Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: "Ai grijă de mine..." (Weekend cu familiile despre violența domestică)

Sâmbătă și duminică, 27 și 28 ianuarie 2018, la Casa "Gaudium et Spes" de la Traian, a avut loc o inițiativă inedită a Oficiului pentru Familii: "Un weekend cu familiile în familie", iar tema principală a fost "Ai grijă de mine... (Despre violența domestică). Au împărtășit din experiența lor: PS Petru Gherghel, episcop de Iași; pr. Felician Tiba, coordonator al Oficiului pentru Pastorația Familiei; doamna Andreea Frija, avocat membru al Baroului Iași; doamna Anuța Săgneanca, interpret de folclor originară din Sagna, și Surorile lui Isus Răscumpărătorul.

Sâmbătă, 27 ianuarie, cei care ne-am înscris, ne-am îndreptat cu mic cu mare către casa de la Traian. Știam că e pe drumul european, la intrare în Traian, primul sat dinspre Roman, dar nu intuiam încă ce aveam să trăim. Aici ne-au întâmpinat pr. Adrian Faraoanu, administratorul centrului, și pr. Felician Tiba, organizatorul principal. După ce am luat în primire camerele, ne-am îndreptat spre sala de mese, unde am început întâlnirea cu prânzul.

Imediat după momentul solemn, pr. Felician ne-a prezentat programul în ansamblu, după care doamna avocat Andreea ne-a introdus cu mult profesionalism și competență în aspectul juridic al problematicii violenței. Am înțeles că, indiferent de natura ei, violența este reprobabilă, nu este de dorit și este împotriva la tot ceea ce Dumnezeu a pus uman în fiecare dintre noi.

A urmat doamna Anuța Săgneanca, nu doar interpretă de folclor, ci și compozitoare, actriță și coristă într-una din bisericile catolice din Brașov. Prin talentul nativ, prin cântec și poezie, doamna Anuța a reușit să ne deconecteze, să ne ridice de pe scaune și să ne ajute să depășim stresul și preocupările pe care le-am purtat cu noi la întâlnirea de la Traian.

În cadrul reflecției sale, pr. Felician Tiba, pornind de la fragmentul primei crime, uciderea lui Abel de către Cain, ne-a făcut să înțelegem că doar privirea înălțată spre cer, către Dumnezeu și conștientizarea că am fost creați cu minte și voință, dar și cu o mare capacitate de a iubi, ne face să înțelegem că suntem chemați la comuniune prin iubire, nu la violență, violența fiind o rușine pentru omul răscumpărat de Cristos.

A urmat o seară minunată. Am avut ocazia ca în adorație să-l preamărim pe Dumnezeu pentru soția sau soțul primiți în dar, și nu oricum, ci în scris. Am împărtășit apoi scrierile noastre, am completat tema zilei și ne-am descoperit și mai mult ca dar al lui Dumnezeu.

Duminică a fost rândul surorilor. Cu o mare experiență în grija față de femeile violentate și violate, sr. Geanina și sr. Florentina, din comunitatea de la Slănic Moldova, au reușit să transmită nu doar niște idei frumoase, ci și emoție.

Punctul central al duminicii l-a constituit sfânta Liturghie, celebrată de către PS Petru Gherghel, episcop de Iași. Și la întâlnirea de dinaintea Liturghiei, ca și în timpul predicii, episcopul, cu mult entuziasm, ne-a împărtășit din frumusețea și noblețea planului lui Dumnezeu cu privire la familie.

La Traian a fost o întâlnire frumoasă, cu multe familii frumoase, cu mulți copii, cu oameni deschiși, senini, gata să primească și să ofere, gata să asculte și să împărtășească, gata să iubească și să se lase iubite.

Mulțumim, Dieceză de Iași, pentru că îți pasă de familii!

Fam. Dinu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27-28 ianuarie: Traian: "Ai grijă de mine..." (Weekend cu familiile despre violența domestică)


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat