Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: A cincea zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași a continuat luni, 22 ianuarie 2018, la Institutul Romano-Catolic "Don Orione" din cartierul Păcurari, unde, la ora 17.00, preoții, persoanele consacrate și toți creștinii de bunăvoință s-au unit în rugăciune ecumenică împreună cu episcopul Petru Gherghel.

La începutul momentului de rugăciune, directorul comunității "Don Orione" Iași, pr. Alessandro Lembo, a mulțumit în mod special PS Aurel Percă, preoților concelebranți și tuturor credincioșilor care au binevoit să vină la această oră de rugăciune.

După invocarea Duhului Sfânt, celebrarea actului penitențial și proclamarea lecturilor a urmat predica părintelui Alois Bulai. În centrul liturgiei și al lecturilor propuse pentru această zi se află evenimentul petrecut la Ierihon, vindecarea orbului din naștere, în varianta sfântului Luca. În drumul său din Galileea către Ierusalim, Isus se oprește la Ierihon. Acest episod este prezentat, cu mici variații, de către toți cei trei evangheliști sinoptici. "În persoana orbului din naștere putem vedea atitudinea unei categorii de persoane, a Israelului sau chiar a lumii întregi în fața lui Mesia".

Mulțimea vrea să acopere glasul celui slab, bolnav, neajutorat. Isus, înainte de a-l vindeca, vrea să îi verifice credința. Orbul îl recunoaște pe Isus, fiul lui David, ca Domn. Credința lui nu doar l-a vindecat, ci l-a mântuit. Vindecarea orbului are ecou, rezonanță și implicații asupra întregii comunități, care a început să îl laude pe Dumnezeu. "Suntem invitați să privim retrospectiv la viața noastră pentru a vedea modul în care Dumnezeu ne-a eliberat din sclavie, făcându-ne fii ai săi".

"Dumnezeu îi ridică pe cei căzuți, îi ascultă pe toți cei care sunt în derivă", sunt cuvintele pline de speranță ale Psalmului 145 din care ne-am rugat în această seară. Rabinii spuneau, făcând referire la acest psalm, că cine îl recită de trei ori pe zi va face parte, cu siguranță, din lumea ce va să vină. Acest psalm, mult îndrăgit de comunitatea de la Qumran și de sfântul Augustin, era recitat în sfânta zi de sabat, dimineața.

După omilie a urmat mărturisirea crezului și cântarea rugăciunii domnești, apoi toți și-au oferit semnul iubirii frățești, oferindu-și un semn al păcii.

Înainte de binecuvântarea finală, Preasfințitul i-a îndemnat pe cei prezenți să continue această săptămână în spirit de rugăciune, credință și speranță.

Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași, va avea loc marți, 23 ianuarie, la ora 17.00, în capela surorilor "Sfânta Maria a Divinei Providențe" (Str. Plopii fără Soț, 7).

Alin-Corneliu Sabău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 ianuarie: Iași: A cincea zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

*

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat