Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

O știre care trebuie redimensionată

Clonarea maimuțelor

De GianPaolo Dotto

Este scris în evanghelii că Isus îi vindeca pe leproși, îi făcea pe paralitici să meargă și pe orbi să vadă, rechema la viață persoane deja moarte. Făcând asta, El a voit să redea speranță și viață celui care nu le mai avea, fără a se preocupa că încalcă legile sabatului, nici cele ale naturii. Comunitatea ucenicilor săi are misiunea de a-i urma exemplul, continuând să fie izvor de forță pozitivă, de lumină care conduce și stimulează să meargă înainte. Și în domeniul biomedical ar fi important ca Biserica să se pună ca far de inspirație și incitare spre o înțelegere și un tratament mai bune ale persoanei umane în totalitatea sa, ajutând în același timp la găsirea pericolelor care o amenință. Ca în orice alt domeniu, nu ne putem opune progresului ci trebuie să-l favorizăm, încercând cu o informare onestă să-i canalizăm energiile și să deschidem noi posibilități.

Aceste considerații pot să fie de ajutor și în fața recentei publicări despre clonarea maimuțelor, o știre care a provocat multă senzație datorită posibilității ca o asemenea procedură să poată fi folosită într-o zi pentru clonarea de ființe umane. Nu ascund, cu titlu complet personal, că sunt sceptic cu privire la această eventualitate, așadar mult mai puțin preocupat față de cei care deja au vorbit și au scris despre asta. În schimb văd oportunități interesante pentru rezultatul obținut acum, care este însă numai un succes tehnico-aplicativ, fără nicio noutate științifică substanțială.

În ceea ce privește clonarea umană, dacă prin aceasta se înțelege posibilitatea naturală de a genera doi indivizi identici din punct de vedere genetic, trebuie notat că aceștia din urmă există deja în mare număr în populația umană: sunt gemenii identici homozigoți, născuți din divizarea unui unic ovul fecundat. De fapt, chiar dacă patrimoniul genetic al acestor indivizi este identic, ei sunt persoane diferite, fiecare cu propria voință și demnitate, și nu niște monștri sau niște roboți care se echivalează și care simt și se comportă în mod identic.

În același mod, dacă eventual într-o zi, cu un proces care trebuie să se definească repugnant și care trebuie deci respins, s-ar ajunge la clonarea unui individ cu informație genetică identică cu cea a altuia, cei doi n-ar fi niciodată aceeași persoană. Așa cum bine a fost indicat din mai multe părți, probabilitatea ca asta să se întâmple - și ca asta să se întâmple fără erori - este foarte scăzută și apoi nu se știe câte mame surogat ar fi necesare. În orice caz, aceste improbabile clone umane ar fi oricum diferite de părinții lor și, ca în familia umană a regelui Lear, copiii ar putea să se răzvrătească împotriva celui care i-a născut și să ducă la distrugere.

În momentul actual, există cu totul alte pericole și, din păcate, și realități de care este necesar să ne ocupăm. Prima este aceea a uterelor închiriate, o practică de acum răspândită care reduce maternitatea la un schimb comercial cuantificabil în termeni de timp și de bani. Al doilea nod, și mai concret și destabilizator, este cel al transplantului de organe, înțelese ca părți care nu funcționează și care, pentru un anumit preț, pot fi schimbate. Mai mult decât o ipotetică clonare umană, asta duce în mod inevitabil la consecințe care sunt deja în desfășurare în lume, adică la traficul de organe în dauna celor mai săraci.

Apoi trebuie să se ia în considerare, cu privire la știrea despre clonarea maimuțelor, motivul unei așa senzații și cui poate folosi asta. Așa cum s-a amintit deja, ceea ce a fost publicat nu conține nimic cu adevărat inovator și motivul pentru care a apărut într-o revistă de prim plan este pentru că, în loc de clonarea unei capre sau a unui porc, este vorba acum despre maimuțe. La baza deciziilor editoriale există adesea considerații de publicitate mediatică și de impact factor căruia i se dă o importanță cel puțin echivalentă cu aceea a valorii științifice. Și comentariile care se înmulțesc, inclusiv prezentul comentariu, riscă să dea o importanță excesivă unei actualități efemere și să ridice mari pâlcuri de praf care din fericire se risipesc după aceea.

Oricum am ajuns la miezul problemei, adică la ce anume face maimuța așa de interesantă și cât este de importantă, dar și problematică din punct de vedere etic, manipularea genetică dar și experimentarea pe acest animal apropiat de om. Răspunsul mai imediat și ușor este unul singur: creierul. Între toate funcțiile esențiale, cea cerebrală este desigur cea mai importantă. Ea se traduce în activitate psihologică, cognitivă și socială a acestor animale cu similitudini foarte evidente cu ale noastre, până acolo încât în țări călăuză ca Statele Unita cercetarea pe maimuțe superioare, de exemplu cimpanzeul, a fost de acum abolită.

Cercetarea biomedicală care se bazează pe primate non-umane rămâne totuși indispensabilă pentru anumite tipuri de patologii (ca boala Alzheimer sau Parkinson) pentru care nu există alternative adecvate. Articolul despre clonare propune în acest sens o metodă eficientă pentru a produce maimuțe toate egale între ele: un avantaj pentru cercetarea farmacologică, din moment ce elimină o variabilitate de răspuns datorat diversității echipamentului genetic. Cum bine știe cel care se ocupă de aceste studii, răspunsul la un medicament sau la o schimbare genetică a unui trunchi de animale poate de fapt să fie complet diferit de cel la un altul, cu rezultatul că răspunsul omogen care se poate obține - chiar dacă statistic foarte semnificativ - ar avea importanță biologică incertă.

Acestea nu sunt aspecte secundare, dacă se iau în considerare eforturile și finanțările uriașe care au fost dedicate de-a lungul anilor acestor cercetări pe animale, cu rezultate numai foarte puține transferabile la om.

O a doua perspectivă mai interesantă ridicată de articolul despre care vorbim este utilizarea tehnicii de clonare pentru a introduce în mod eficace mutații genetice precise într-un organism matur, care apoi să poată fi studiat ca model pentru patologii specifice. Și aici se riscă să se studieze un model animal care nu este identic, chiar dacă asemănător, cu omul, și nu se ia în considerație marea varietate care există la nivelul populației umane în ceea ce privește, de exemplu, sexul și etnia. Pentru aceasta, în cercetarea biomedicală avansată o ia înainte personalised medicine, adică studiul fiecărui individ în sine, în unicitatea sa genetică și, în același timp, biologică. În acest sens, multă cercetare din viitor - care este deja astăzi o realitate - se bazează pe posibilitățile de manipulare genetică directă a celulelor umane somatice și pe capacitatea de a le transforma în celule staminale pentru reconstituirea de întregi țesuturi și organe.

Cine știe dacă Biserica, drept comunitate de credincioși care se simt în centrul creației cu sfântul Paul și sfântul Francisc, nu se poate face promotoare a acelor forme de cercetare inovatoare care nu fac zgomot în mass-media dar care aduc speranțe concrete pentru ca paraliticii să poată merge și orbii să vadă.

(După L'Osservatore Romano, 28 ianuarie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat