Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Persoane consacrate în pelerinaj ecumenic la Cacica, Sucevița și Voroneț

În cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, celebrată de la 18 la 25 ianuarie, persoanele consacrate din zonele Bacău și Bucovina, în ziua de 20 ianuarie 2018, au trăit o zi de rugăciune și de comuniune fraternă, mergând în pelerinaj la sanctuarul marian de la Cacica, vizitând, mănăstirile Sucevița și Voroneț.

Așa cum ne îndeamnă și PS Petru Gherghel, episcopul nostru de Iași, la început Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, ca adunați "în jurul altarului și în bisericile noastre, să ne rugăm după dorința lui Isus: "Ca toți să fie una!", și noi persoanele consacrate din zona Bacău, la inițiativa sr. Cecilia Emanuela Bereșoaie, de la Surorile Boromite, responsabilă zonală, în colaborare cu pr. Alexandru Olaru, de la Frații Minori Conventuali, și cu sr. Clementina Gârlianu, de la Congregația Surorilor Asumpționiste, am hotărât de comun acord cu sr. Joanna Maksim, de la Surorile Dominicane din Siret, responsabilă cu zona Bucovina, să trăim o zi de rugăciune și de comuniune fraternă, mergând în pelerinaj la sanctuarul marian de la Cacica, la sfânta Fecioară Maria, Maica Unității, și împreună cu zona Bucovina, să vizităm, apoi, mănăstirile de la Sucevița și de la Voroneț.

În dimineața zilei de 20 ianuarie, ne-am adunat cu toții la Curia Provincială Bacău, de unde am plecat cu autocarul spre Bucovina, în număr de 46 de persoane consacrate, terezine și laici din zona Bacău. În spirit fratern, am înălțat rugăciunile și cântările noastre de laudă și mulțumire bunului Dumnezeu, precum și sfintei Fecioare Maria prin rugăciunea Rozariului.

Ajunși la sanctuarul marian, într-o atmosferă de poveste, cu zăpada albă abia căzută, ne-am îndreptat spre altarul bisericii, cu cântări în cinstea Sfintei Fecioare, Regina Apostolilor și Mama noastră a tuturor. Cei care au dorit au avut posibilitatea de a se spovedii și după o scurtă prezentare a bisericii, am celebrat sfânta Liturghie, la începutul căreia părintele Anton Mărăndescu, paroh și rector al sanctuarului, ne-a salutat și ne-a urat un cuvânt de bun venit, precum și un îndemn de a fi în continuare prin prezența noastră "semne de comuniune și de bucurie pentru lumea de astăzi".

Pr. Augustin Folner AOC, responsabil al Oficiului pentru Viața Consacrată la nivel diecezan, care a fost prezent cu noi, la cuvântul de învățătură, ne-a îndemnat și el să fim "sare a pământului și lumina lumii" (cf. Mt 5,13), să fim mărturisitori fideli ai timpurilor noastre și astfel să devenim bărbați și femei despre care Dumnezeu, să poată spune asemenea lui David: "Sunt persoane după inima mea!" (2 Sam 1,1-27).

După ce i-am mulțumit Domnului prin jertfa sfintei liturghii, ne-am îndreptat cu toții spre mănăstirea Sucevița, unde maica Mihaela ne aștepta în prag cu toată căldura sufletească și cu soarele care încălzea deja și ne lumina cu razele sale strălucitoare. După o prezentare prealabilă a mănăstirii și a picturilor unice de culoare verde a acestei mănăstiri, din partea unei măicuțe din obștea lor, maica stareță ne-a primit cu drag în mănăstire, unde a avut loc un moment de rugăciuni ecumenice și de dialog fratern, împreună cu o agapă frățească. Produsele naturale și mai ales disponibilitatea lor ne-au făcut să ne bucurăm și să ne simțim ca acasă. Fiind deja o relație fraternă între Surorile Dominicane din Italia și maica Mihaela, starița acestui așezământ, a fost mult mai ușor în a ne deschide și a împărtăși stilul nostru comun de viață consacrată și de mănăstire "stabilitas loci". După ce ne-am hrănit sufletește și trupește și am îndeplinit procedurile de protocol, maica stareță ne-a salutat cu drag pe fiecare în parte, ca o mamă care iubește pe toți copiii săi diverși cu aceeași măsură de iubire.

Continuând pelerinajul nostru ecumenic, am ajuns, apoi, la mănăstirea Voroneț, unde și aici maica Gabriela Platon ne-a făcut o cateheză și, am putea spune, o oră de teologie filozofică, pe baza picturilor de pe peretele de vest al frumoasei mănăstiri de culoare albastră, picturi executate la îndemnul mitropolitului Grigore Roșca, în anul 1547, văr al lui Petru Rareș, care la rândul său a inițiat adăugarea unui pridvor închis, pentru care a adoptat o soluție unică, în cadrul căreia arhitectura este vizibil subordonată decorului pictat. Încheind cateheza sa cu "Judecata de apoi", în registrul al patrulea, la mijloc, unde apare cumpăna care cântărește faptele bune și pe cele rele, precum și lupta dintre îngeri și demoni pentru suflete. Una dintre realitățile pe care diavolul le urăște la maxim este unitatea, comuniunea, iubirea fraternă. Așa cum știm, structura și modelul unității perfecte se află sădite în structura ființei omului, lucru prezentat încă din primele pagini ale Sfintei Scripturi. Iar diavolul este dușmanul cel mai mare al unității. De aceea, iubirea autentică nu poate fi trăită în mod solitar de către o singură persoană, sau chiar de către o singură comunitate, ci este exercitată în mod perfect în cadrul unei comuniuni între persoane, între comunități, între Biserici.

După ce am mulțumit Tatălui, Fiului și Duhului Sfânt și în această biserică, împărțind binecuvântarea noastră tuturor participanților la acest pelerinaj, ne-am întors cu sufletele pline de bucurie, la casele noastre. Mulțumindu-i lui Dumnezeu cel Întreit, cântându-i rugăciunea noastră de seară și împărtășindu-ne experiența acestei zile frumoase și binecuvântate, am dorit în unanimitate să mai organizăm astfel de momente de comuniune, de cunoaștere intercongregațională, interzonală și interreligioasă, participând cu drag la inițiativele comisiei de viață consacrată diecezană.

"Dreapta ta, Doamne s-a glorificat prin putere" (Ex 15,6). Dreapta lui Dumnezeu indică drumul pe care trebuie să mergem în vremurile noastre întunecate, ne indică calea pe care trebuie să o parcurgem în viața noastră de creștini și mai ales de persoane consacrate. Să ne lăsăm conduși mereu de dreapta lui Dumnezeu și vom birui!

Pr. Alexandru Olaru, OFMConv

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 ianuarie: Bacău: Persoane consacrate în pelerinaj ecumenic la Cacica, Sucevița și Voroneț


 

lecturi: 52.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat