Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Radio Maria, emisiunea Planeta creștină, ediția "A fi preot în Japonia"

Emisiunea "Planeta creștină", realizată de pr. Cristian Bîrnat și difuzată pe postul "Radio Maria" luni, 22 ianuarie 2018, a avut ca subiect "A fi preot în Japonia".

În această frumoasă țară din continentul asiatic activează și un preot franciscan român, originar din Gherăești, județul Neamț, părintele Petru Iștoc. El a avut bunăvoința de a ne împărtăși din experiența sa.

Interviul cu părintele Petru a debutat cu semnul crucii și rugăciunea Tatăl nostru, în limba japoneză, o limbă pe care părintele o vorbește, celebrând astfel sfânta Liturghie, predicând, conversând.

După o scurtă prezentare a vocației sale la sfânta Preoție, a vorbit despre gândul său de a merge misionar în Asia.

Printre altele, părintele a afirmat că budiștii și șintoiștii îi privesc cu admirație pe creștini.

Japonia este o țară insulară din Asia de Est, situată pe un lanț de insule aflate între Oceanul Pacific și Marea Japoniei, la est de Peninsula Coreeană. Denumirea oficială este Nipponkoku, textual "Țara de la originea soarelui". Este cunoscută în românește și sub numele de Țara Soarelui Răsare. Potrivit legendei, Japonia a fost creată de către zei care au înfipt o sabie în ocean, la scoaterea ei formându-se patru picături ce au devenit insulele principale, precum și o multitudine de insule mici (peste 5.000).

Japonia este considerată o mare putere, având a treia cea mai mare economie a lumii și fiind al patrulea cel mai mare exportator și importator. Țara beneficiază de o forță de muncă înalt calificată și este printre cele mai educate țări din lume, unde marea parte a cetățenilor săi dețin studii superioare. Japonia este o țară dezvoltată, ce are un nivel foarte ridicat de dezvoltare umană, speranță de viață ridicată, infrastructură avansată și un nivel scăzut de corupție. Japonia este cunoscută la nivel mondial pentru contribuțiile sale în știință și tehnologie.

Anul trecut era o știre de la BBC care scria că o companie feroviară din Japonia și-a cerut scuze după ce unul dintre trenurile sale a plecat din gară cu 20 de secunde mai devreme decât era programat. 20 de secunde!

Creștinismul în Japonia

"Istoria comunității creștine din Japonia este exemplară", afirma papa Francisc în 2015, cu ocazia aniversării a 150 de ani de la descoperirea "creștinilor ascunși" din Japonia. Aceasta a trăit o persecuție foarte dură la începutul secolului al XVII-lea. Au fost numeroși martiri. Membrii clerului au fost excluși și mii de creștini au fost uciși. În Japonia nu a rămas practic niciun preot. Au fost toți excluși.

Aceasta se întâmpla în 1597, la 50 de ani de când au ajuns în Japonia misionarii iezuiți, urmați de călugării franciscani și dominicani. Shogunul credea că în spatele apostolatului acestora ar exista intenții de cuceriri militare. De aceea, creștinii au devenit "kakure kirishitan" (japoneză), creștini ascunși: trăiau în catacombe și neavând preoți cei care botezau copiii erau tații. Tot ei le transmiteau învățătura creștină. În numele credinței au murit multe persoane: dintre acestea se amintesc 26 de martiri uciși la Nagasaki și 188 care și-au pierdut viața în al doilea val al persecuțiilor, între 1603 și 1639, femei, copii, familii întregi. Însă comunitatea a rezistat, camuflând simbolurile religioase în spatele celor budiste.

"Creștinii ascunși" din Japonia au avut șansa la o "nouă viață" abia în 1865, când Japonia a redeschis porțile misionarilor francezi - care în Vinerea Mare au celebrat sfânta Liturghie în fața a 10.000 de credincioși, după cum i-a amintit și papa Francisc: "Au supraviețuit prin grația Botezului lor", a afirmat suveranul pontif în cadrul aceluiași mesaj. Acesta este un lucru mare: Poporul lui Dumnezeu transmite credința, își botează fiii și merge mai departe. Ei au păstrat deși în clandestinitate, un spirit comunitar foarte puternic, pentru că Botezul i-au făcut să devină un singur trup în Cristos: erau izolați și ascunși, dar în același timp erau mădulare ale Bisericii și parte a poporului lui Dumnezeu.

Pr. Cristian Bîrnat

*

Înregistrarea emisiunii:

* * *

Audierea programelor Radio Maria se poate face prin telefon, apelând numărul 031/5040405 (tarifarea este pe minute naționale), prin cablu tv, pentru abonații RCS&RDS care au receptor digi (pe frecvența 12687 MHz), cu aparatele radio (în Dieceza de Iași, sunt două antene, la Rotunda, intrată în funcție la 10 decembrie 2015, cu frecvența 1485 KHz AM, și una la Bacău, inaugurată la 17 octombrie 2014, cu frecvența 89,6 MHz FM) sau prin internet (prin accesarea secțiunii "Ascultă online" de pe coloana din stânga a sitului www.ercis.ro ori direct pe site-ul acestui post de radio: www.radiomaria.ro). În studiourile de la Iași (începând cu 21 noiembrie 2009) și Bacău (din 17 octombrie 2014) și se realizează emisiuni, coordonate în prezent de pr. Cristian Bîrnat, respectiv Alexandra Cojan. Sunt mai mulți preoți, călugări și laici care au fost solicitați să colaboreze la realizarea de emisiuni.

Radio Maria are sediul în str. Spartacus, 33, 410466-Oradea, tel. 0359/191291, fax 0259/251291, email: contact@radiomaria.ro, https://www.facebook.com/radiomariaromania. Programul detaliat al emisiunilor din România ale acestui post de radio poate fi consultat pe internet la adresa www.radiomaria.ro. La nivel mondial (www.radiomaria.org), Radio Maria emite în peste 70 de țări pe toate continentele.


 

lecturi: 43.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat