Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Liceenii și rugăciunea pentru unitatea în credință

Joi, 25 ianuarie 2018, zi din octava de rugăciune pentru unirea creștinilor, la ora 14.15, în biserica romano-catolică "Sfinții Petru și Paul" din Bacău a avut loc un moment de rugăciune al liceenilor, având ca temă: "Dreapta ta, Doamne, s-a glorificat prin putere" (Ex 15,6).

Alături de părintele profesor Farcaș Cătălin, elevi ai Colegiului Național Catolic "Sfântul Iosif", Colegiului Național "Vasile Alecsandri", Colegiului Național de Artă "George Apostu", Școlii Gimnaziale "Spiru Haret", Școlii Gimnaziale "Alexandru Ioan Cuza", Colegiului Național "Ferdinand I", Colegiului Economic "Ion Ghica", Colegiului "Mihai Eminescu", Colegiului Național Pedagogic "Ștefan cel Mare Bacău"; Colegiului Tehnic de Comunicații "N.V. Karpen" împreună cu doamnele lor profesoare de religie, s-au unit în rugăciune cu întreaga creștinătate pentru a-i cere lui Dumnezeu harul unității Bisericii.

Lumea creștină trăiește de secole o realitate tristă, Biserica divizată. Elevii de liceu resimt cu regret efectele negative ale acestei situații. În școlile noastre elevii catolici învață alături de cei ortodocși sau chiar de alte confesiuni. Este minunat să constatăm frumoasa conviețuire, colaborare și respect între aceștia. Permanent însă ei pun întrebări de genul: De ce suntem divizați? Cine poartă vina separărilor? Când ne vom uni? Care religie va rămâne după unire? etc.

Desigur, fiecare întrebare are răspuns, dar aceste întrebări sunt dovada că în sufletul fiecărui creștin și mai ales al fiecărui tânăr există nostalgia firească a Bisericii unite. Este un mare har acest sentiment pentru că ne determină să acționăm în moduri diverse pentru a grăbi refacerea unității Bisericii. Tinerii din licee, generoși și prietenoși, sunt un exemplu în acest sens. Participă împreună la acțiuni de voluntariat, inițiază acțiuni caritabile comune, participă reciproc la diferite evenimente specifice uneia dintre părți.

Dar liceenii nu se opresc doar la acțiuni practice. Ei știu ca refacerea unității Bisericii este lucrare divină și mai știu că la Dumnezeu nimic nu este cu neputință. De asemenea, știu că arma cea mai puternică pentru a dobândi harul unității este rugăciunea, mai ales rugăciunea comunitară.

Joi, 25 ianuarie 2018, tineri din liceele băcăuane s-au întâlnit la un moment de rugăciune pentru unitatea creștinilor, în biserica "Ss. Petru și Paul" din Bacău. Astfel, s-au afiliat creștinilor din întreaga lume care s-au rugat împreună, timp de opt zile, pentru unitatea Bisericii lui Cristos.

Celebrarea a fost coordonată de părintele profesor Cătălin Farcaș.

Tinerii au subliniat în reflecțiile lor că iubirea creștină trebuie să fie neînfricată, să treacă orice frontiere și să recunoască drept frați și victimele sclaviei moderne și ale traficului cu ființe umane. Fiecare ființă umană este chip și asemănare cu Dumnezeu și are demnitate de persoană, demnitate ce trebuie respectată și ocrotită.

În rugăciune și reflecții, tinerii au cerut îndepărtarea violenței, prețuirea și păstrarea păcii lui Cristos. Au cerut vindecare de patima lăcomiei și conștientizarea datoriei de a fi refugiu și salvare pentru cei lipsiți și nevoiași.

S-a ascultat textul evanghelic din Ioan 17,1-11. În cuvântul de învățătură, părintele Cătălin Farcaș a subliniat că viața veșnică este cunoașterea lui Dumnezeu și trăirea cuvântului său, că prin rugăciune, împreună, suntem martori și făuritori ai unității. A scos în evidență dorința puternică de unitate exprimată și prin evocarea spontană a acesteia, la vizita sfântului papă Ioan Paul al II-lea în România, când miile de participanți au strigat: Unitate! Unitate! Unitate!...

La rugăciunea credincioșilor tinerii au cerut de la Cristos un duh nou și o inimă nouă pentru a respinge violența și a fi slujitori și purtători ai păcii sale, unitate și comuniune în familia celor botezați, eliberarea de egocentrism, aroganță și frică în drumul spre unitatea vizibilă a Bisericii.

Prinși de mâini și uniți de lanțurile iubirii lui Cristos, toți participanții au rostit rugăciunea unității: "Tatăl nostru" și au cântat "Leagă-ne, Doamne".

Astfel, și-au pus în mâinile Tatălui ceresc toate dorințele, visele, năzuințele și speranțele de unitate și au plecat hotărâți ca, în școală și în orice loc, să fie martori și făuritori ai unității creștinilor.

Prof. Tereza Herciu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 ianuarie: Bacău: Liceenii și rugăciunea pentru unitatea în credință

*

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat