egipteană, se văd încă semnele exploziei, pe coloanele de marmură, unde o mână caritabilă a agățat o pânză cu fețele și numele victimelor. "Unde am găsit forța pentru a merge înainte?", repetă întrebarea și cu un zâmbet abia vizibil răspunde, strângând în mână imaginea soțului agățată de un lănțișor: "Suntem copți și gata pentru orice. Știm bine că un alt atac s-ar putea întâmpla în orice moment. Pentru noi a muri înseamnă a urca în paradis, moartea este poarta cerului. Martirii noștri ne spun că a muri pentru Cristos este o trecere la cer. Sunt mijlocitorii noștri". A trecut mai mult de un an de la acea zi de 11 decembrie și "în fiecare zi care trece simțim prezența sa. Trăim în speranța de a ne putea întâlni într-o zi. Când copiii mei întreabă despre tatăl, cea care răspunde este fiica mea, cea mai mare, «Tata este în cer»". Dacă a iertat? Numai timpul pentru o respirație profundă și apoi răspunsul sec, fără ezitare: "Da. Să ne amintim că suntem creștini".

Nu-i este frică lui Jahne, trei copii, dintre care doi gemeni de 8 ani, Fady (Salvatore) și Bishoy. Soțul său, Ibrahim Gerges, și-a pierdut viața în atentatul la biserica "Sfântul Marcu" la Alexandria, la 9 aprilie 2017, în Duminica Floriilor. În aceeași zi un alt atac a provocat moarte și distrugere și în biserica "Sfântul Gheorghe", la Tanta, în nordul orașului Cairo. "Abia ieșisem de la liturghie și vorbeam cu soțul meu și cu alte rude în fața magazinului de suvenire pe lângă poarta de intrare care duce la biserică - este amintirea femeii -. Unul dintre copiii mei se juca fără să-și dea seama pe lângă kamikaze. S-a salvat alergând spre biserică înainte cu câteva clipe înainte de explozie. Soțul meu a fost literalmente spulberat de explozie. Eu am fost rănită grav la braț, la față și pe spate. Aveam toate hainele arse de explozie. Am stat în spital timp îndelungat. Am aflat despre moartea soțului meu numai după câteva zile. Cel care mi-a comunicat asta a fost părintele meu spiritual care mi-a făcut un discurs despre martiriu. Îl întrebam de ce îmi vorbea despre martiriu, ce legătură avea cu Ibrahim al meu. După aceea am înțeles. Am fost șocată și, timp de mai multe zile, mi-am pierdut glasul". Astăzi Jahne continuă să meargă la liturghie. Biserica copto-ortodoxă n-a lăsat-o singură și o ajută grație și unui fond pentru rudele martirilor voit de papa Tawadros al II-lea. Numai o întrebare mai rămâne nerezolvată în viața acestei femei: este aceea a fiului său, care l-a văzut la față pe kamikaze înainte de a se exploda. "Dumnezeule, de ce l-ai luat pe tăticul meu?".

Maikal este fiul lui Atef Moner Zaki, ucis de ISIS la 26 mai 2017, în timp ce mergea la muncă la sanctuarul "Sfântul Samuel Mărturisitorul", în provincia Minya. Au murit cu el și 26 de pelerini care mergeau la sanctuar cu autobuzul. Oameni înarmați din ISIS i-au oprit și i-au ucis cu sânge rece pentru că au refuzat să se convertească la islam. "Tatăl meu a fost ucis cu un glonț în frunte - povestește Maikal în timp ce mângâie imaginea paternă pusă pe mormânt - simțim prezența sa mai vie ca oricând. Moartea sa este o binecuvântare pentru noi. Fiind creștini, încercăm să iertăm. Nu ne este frică. Nu există moarte pentru cei care-l iubesc pe Dumnezeu".

(După agenția SIR, 30 ianuarie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat