Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: A opta zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor - încheierea

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor a continuat joi, 25 ianuarie 2017, la ora 17.00, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, acolo unde a avut loc încheierea acestei săptămâni de rugăciune. Celebrarea a fost prezidată de PS Petru Gherghel, însoțit de PS Aurel Percă, de mai mulți preoți veniți de la parohiile, seminariile și congregațiile din localitate, de persoane consacrate și credincioși veniți din toate colțurile Iașului. Un invitat de seamă la această oră de rugăciune a fost reprezentantul ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei: părintele Dan Sandu, profesor de teologie dogmatică și simbolică la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității "Al.I. Cuza".

"Îi va aduna dintre neamuri" a fost tema propusă pentru ultima zi din cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. Prin cântarea de la începutul celebrării fiecare și-a exprimat dorința, adânc înrădăcinată în suflet, de unitate și de comuniune.

După invocarea Duhului Sfânt, celebrarea actului penitențial și proclamarea lecturilor a urmat predica părintelui decan Paul Budău, responsabil al Oficiului pentru Ecumenism. Părintele a insistat asupra "spiritului cu care ne apropriem de această dorință de unitate a lui Cristos și a Bisericii". Uneori avem impresia că Dumnezeu și ceilalți semeni ai noștri sunt surzi și de aici problemele de comunicare. De cele mai multe ori, "surzenia" se află în proximitatea noastră, iar nu în "celălalt".

Există o forță care este contrară, potrivnică unității, care își face apariția prea des în viețile noastre. Cristos este pacea noastră, a tuturor. Un eveniment, o dispută nerezolvată la timp generează, în timp, o distanță care cu greu mai poate fi anulată. Trebuie să ne eliberăm de lanțurile mândriei, orgoliului și indiferenței care ne țin subjugați de foarte mult timp.

Noi nu mergem către "celălalt", spre a forma o unitate, cu mintea și inima "tabula rasa", ci cu un anumit "dispozitiv de întâmpinare", cu un sistem de categorii și valori creștine, cu un sistem de reprezentări sau am putea spune cu "un orizont al deja înțelesului". Avem multiple înțelesuri pe care le introducem conceptului de unitate, dar prea puține sunt în conformitate și rezonează cu voința Mântuitorului.

În drumul nostru către unitate asistăm la o "confruntare" între ceea ce ne parvine pe calea experienței, a prejudecăților limitative și ceea ce ne parvine pe calea "intuiției și simțului creștin". Unitatea este rodul și darul acestor două perspective, cea descendentă a elementului divin și cea ascendentă a aportului, a strădaniei elementului uman, în cadrul întâlnirii și contactului nostru mijlocit cu aproapele. Unitatea nu este o opțiune variabilă, ci un "imperativ categoric".

A urmat apoi mărturisirea Crezului, stropirea cu apă sfințită și recitarea Rugăciunii domnești. În cele din urmă toți și-au oferit semnul iubirii frățești. La finalul celebrării, episcopul Petru i-a felicitat pe toți cei prezenți pentru exemplu de unitate pe care îl dau prin acțiunile, inițiativele și rugăciunile pe care le fac în acest scop. "Rugăciunea noastră nu se oprește aici, ci trebuie să continue neîncetat", au fost cuvintele de final ale Preasfințitului.

Înainte de binecuvântarea finală, părintele profesor Dan Sandu a luat cuvântul adresându-le celor prezenți un scurt discurs. Acesta a adresat un cuvânt de mulțumire venit din partea ÎPS Teofan, apreciind în mod deosebit "consistența, coerența și consecvența rugăciunii pentru unitatea creștinilor". "Isus este exemplul nostru în rugăciune prin atitudinea sa umilă și de smerenie". Cuvintele scripturistice care ne-au călăuzit în aceste zile, "Dreapta ta, Doamne, s-a glorificat prin putere", din cartea Exodului, au o profundă implicație escatologică. Este vorba despre perspectiva în care "cu toții vom fi în Cristos" la sfârșitul timpurilor, în calitate de "ființe euharistice" ce suntem. Mâna dreaptă este simbolul dreptății lui Dumnezeu. Cu toții sperăm vă vom obține un loc la "dreapta Tatălui".

Toți cei prezenți la această celebrare au plecat la casele lor edificați de minunățiile pe care le-am putea avea împreună, dornici ca, prin vorbele, faptele și viața lor, să dea mărturie despre vestea cea bună care ne-a fost lăsată de Isus.

"Ca toți să fie una!"
(In 17,21)

Alin-Corneliu Sabău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 ianuarie: Iași: A opta zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor - încheierea

*

Înregistrarea celebrării:

*

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat