Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: A șasea zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași a continuat marți, 23 ianuarie 2018, la Căminul de bătrâni "Casa «Sfântul Iosif»" (din cartierul Bucium), al Congregației "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe". Ora de rugăciune ecumenică a fost condusă de PS Petru Gherghel.

După cuvântul introductiv ținut de părintele Alphonse Bakthis Walagan, SDC, la începutul momentului de rugăciune a fost invocat Duhul Sfânt, urmat apoi de actul penitențial în care trei persoane au fost eliberate de lanțurile pe care le purtau la mâini în mod simbolic. Am fost invitați cu toții să recunoaștem și să cerem iertare pentru acele păcate care ne împiedică drumul spre unitate și, mai ales, care umbresc în Biserică și în fiecare dintre noi chipul Mântuitorului. Gestul sugestiv ne-a ajutat să ne simțim părtași la dorința de unitate în libertate și credință care, în aceste zile ale octavei de rugăciune, crește din ce în ce mai mult în noi.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de părintele Iosif Iacob care spunea că "omul este chemat să dea atenție bunătății celor din jur". Ceea ce putem constata cu stupoare este faptul că "în ziua de astăzi asistăm la o creștere a indiferenței și a intoleranței atunci când vine vorba despre aproapele nostru". Cauza răului contemporan este indiferența.

Suntem invitați să contribuim la zidirea împărăției binelui, distrugând orice formă de rău, din viața noastră și din jurul nostru, atât cât ne stă în putere. Asemenea tânărului din evanghelia propusă pentru această zi, care i-a cerut tatălui său partea de moștenire ce i se cuvenea, și noi dorim respectarea drepturilor pe care le avem. Nu aceeași atitudine o avem, din nefericire, atunci când, în discuție, sunt aduse drepturile pe care semenul nostru le are.

La finalul celebrării, episcopul Petru i-a felicitat pe toți cei prezenți pentru exemplu de unitate pe care îl dau, spunând că "Dumnezeu continuă să fie mereu prezent în mijlocul nostru prin jertfa sa unică. Cristos a transformat suferința și moartea sa în mijloc de mântuire". De asemenea, Preasfințitul i-a încurajat pe toți cei care desfășoară o muncă nobilă, dar anevoioasă în azilul de bătrâni, cu următoarele cuvinte ale apostolului Paul: "Acum mă bucur în pătimirile mele pentru voi și împlinesc ceea ce lipsește suferințelor lui Cristos în trupul meu pentru trupul său, care este Biserica" (Col 1,24). "Fără unitate în acțiune nu există putere".

Înainte de binecuvântarea finală, părintele Dumitru Carp, paroh al bisericii ortodoxe "Pogorârea Duhul Sfânt" din cartierul Bucium, a luat cuvântul adresându-le celor prezenți un scurt discurs. Prezența sa și cuvântul său de mulțumire adresat surorilor pentru tot binele pe care îl fac și de îndemn la dialogul iubirii i-a făcut pe toți să se simtă cu adevărat uniți în jurul lui Cristos și în dorința de bine și de unitate.

Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași, va avea loc miercuri, 24 ianuarie, la ora 17.00, în capela Fraților Școlilor Creștine (Str. Aeroportului, 1).

Alin-Corneliu Sabău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 ianuarie: Iași: A șasea zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

*

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat