Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Români uniți în rugăciune cu ocazia SRUC 2018

Credincioșii români de la Roma s-au unit în rugăciune miercuri, 24 ianuarie 2018, în biserica San Vitale, la ora 19.00, în cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor (SRUC). Au participat credincioși romano- și greco-catolici împreună cu păstorii lor și ambasadorii României pe lângă Sfântul Scaun și statul italian, Liviu-Petru Zăpârțan, respectiv George Bologan. La celebrare a fost prezent și un reprezentant al Bisericii Ortodoxe din Romania, pr. Atanasie, vicar eparhial.

În ziua când românii de pretutindeni sărbătoreau împlinirea a 159 ani de la Mica Unire, la Roma credincioșii români romano- și greco-catolici au celebrat împreună o altă unire, și anume cea în rugăciune și în ascultarea cuvântului lui Dumnezeu.

Celebrarea a fost prezidată de pr. Isidor Iacovici, parohul de la San Vitale, și a cuprins actul penitențial, citirea și explicarea cuvântului lui Dumnezeu, rugăciuni și cântece pentru unitatea creștinilor.

Predica a fost ținută de pr. Iulian Robu. Sfinția Sa, pornind de la mesajul ales pentru această săptămâna de rugăciune ("Dreapta ta, Doamne, s-a glorificat prin putere"), le-a vorbit celor prezenți despre exil și i-a purtat pe cei prezenți printr-o călătorie asupra vieții noastre de credință, asupra vieții noastre de fiecare zi, precum și asupra vieții creștinilor separați. Părintele i-a invitat pe cei prezenți să caute unitatea. Isus s-a rugat ca toți sa fie una, de aceea noi trebuie să căutăm această unire. Și sublinia părintele că a fi una înseamnă mai mult decât a fi uniți, dar măcar prin această unitate facem un pas mai înainte pentru a fi una cu Cristos.

Înainte de încheierea celebrării, reprezentantul Bisericii Ortodoxe, pr. Atanasie, a adus salutul episcopului ortodox pentru românii din Italia, mulțumind totodată pentru invitația de a participa la acest moment de rugăciune. Duminică, 21 ianuarie 2018, un grup de credincioși catolici, împreună cu pr. Isidor și pr. Iulian au participat la un moment de rugăciune pentru unitate în biserica ortodoxă "Sfântul Panteleimon", din Roma, la ora 18.00.

Apoi au luat cuvântul pr. Gabriel Buboi, rector al colegiului "Pio Romeno" din Roma, și ambasadorii României pe lângă Sfântul Scaun și statul italian, Liviu-Petru Zăpârțan, respectiv George Bologan, fiecare dintre ei transmițând un mesaj de unitate între creștini, dar și între români.

Celebrarea s-a încheiat cu binecuvântarea finală, după care a urmat un moment de comuniune frățească cu bucate tradiționale românești.

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 ianuarie: Roma: Români uniți în rugăciune cu ocazia SRUC 2018

*

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat